Päätöksen perustelut
Asia
Kangasalan kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen pyytää Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Konerinki Oy:n ympäristölupahakemuksesta. Lupahakemus koskee jätteiden käsittelytoimintaa sekä kiviaineksen murskausta kiinteistöllä 211-448-1-628, osoitteessa Mineraalitie 13, Kangasala. Lausunto on pyydetty antamaan 2.6.2023 mennessä. Lausunnon on valmistellut ympäristötarkastaja Sari Sassi. Lausunnon valmisteluun on vesiasioiden osalta osallistunut myös ympäristötarkastaja Emmi Lehkonen.
Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto on kokouksessaan 5.2.2019 § 19 siirtänyt toimivaltaansa lausuntojen antamiseen liittyvissä asioissa ympäristönsuojelupäällikölle (nykyisin ympäristöpäällikkö).
Lausunto
Jätteen vastaanotto, varastointi ja käsittely
Hakemuksen liitteenä olevan jätteenkäsittelyn seuranta- ja tarkkailusuunnitelmassa on todettu, että vastaanotettavat kuormat tarkastetaan silmämääräisesti vastaanoton yhteydessä. Ympäristölupahakemuksesta ei selviä, onko alueella henkilökuntaa vuorokauden ympäri. Seuranta- ja tarkkailusuunnitelmassa on myös todettu, että pilaantuneeksi tiedettyjä tai epäiltyjä eriä vastaanoteta. Suunnitelmassa olisi hyvä tarkentaa, miten pilaantuneeksi epäiltyjä kohteita tunnistetaan ja miten esimerkiksi varmistetaan, onko vastaanotettava asfalttijäte peräisin sellaiselta kiinteistön osalta, jolla on käsitelty tai varastoitu polttonesteitä.
Hakemuksessa todetaan, että vastaanotettavan betoni- ja asfalttijätteen haitta-ainepitoisuudet alittavat MARA-asetuksen (843/2017) mukaiset suurimmat sallitut haitallisten aineiden pitoisuudet ja että vastaanotettava betonijäte on pääosin esikäsitelty ja pääteräkset eroteltu purkukohteessa. Hakemuksesta ei selviä, onko hakijalla alueella loppukäsiteltyjen betonimurskeiden osalta laadunvarmistusjärjestelmää, jonka avulla voidaan varmistaa, että alueella käsitellyt materiaalit, ml. lumenvastaanottoalueen hiekoitushiekat, täyttävät hyödyntämiskohteen ympäristökelpoisuusvaatimukset.
Hakemuksessa ei ole esitetty, missä puujäte, joka sisältää vaarallisia aineita, varastoidaan. Lupamääräyksin tulee varmistaa, että ko. materiaali varastoidaan erillään muusta puujätteestä siirtolavoilla tai vastaavilla alustoilla.
Hulevedet sekä vesistövaikutukset ja -tarkkailu
Lupahakemuksesta ei käy ilmi kaikki Tarastenjärven asemakaavan hankealuetta koskevat merkinnät ja määräykset. Toiminta sijoittuu Tarastenjärven asemakaavan E-2-alueella, jolla on myös hule-15 merkintä. Hule-15 merkinnän määräyksen mukaan ”jos tontin pinta-alasta on vettä läpäisemätöntä pintaa yli 50 %, ylimenevältä osalta tulevia hulevesiä tulee viivyttää korttelialueella siten, että viivytyspainanteiden, -altaiden tai säiliöiden mitoitustilavuuden tulee olla yksi kuutiometri jokaista sataa vettä läpäisemätöntä pintaneliömetriä kohden. Viivytyspainanteiden, altaiden tai säiliöiden tulee tyhjentyä 12 tunnin kuluessa täyttymisestään ja niissä tulee olla suunniteltu ylivuoto.” Hakijan tulee varmistaa, että yhteinen hulevesikosteikko, johon hankealueen hulevedet esikäsittelyn jälkeen johdetaan, täyttää em. kaavamääräyksen.
Hankealuetta koskevat myös seuraavat Tarastenjärven asemakaavan yleismääräykset: Alueelta Tampereen Tiikanluoman suojaviheralueen suuntaan johtuvat hulevedet eivät saa heikentää Tiikonojan varren tummaverkkoperhosen elinympäristön kosteusolosuhteita. Tavoitteena on säilyttää virtaama Tiikonojassa mahdollisimman tasaisena ja jonkin verran lisätä tummaverkkoperhosniityn kosteutta. Lisäksi yleismääräyksessä määrätään muun muassa, että kortteli- ja katualueille on esitettävä lupa-asiakirjojen yhteydessä hulevesien hallintasuunnitelma, joka sisältää myös rakentamisen aikaisten hulevesien hallinnan. Lupahakemuksesta tulisi käydä ilmi, miten edellä mainittu kaavamääräys otetaan toiminta-alueen osalta huomioon. Hakemuksessa ei ole esimerkiksi esitetty yhteisen hulevesikosteikon mitoitusperusteita, kosteikkoalueen tarkempia suunnitelmia tai alueen asemakaavan mukaista hulevesiselvitystä.
Lupamääräyksillä tulee varmistaa, että kaikki toiminta-alueella syntyvät hulevedet kulkeutuvat laskeutusaltaaseen lukuun ottamatta tukitoimintoalueen hulevesiä, jotka hakemuksen mukaan ohjataan öljynerotuskaivon kautta paikalliseen jätevesiviemärilinjaan. Hakemuksessa ei ole tarkemmin esitetty, miten polttonestesäiliön täyttö- ja tankkauspaikan vuodonhallinta on tarkoitus ratkaista. Jotta mahdollissa onnettomuustilanteessa polttoainevuoto ei pääse jätevesien mukana eteenpäin, on vuodonhallinta tärkeää toteuttaa. Tukes:in oppaassa "Kemikaalivuotojen ja sammutusjätevesien hallinta" on todettu, että kun kysesessä on alle 10 m3 polttonestesäiliö, täyttö- ja tankkauspaikan allastus voi olla myös pienempi kuin polttonesteen kuljetussäiliön tai sen osaston tilavuus. Allastuksen tilavuuden tulisi kuitenkin olla vähintään 1 m3.
Laskeutusaltaan mitoituslaskelmien mukaan altaan mitoitus ei riitä kerran 50 vuodessa tapahtuvan tulvan käsittelemiseen. Altaaseen on tehtävä hallittu tulvareitti näitä poikkeuksellisia tilanteita varten. Laskeutusaltaan tulee olla eroosiosuojattu ja sen päässä tulee olla virtaamaa säätävä rakenne, jonka kautta vesi purkautuu hallitusti. Tarvittaessa altaaseen tulee asentaa pintapuomi, joka laskeuttaa veden pinnalla kelluvia materiaaleja altaan pohjalle. Altaaseen kertyvä liete ja kiintoaines tulee puhdistaa säännöllisesti ja käsitellä asianmukaisesti. Altaan välittömään läheisyyteen ei saa varastoida jätteitä.
Hakija ei katso hankekohtaista vesien tarkkailua tarpeelliseksi. Hankealueella tulee suorittaa päästötarkkailua vähintään kaksi kertaa vuodessa laskeutusaltaasta lähtevästä vedestä. Näytteistä tulee analysoida ainakin seuraavat parametrit: pH, sameus, kiintoaine, sähkönjohtavuus, biologinen hapenkulutus (BOD7ATU), kemiallinen hapenkulutus (CODMn), kloridi, sulfaatti, kokonaisfosfori, kokonaistyppi, sekä öljyhiilivedyt (C10-C40). Lisäksi kerran vuodessa tulee tehdä riittävät metallianalyysit. Näytteenoton yhteydessä tulee mitata virtaama ja lämpötila. Toiminnanharjoittaja tulee velvoittaa aloittamaan vesien tarkkailu heti toiminnan alkaessa.
Melu
Hakemuksessa ja melumallinnuksessa ei ole esitetty, että alueella tehtäisiin tarvittaessa kivenrikotusta. Hakijan olisi hyvä selventää, mitä tehdään mahdollisille alueelle tuoduille ylisuurille louheille tai maakiville, joita ei ilman rikottamista voida murskata.