§ 94 Ilmoittajansuojelulain mukaisten ilmoitusten paikkansa pitävyyden selvittämisestä vastaavan asiantuntijan nimeäminen sivistyspalvelujen palvelualueella

Lataa  Kuuntele 

TRE:1836/00.01.05/2023

Päätöspäivämäärä

22.5.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tarkastuspäällikkö Heini Ruski, puh. 041 730 0921 ja lakimies Mikko Rantanen, puh. 041 730 0690, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tarkastuspäällikkö Heini Ruski:

Laki Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta (1171/2022) tuli voimaan 1.1.2023. Laki edellyttää myös Tampereen kaupunkia perustamaan sisäisen ilmoituskanavan (10 §). Eettisestä kanavasta on annettu konsernimääräys Eettinen kanava ja ilmoittajansuojelulain toimeenpano (TRE:1794/00.01.01/2023).  

Laki (14 §) edellyttää myös, että sisäisen ilmoituskanavan perustaneen organisaation on nimettävä ilmoituksen käsittelystä vastaava henkilö tai henkilöt, joiden on voitava hoitaa tehtävänsä puolueettomasti ja riippumattomasti. Lisäksi organisaatio voi nimetä ilmoituksen paikkansa pitävyyden selvittämiseksi tarvittavia asiantuntijoita. Ilmoituksia saavat käsitellä vain organisaation tähän tehtävään nimeämät henkilöt.

Tampereen kaupungilla ilmoituksia käsittelevät säännönmukaisesti ns. käsittelytiimin sekä eettisen ohjausryhmän jäsenet. Näiden henkilöiden lisäksi voidaan nimetä tarvittaessa tietyn ilmoituksen paikkansa pitävyyden selvittämiseksi muita asiantuntijoita. Käsittelytiimin ja eettisen ohjausryhmän tehtävät on esitetty em. konsernimääräyksessä. Nämä henkilöt on nimetty konsernijohtajan päätöksellä 20.4.2023 § 67.

Pääsääntöisesti muut nimettävät asiantuntijat nimetään ilmoituskohtaisesti, mutta koska sivistyspalvelujen palvelualueella on turvallisuuspäällikkö, jonka tehtävänkuvaan vastaavien poikkeamien selvittäminen ja riskienhallinnan tehtävät kuuluvat, on perusteltua nimetä turvallisuuspäällikkö selvittämään kaikkien sivistyspalvelujen palvelualueen toimintaan liittyvien ilmoitusten paikkansapitävyyttä. Turvallisuuspäällikön esihenkilö on antanut luvan tämän nimeämiseen.

Konsernijohtajan päätösvalta asiassa perustuu hallintosäännön 35 § 6)-kohtaan, jonka mukaan konsernijohtaja päättää viranhaltijatyöryhmistä, jotka käsittelevät kahta tai useampaa konserniyksikköä, palvelualuetta tai liikelaitosta.

Päätös

Sivistyspalvelujen palvelualuetta koskevien eettisen kanavan ilmoitusten paikkansa pitävyyden selvittämisestä vastaavaksi asiantuntijaksi nimetään turvallisuuspäällikkö Henri Rikander.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala