§ 72 Osallistuminen Music x Media -tapahtumayhteistyöhön ja yhteistyösopimuksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:2635/12.03.03/2023

Päätöspäivämäärä

16.5.2023

Päätöksen tekijä

Johtaja, elinvoiman palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Maiju Viiki, puh. 040 646 2841, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Elina Lehtoniemi, p. 040 353 0385, etunimi.sukunimi@tampere.fi  

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin tavoitteena on olla luovien ihmisten koti ja kansainvälisen tason tapahtumien ja kulttuurin keskittymä, jossa elämysten äärelle houkutellaan ympäri vuoden. Kaupunki toimii aktiivisesti yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa vahvistaakseen ja monipuolistaakseen tapahtumatarjontaa. Tapahtumilla on todettu olevan merkittäviä vaikutuksia niin aluetalouteen kuin kaupungin imagoon ja yhteisöllisyyteen.

Music x Media on vuosittain Tampereella järjestettävä luovien alojen verkostoitumistapahtuma, jolla on vahvat osaamisen kehittymiseen tähtäävät, yhteiskunnalliset, kulttuuriset sekä luovien alojen kasvuun ja kehittämiseen perustuvat tavoitteet. Music x Media toimii yhteistyössä muun muassa julkisen sektorin toimijoiden (Business Finland, työ- ja elinkeinoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen Edistämiskeskus), yhdistys- ja säätiökentän sekä yritysmaailman kanssa. Lisäksi tapahtuman uutta kohderyhmää ovat taiteen tekijät ja esittäjät. Kyseessä on Suomen johtava luovien alojen ammattilaistapahtuma, joka toimii kohtaamisalustana luovien alojen järjestöille, säätiöille, yrityksille ja yksittäisille toimijoille.

Tampereen kaupungilla ja Music x Media -tapahtumalla on pitkät yhteistyöperinteet. Kaupunki on jakanut osana tapahtumaa Tampere Music Awards -palkinnon ja myöntänyt tapahtumalle avustusta vuodesta 2014 alkaen elinkeino- ja osaamislautakunnan kumppanuusavustuksena. Music x Media haki kumppanuusavustusta myös vuoden 2023 tapahtumalle, mutta yhteistyöneuvotteluiden edetessä järjestäjä luopui avustuksen hakemisesta ja kaupunki osallistuu tapahtuman järjestelyihin ja kehittämiseen yhteistyön muodossa. Yhteistyössä kaupungin ja tapahtuman järjestäjän kesken on luotu strategia tapahtuman kehitykselle tulevina vuosina. Kehitysstrategian mukaisesti Music x Media kehittyy musiikkialan ammattilaistapahtumasta vahvemmin kansainväliseksi luovien alojen (esim. tapahtumateollisuus, musiikkiteollisuus, AV-ala, peliala, tekoäly) tulevaisuusfoorumiksi Tampereella, joka toimii aktiivisesti luovien alojen edistämisen ja yhteiskunnallisen arvostuksen lisäämiseksi ympäri vuoden, myös tapahtuman ulkopuolella.

Tampereen kaupunki ja Suomen Musiikki & Media -tapahtumat S.M.M Oy:n solmivat sopimuksen tapahtumayhteistyöstä. Yhteistyö koskee tapahtuman toteuttamista Tampereella 4.–7.10.2023, jonka jälkeen yhteistyötä voidaan jatkaa aina vuosi kerrallaan vuoteen 2026 asti osapuolten käymän palautekeskustelun pohjalta. Vuotuinen yhteistyökorvaus on 80 000 euroa (alv 0%). Vuosien 2024–2026 yhteistyön edellytyksenä on, että Tampereen kaupunginvaltuusto myöntää tarvittavat varat, että yhteistyöhön voidaan valtiontukisäännösten nojalla osallistua, ja että osapuolten välisen palautekeskustelun pohjalta yhteistyötä päätetään jatkaa.

Yhteistyösopimusta laadittaessa on arvioitu EU:n valtiontukisääntöjen vaikutusta sopimuksen sisältöön. Arvioinnin perusteella on todettu, että kaupungin osallistumista tapahtumayhteistyöhön ei lasketa valtiontueksi, sillä kyseessä on hybridisopimus, joka on luonteeltaan pääosin yhteistyösopimus, ei avustus. Kaupungin osallistumisella tapahtumayhteistyöhön ei nähdä olevan kilpailua vääristäviä vaikutuksia, vastaavaa, kilpailevaa tapahtumaa ei ole tunnistettu. Yhteistyökorvaus jää myös hankintalain näkökulmasta liitteen E palveluna kynnysarvon alittavaksi eli pienhankinnaksi. Pienhankinnan kilpailuttamatta jättämisen syynä on Tampereen kaupungin hankintaohjeen peruste yhteistyön erityinen luonne. Olisi epätarkoituksenmukaista yhteistyöhankkeen luonne huomioiden kilpailuttaa sopimus, mikäli se tulkittaisiin hankintasopimukseksi. Osapuolten strategisen yhteistyön tavoitteena on vahvistaa elämystaloutta ja luovia aloja kehittämällä Tampereelle kansallista ja kansainvälistä luovien alojen ammattilais- ja yleisötapahtumaa, jossa eri luovien alojen teollisuuden alat kohtaavat verkostojen, uuden liiketoiminnan ja yhteisen keskustelun ja vaikuttamisen mahdollistamiseksi. Yhteistyö toteuttaa osaltaan laissa kuntien kulttuuritoiminnasta määriteltyä tehtävää edistää kulttuurista vuorovaikutusta ja kansainvälistä toimintaa (3§, kohta 7). Huomioiden kaupungin ja Music x Media -tapahtuman yhteistyön laajuus ja kaupungin mukanaolo tapahtuman suunnittelussa ja toteuttamisessa, kyseessä ei ole kaupungin avustustoiminnan periaatteiden mukainen vastikkeeton avustus. Maksettu korvaus on palautettava kokonaan tai osittain soveltuvin osin kaupungin niin vaatiessa, mikäli korvaus myöhemmin katsottaisiin kielletyksi valtiontueksi viranomaispäätöksellä.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii Elämystalouden kehitysohjelman projektipäällikkö, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Maiju Viiki. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle. Sopimuksen ja sen liitteiden mukaisen yhteistyön käytännön tahoina kaupungin vastuiden osalta toimii Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueella toimiva Elämystalouden kehitysohjelma.

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen toimintasäännön 36 §:n mukaisesti palvelualueen johtaja päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta, luovuttamisesta ja vuokrauksesta sekä sopimusten hyväksymisestä lautakunnan vuosisuunnitelman rajoissa.

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu 4.–7.10.2023 järjestettävää Music x Media -tapahtumaa koskevaan tapahtumayhteistyöhön liitteenä olevassa sopimuksessa määritellyin ehdoin. Yhteistyötä tapahtuman kanssa voidaan jatkaa aina vuosi kerrallaan vuoteen 2026 asti. Yhteistyön jatkamisesta päättää Tampereen kaupunki ja yhteistyön jatkamisesta tehdään erillinen viranhaltijapäätös. Sopimuksen jatkosta pyritään päättämään enintään kaksi kuukautta tapahtuman jälkeen. Vuosien 2024–2026 yhteistyön edellytyksenä on, että Tampereen kaupunginvaltuusto myöntää tarvittavat varat, että yhteistyöhön voidaan valtiontuki- ja hankintasäännösten nojalla osallistua, ja että osapuolten välisen palautekeskustelun pohjalta yhteistyötä päätetään jatkaa.

Suomen Musiikki & Media -tapahtumat S.M.M Oy:n ja Tampereen kaupungin välinen sopimus hyväksytään. Sopimus tulee voimaan ja voidaan allekirjoittaa, kun päätös on saanut lainvoiman.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään projektipäällikkö Maiju Viiki.

Tapahtumasta aiheutuvat, sopimuksessa mainitut kustannukset maksetaan kustannuspaikoilta 154028, Vetovoima ja edunvalvonta ja 154031, Elämystalouden kehitysohjelma.

Lausunnot

Lakimies Katja Korhonen ja konsernilakimies Janne Kytö:

Lakiasioilla ei huomautettavaa.