§ 62 Asiakaskokemusta mittaava ohjelmisto ja laitteisto palveluna -hankintaoikaisu

Lataa  Kuuntele 

TRE:5740/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

24.4.2023

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Annamaria Valanto-Pyhältö, puh. 040 800 7550, etunimi.sukunimi@tampere.fi, lakimies Judit Laino, puh. 0294 444 325, etunimi.sukunimi@hansel.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Tietohallintojohtaja Maria Nikkilä, puh. 040 581 1477, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Asian vireilletulo

Hansel Oy pyysi strategia- ja kehittämisyksikön sekä tietohallintoyksikön toimeksiannosta tarjouksia asiakaskokemusta mittaavasta ohjelmistosta ja laitteistosta kokonaispalveluna 48 kuukauden sopimuskaudeksi, jonka jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana.

Hankintamenettelynä on hankintalain (1397/2016) 32 §:n mukainen avoin menettely. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävän palvelun hankinta. Hankinnasta lähetettiin hankintailmoitus julkaistavaksi HILMA-palvelussa 12.11.2022 ja tarjouspyyntö oli saatavilla Tarjouspalvelu.fi-toimittaja-portaalissa.

Hankintaa on valmistellut Tampereen kaupungin strategia- ja kehittämisyksikön ja tietohallintoyksikön sekä Hansel Oy:n ja Gofore Lead Oy:n asiantuntijoista koostuva työryhmä.

Tampereen kaupunki on tehnyt 20.2.2023 hankintapäätöksen koskien TRE:5740/02.07.01/2022 Asiakaskokemusta mittaava ohjelmisto ja laitteisto palveluna -tarjouskilpailua. 

Tampereen kaupungin tietoon on tullut hankintapäätöksen tekemisen jälkeen, että tarjouspyyntöasiakirjoissa on sellaisia epäselvyyksiä, joita ei voi korjata muutoin kuin keskeyttämällä hankintamenettely ja järjestelmällä hankinnasta uusi tarjouskilpailu.  

Tampereen kaupunki otti TRE:5740/02.07.01/2022 Asiakaskokemusta mittaava ohjelmisto ja laitteisto palveluna -hankinnasta 20.2.2023 tehdyn hankintapäätöksen käsiteltäväkseen itseoikaisuna.

Asian tausta ja välitoimenpiteet

Tampereen kaupunki on 20.2.2023 tehdyllä hankintapäätöksellä valinnut toimittajaksi Webropol Oy:n TRE:5740/02.07.01/2022 Asiakaskokemusta mittaava ohjelmisto ja laitteisto palveluna -tarjouskilpailussa.

Päätöksen perustelut

Sovellettavat lainkohdat

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) (jäljempänä hankintalaki) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 67 §:n 1 momentin mukaan tarjouspyyntö, neuvottelukutsu ja niiden liitteet on laadittava niin selviksi, että niiden perusteella voidaan antaa keskenään vertailukelpoisia tarjouksia. 

Hankintalain 132 §:n mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin. Päätöksen tai ratkaisun oikaiseminen ei edellytä asianosaisten suostumusta. 

Hankintalain 133 §:n 1 mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta. 

Hankintalain 133 §:n 2 momentin mukaan asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta. Hankintayksikkö voi itse ottaa hankintapäätöksen tai ratkaisun korjattavakseen 90 päivän kuluessa siitä, kun hankintaoikaisun kohteena oleva päätös tai ratkaisu on tehty.

Tarjousten vertailukelpoisuus 

Tarjouspyynnössä ilmoitetun mukaisesti tarjouksista valittiin kokonaistaloudellisesti edullisin. Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytettiin parasta hinta-laatusuhdetta. 

Tarjouspyynnön liitteessä A Sopimusmalli on todettu kohdassa 18.1 että 

”Toimittaja veloittaa tämän sopimuksen mukaisesta järjestelmästä ja palveluista liitteen 3 mukaiset hinnat. Toimittajalla ei ole oikeutta veloittaa muita hintoja. Liitteen 3 hinnat sisältävät matka- ja majoituskustannukset, päivärahat ja ylityökorvaukset, eikä niitä veloiteta erikseen. Toimittaja ei myöskään ole oikeutettu veloittamaan korvausta matka-ajasta.”

Kuitenkaan tarjouspyyntöasiakirjoista ei käy selvästi ilmi se, kuuluuko tarjouspyynnön liitteessä 3 Hintalomake kohdassa 1.1 tarkoitetun käyttöönottoprojektin toteutuksen jälkeen toimitettavan ja asennettavan laitteiston toimitukset ja asennukset tarjouspyynnön liitteessä 3 Hintalomake tarjottuihin hintoihin.

Näin ollen tarjouspyyntö ei ole ollut omiaan tältä osin tuottamaan vertailukelpoisia tarjouksia. 

Lisäksi koska tarjouspyyntöasiakirjoista ei käy selvästi ilmi se, kuuluuko tarjouspyynnön liitteellä 3 Hintalomake kohdassa 4 hinnoiteltavaan SMS-kyselyiden lähetysmaksuerään myös teleoperaattorikustannukset, ei tarjouspyyntö ole ollut omiaan tältä osin tuottamaan vertailukelpoisia tarjouksia. 

Edellä mainitusta tarjouspyynnön epäselvyydestä johtuen Tampereen kaupunki katsoo, että tarjousten vertailussa ei ole ollut mahdollista varmistaa tarjoajien tasapuolista ja syrjimätöntä kohtelua. 

Johtopäätös

Hankintapäätöksen poistamiseen on aihetta hankintalain 132 §:n nojalla. Tampereen kaupunki poistaa 20.2.2023 tekemänsä hankintapäätöksen koskien TRE:5740/02.07.01/2022 Asiakaskokemusta mittaava ohjelmisto ja laitteisto palveluna -hankintaa ja tekee uuden hankintapäätöksen hankintamenettelyn keskeyttämisestä. 

Hankintalain 134 §:n 1 momentin mukaan hankintaoikaisun vireille tulo ja käsittely eivät vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosaisella on hankintalain nojalla oikeus hakea muutosta valittamalla markkinaoikeuteen. Näin ollen tästä päätöksestä ei ole valitusoikeutta.

Päätösvalta

Tampereen kaupungin hallintosäännön 148 §:n mukaan hankintaoikaisusta päättää sama toimielin tai viranhaltija,​ joka on tehnyt hankintapäätöksen.

Päätös

Tampereen kaupunki poistaa itseoikaisuna 20.2.2023 § 38 TRE:5740/02.07.01/2022 Asiakaskokemusta mittaava ohjelmisto ja laitteisto palveluna -hankinnasta tehdyn hankintapäätöksen.

Allekirjoitus

Tietohallintojohtaja Maria Nikkilä