§ 16 Hiilineutraali Tampere 2030-tiekartan evaluoinnin hankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:2997/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

31.5.2023

Päätöksen tekijä

Ympäristö- ja kehitysjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Energia- ja ilmastoasiantuntija Elina Seppänen puh. 044 423 5136,  etunimi.sukunimi@tampere.fi; Erityisasiantuntija Kaisa Mustajärvi, puh. 040 806 2294, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala, puh. 050 351 3020, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Ilmasto- ympäristöpolitiikan yksikössä on lähdössä käyntiin 2023 syksyllä ”Hiilineutraali Tampere 2030 tiekartta” -ilmastosuunnitelman päivitystyö. Nykyisillä tunnistetuilla toimenpiteillä pääsemme tavoitteestamme 7% päähän. Ennen uutta tiekartan päivitystä meillä on tarve arvioida Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan toimenpiteitä ja niiden vaikuttavuutta. Lisäksi Tampere toivoo ajatuksia lisätoimenpiteistä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Asiantuntija tarkasteluna teetetään asiantuntijaorganisaatiolla tiekartan toimenpiteiden ja ilmastotavoitteiden laadullinen asiantuntija-arviointi. Analyysi perustuu VTT:n asiantuntijoiden arvioihin eri toimien mahdollisista vaikuttavuuksista kasvihuonekaasupäästöihin ja yleisellä tasolla Tampereen kaupungin mahdollisuuksiin saavuttaa asettamansa hiilineutraalisuustavoite vuoteen 2030 mennessä. Analyysissä pyritään huomioimaan eri toimien mahdolliset ristikkäisvaikutukset, kansalliset ilmasto- ja energiatavoitteet sekä EU:n ilmasto- ja energiapolitiikka.

Projektin tuloksena syntyy laadullinen analyysi ilmastotiekartan toimista ja niiden vaikuttavuudesta päästöjen vähentämisessä. Toimista pyritään hahmottamaan keskeiset, vaikuttavimmat toimet sekä kartoittamaan mahdolliset riskit. Lisäksi esitetään ehdotuksia päästövähennystoimista, joita ei ole vielä esitetty ilmastotiekartassa.

Päätös

Tampereen kaupungin Ilmasto ja -ympäristöpolitiikan -yksikkö on päättänyt tilata Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan evaluointi -työn VTT:ltä.

Tampereen kaupungille hankkeesta aiheutuva arvonlisäveroton hankintakustannus on 15 000,00 euroa.

Kustannukset kohdistetaan Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikölle, kustannuspaikka 111289. Hankkeen vastuuhenkilönä kaupungin puolelta toimii Elina Seppänen. Hankkeen määrittelyyn ja ohjaukseen osallistuvat ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksiköstä kehittämisasiantuntija Emmi Nieminen ja kehityspäällikkö Kaisa Mustajärvi.

Allekirjoitus

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala