§ 91 Vahingonkorvausvaatimus räjäytystöiden aiheuttamasta sadevesijärjestelmän rikkoutumisesta Kepinojankadulla

Lataa  Kuuntele 

TRE:2435/03.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

30.5.2023

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Infrahallintapäällikkö Kimmo Myllynen, puh. 040 806 4794, etunimi.sukunimi@tampere.fi; Lakimies Kim Pråhl, puh. 040 639 7576, kim.prahl@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Vaatimus

Asunto-osakeyhtiö Kumpulanrivi (asianosainen) on lähestynyt Tampereen kaupunkia 23.3.2022 päivätyllä vahingonkorvausvaatimuksellaan. Vaatimus on suuruudeltaan yhteensä 15.000,00 euroa. Asianosainen on myös vaatinut kaupunkia kaatamaan kiinteistön kannalta haitalliset puut kaupungin puistoalueelta. Lisäksi asianosainen vaatii kaupunkia korjaamaan piha-alueella kaupungin suorittaman puunkaatotyön yhteydessä vaurioituneen asfaltin. Vaatimus perustuu siihen, että asianosainen katsoo sen sadevesijärjestelmän rikkoutuneen sekä Tampereen kaupungin lähellä asianosaista vuonna 2021 suorittamista räjäytystöistä että kaupungin puistoalueella, liian lähellä asianosaista, kasvavien puiden juurien takia. Asianosainen katsoo, että kaupungin omistamien puiden juuret ovat kasvaneet asianosaisen viemäriputkistoihin ja tukkineet ne.

 

Asianosaisen putkisto oli kuvattu 9.11.2021. Kuvaukset olivat kohdistuneet niin sadevesi- kuin salaojajärjestelmiin. Putkiston kuvausraportissa todetaan, että sadevesiputkistoa oli pesty ja pesusuutin oli jäänyt kiinni putkistoon. Raportin arvion mukaan sadevesilinja on todennäköisesti poikki. Raportin mukaan yksi sadevesilinjoista (linja 3) oli tukossa ja täynnä juuria ja maa-ainesta. Myös kaivolta 2 kohti keräilykaivoa tehdyssä kuvauksessa havaittiin linjan olevan tukossa ja täynnä juuria ja maa-ainesta. Myös kaivolta 4 kohti keräilykaivoa kuvattaessa oli havaittu linjan olleen täynnä juuria ja maa-ainesta. Kaivolta 1, 5 ja 6 kohti keräilykaivoa kuvattaessa havaittiin linjojen olevan ikäistään vastaavassa ja toiminnallisessa kunnossa. Kaivojen numeroinnit ja sijainnit ilmenevät asianosaisen kaupungille toimittamasta tutkimusraportista.

 

Raportin mukaan asianosaisen sadevesilinjat toimivat heikosti ja vaativat saneerauksen, jotta linjat saataisiin niiden tarkoituksen mukaisesti toimimaan. Raportin mukaan juuria pystytään mahdollisesti poistamaan myös mekaanisella rassauksella/pesulla. Pahimmin vaurioituneille järjestelmän osille suositellaan raportissa esiinkaivuuta. Raportissa esitetään arvio, että tukkeutuneiden yläpihan puoleisten linjojen juuret olisivat peräisin yläpihan puolella kasvavista koivuista. Raportissa arvioidaan, että ongelma saadaan poistettua ainoastaan kaatamalla puut ja kaivamalla juuret pois.

 

Kaupungin edustajat kävivät kohdekatselmuksella asianosaisen edustajan kanssa 30.8.2022. Katselmuksessa pyrittiin saamaan tarkempi kuva kiinteistön tilasta ja esimerkiksi kaupungin puiden sijainnista suhteessa kiinteistöön ja sen järjestelmiin sekä rakenteisiin.

 

Kaupunki pyysi 5.5.2023 asianosaiselta tarkempia selvityksiä muun muassa kiinteistön kunnossapitoa koskevista seikoista ja edellä mainitussa tarkastusraportissa viitatusta viemärikuvausmateriaalista. Asianosainen toimitti kyseistä materiaalia kaupungille 8.–9.5.2023

 

Asiassa saatu selvitys ja oikeudellinen arviointi

Kaupunki on käynyt läpi asianosaisen toimittaman materiaalin kokonaisuudessaan ja perehtynyt erityisesti muun muassa videomateriaaliin. Tämän lisäksi kaupunki on selvittänyt yleisellä tasolla puiden juurien kasvuun ja niiden ulottumaan liittyviä seikkoja esimerkiksi puuasiantuntijoilta. Kaupunki on syksyllä 2022 − myötävaikuttaakseen siihen, että vahinkoja ei tulevaisuudessa aiheutuisi ainakaan kaupungin puiden juurista − suorittanut asianosaisen toiveesta puunkaatotoimenpiteitä kaupungin puistoalueella. Tämän lisäksi kaupunki on pyytänyt tärinäasiantuntijan lausunnon asianosaisen viittaamia räjäytystöitä koskien.

 

Vahingonkorvauslain mukaan se, joka tahallaan tai tuottamuksesta, eli huolellisuusvelvollisuutensa laiminlyöden, aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Asiassa ei ole väitettykään kaupungin toimineen tahallisesti vahinkotapahtumaan nähden. Arvioitavaksi jääkin, onko kaupunki toiminut huolimattomasti vahinkotapahtumaan nähden ja onko vahinko täten aiheutunut kaupungin huolimattomuudesta.

 

Asiassa saadun videomateriaalin perusteella ei kaupunki pysty aukottomasti toteamaan, että putkisto olisi ollut tukossa nimenomaisesti kaupungin puiden juurista johtuen. Videomateriaalista kuitenkin käy ilmi, että vesi ei pääse esteettömästi virtaamaan tietyissä sadevesijärjestelmän osissa ja järjestelmiin on päätynyt todennäköisesti puiden juuria sekä muuta ainesta. Katselmuksella 30.8.2022 otetuista valokuvista ilmenee, että asianosaisen salaojaputkistot olivat tarkastuskaivojen osalta merkittävissä määrin täyttyneet maa-aineksesta. Otantatyyppisesti myös rännikaivosta otetusta valokuvasta käy ilmi, että rännikaivossa on ollut merkittävissä määrin maa- ja muuta orgaanista ainesta. Asiassa on huomattava, että rännikaivossa näkynyt aines on omimpiaan kulkeutumaan sadevesiviemäreihin ja heikentämään viemärijärjestelmän toimivuutta ja jopa aiheuttamaan tukoksia.

 

Yhtiö kertoo seuranneensa sadevesiviemäreiden vetämistä säännöllisesti. Asianosaiselta saadun tiedon mukaan mitään huoltotoimenpiteitä sadevesijärjestelmään ei kuitenkaan rakennuksen valmistumishetken (1989) jälkeen ole tehty. Huomionarvoista on, että kyseisessä kohteessa olisi tullut huomioida sen sijainti lähellä metsäaluetta ja se, että myös kiinteistön viemärijärjestelmiin päätyy kyseisessä sijainnissa enemmän esimerkiksi putoavia lehtiä ja havunneulasia verrattuna kiinteistöön, joka sijaitsee vähäpuisessa ympäristössä.

Tarkastusraportissa esitettyihin havaintoihin (mm. putkistoissa oleva maa-aines), kaupungin edustajien havaintoihin ja kiinteistön antamaan lisäselvitykseen viitaten voidaan todeta, että kiinteistö ei ole toiminut huolellisesti viemärijärjestelmien tarkastus- ja huoltotoimenpiteiden osalta, erityisesti kiinteistön järjestelmien ikä sekä edellä mainittu sijainti ja olosuhdetekijät huomioiden.

Kaupunki on sisäisesti konsultoinut asiantuntijoita myös putkistoihin kasvaneiden puun juurten osalta. Käsityksenä laajalti on, että puun juuret eivät pääse kasvamaan ehjiin, umpinaisiin ja tiiviisiin putkiin. Tampereen kaupungilla ei ole tietoa asianosaisen järjestelmien eheydestä tai rakenteesta (esim. tiivisteelliset liitokset). Yleisesti tiedossa on, että puiden juuria voi kasvaa putkistoihin, joissa kosteutta on puiden juurille esteettömästi tarjolla.

 

Kaupungin teettämän katu- ja kunnallistekniikan saneeraustyömaan yhteydessä suoritettujen louhinta- ja räjäytystöiden osalta kaupunki on pyytänyt asiantuntijalta selvityksen ja arvion suoritettuun mittausseurantaan pohjautuen. Tärinäasiantuntijan lausunto on liitteenä. Tampereen kaupunki katsoo lausunnon pohjalta olevan kiistatonta ja toteennäytettyä, että tärinä ei ole aiheuttanut vaurioita sellaisille rakenteille, jotka on toteutettu asianmukaisesti. Mittausten ja asiantuntija-arvion mukaan kohteessa mitatut tärinäarvot ovat olleet vain murto-osan terveille rakenteille sallittavista ohjearvoista. Asiantuntija-arviossa todetaan, että ”en pidä mahdollisena, että urakassa tehtyjen räjäytysten louhintatärinä olisi voinut vaurioittaa Kepinojankatu 12 putkirakenteita”.

 

Edellä kerrotut seikat huomioiden kaupunki katsoo, ettei se ole toiminut huolimattomasti suhteessa vahinkotapahtumaan eli viemärijärjestelmien tukkeutumiseen. Alueella suoritettujen räjäytysten tärinä alittaa ohjearvot merkittävällä tavalla, eikä puiden juuret kaupungin käsityksen mukaan pääse kasvamaan tiiviisiin, ehjiin järjestelmiin. Kiistatonta myös on, että kaupungin puusto on sijainnut samalla paikallaan jo ennen kuin asianosaisen rakennus on rakennettu. Eräistä naapuruussuhteista annetun lain mukaan se, jolle aiheutuu haittaa naapurin alueelta tunkeutuvista juurista, on oikeutettu ottamaan ne pois. Kaupunki katsoo, että mikäli asianosainen olisi toiminut huolellisen kiinteistönomistajan tavoin, olisi mahdolliset juuristotunkeumat kyetty havaitsemaan ja poistamaan ja näin ollen estämään laajat vauriot. Tällöin vahinkoa ei olisi ainakaan nykyisessä laajuudessa päässyt aiheutumaan, jolloin asianosainen olisi välttynyt mittavilta saneeraustöiltä.

 

Kaupunki ei ole saanut selvitettyä kiinteistön piha-asfaltin tilaa ennen puunkaatotoimenpiteitä, mutta arvioi asianosaisen toimittamiin valokuviin pohjautuen, että piha-asfaltti on voinut (lisä)vaurioitua puunkaatotyöhön käytetyn kaluston painosta. Kaupunki katsoo vaihtoehtoisiin työn toteutustapoihin viitaten olevan kohtuullista, että kaupunki korjaa asfaltin edellä mainituista töistä todennäköisesti aiheutuneiden (lisä)vaurioiden edellyttämässä laajuudessa.

 

Sovelletut säännökset:

Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1926) 8 §.

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 36 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 28.2.2023 § 22).

Päätös

Asunto-osakeyhtiö Kumpulanrivin rahallinen vahingonkorvausvaatimus hylätään perusteettomana. Vaatimus piha-asfaltin, joka oli vaurioitunut osin kaupungin suorittaman puunkaatotyön yhteydessä, korjaamisesta hyväksytään aiheutuneiden (lisä)vaurioiden edellyttämässä laajuudessa.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen