Tarkastuslautakunta, kokous 30.5.2023

§ 67 Valtuustoaloite valtuutettujen ilmoitusvelvollisuudesta hyödyntämistään eduista – Antti Moisander ym. 

TRE:2390/00.00.01/2023

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginreviisori Erja Viitala puh. 050 552 6290, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Antti Moisander ym. esittävät valtuustoaloitteessaan, että valtuutetuille avataan ilmoituskanava, johon he ovat velvoitettuja ilmoittamaan hyödyntämänsä rahanarvoiset edut, jotka he ovat saaneet veloituksetta. Aloitteen tarkoitus on lisätä läpinäkyvyyttä kaupunkilaisten ja valtuutettujen välillä sekä ennaltaehkäistä mahdollisia väärinkäytöksiä.

Asia on ajankohtainen ja tärkeä. Kaupungin ylimmän luottamushenkilö- ja viranhaltijajohdon on hyvä näyttää omalla esimerkillään, miten eettisiä periaatteita ja hyvää hallinto- ja johtamistapaa kaupungissa voidaan todentaa.

Tampereen kaupungin hyvä hallinto- ja johtamistapa ja sisäinen valvonta -asiakirjan mukaan ”Kaupunkikonsernin henkilöstöön kuuluva tai luottamushenkilö ei saa antaa, hyväksyä tai vastaanottaa minkäänlaista lahjusta tai epätavallista henkilökohtaista etuutta. Kaikki tällaiset tarjoukset on ilmoitettava kunkin yksikön johdolle tai sisäiseen tarkastukseen. Henkilökohtainen etu ei saa millään tavoin vaikuttaa päätöksentekoon. Kaiken toiminnan tulee kestää ulkopuolinen tarkastelu. Vieraanvaraisuudesta, eduista ja lahjoista on annettu konsernimääräys.”

Hallintosäännön 82 §:n mukaan kaupunginhallitus vastaa hyvästä hallinto- ja johtamistavasta sekä huolehtii sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Siten asian valmistelu kuuluu hallintosäännön mukaan kaupunginhallituksen alaiseen toimintaan.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Viitala Erja, Kaupunginreviisori

Tarkastuslautakunta pitää aloitetta hyvänä keinona todentaa eettisten periaatteiden ja hyvän hallinto- ja johtamistavan toteutumista kaupungissa. Hallintosäännön mukaan aloitteen valmistelu kuuluu kaupunginhallituksen alaiseen toimintaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus