§ 13 Lausunto Nordic Ren- Gas Oy:n ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:5474/11.01.00/2022

Päätöspäivämäärä

1.6.2023

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) ilmoittaa ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017) mukaisesti Nordic Ren-Gas Oy:n Pirkanmaan maakunnassa Tampereen alueelle suunniteltavasta puhtaiden P2X kaasupolttoaineiden ja CO2-vapaan kaukolämmön yhteistuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (YVA-selostus) vireilläolosta 8.5.2023 - 9.6.2023 hankkeen vaikutusalueella.

Nordic Ren-Gas Oy suunnittelee Power-to-Gas -tuotantolaitosta Tampereelle. Hankkeen tavoitteena on rakentaa tuotantolaitos, joka tuottaa uusiutuvaa synteettistä metaania, vetyä ja hukkalämmöstä tuotettua kaukolämpöä. Laitos toimii osana puhtaiden P2X kaasupolttoaineiden tuotanto- ja jakeluketjua raskaalle liikenteelle.

Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Tampereen Tarasten kaupunginosa Tammervoima Oy:n Tarastenjärven voimalaitoksen välittömässä läheisyydessä. Vaihtoehdossa 1 laitos rakennetaan Tarastenjärven alueelle. Vaihtoehdossa 0 hanketta ei toteuteta.

Pirkanmaan ELY- keskus varaa Tampereen kaupungille (kaavoitus, rakennusvalvonta, ympäristönsuojelu, ympäristöterveydensuojelu) tilaisuuden antaa lausunto arviointiselostuksesta viimeistään 9.6.2023, Dnro PIRELY/9877/2022.

Päätös

Annetaan oheinen lausunto Pirkanmaan ELY-keskukselle.

Lausunnot

Asemakaavoituksen lausunto, Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen:

Asemakaavoitus viittaa ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta annettuun lausuntoonsa (apulaispormestarin viranhaltijapäätös, § 1, 3.1.2023) ja toteaa edelleen, että hankkeesta vastaavan tulee varmistaa, että hanke on asemakaavan mukainen, kun rakentamisen laajuustiedot tarkentuvat.

Arviointiselostuksessa lukee virheellisesti, että Tampereen kaupungin rakennusvalvonta ja asemakaavoitus olisi todennut suunnitellun toiminnan olevan asemakaavan mukaista eikä se edellyttäisi asemakaavamuutosta.  

Suunniteltu laitos on alustavan tiedon perusteella voimassa olevan asemakaavan pääkäyttötarkoituksen mukaista toimintaa. T/kem – kaavamerkintää ei nähdä tarpeelliseksi (todettu neuvotteluissa 7.10.2022 ja 17.11.2022). Asemakaavan mukaisuutta ei kuitenkaan voida arvioida esitetyn aineiston perusteella. Ennakkoneuvottelu rakennusluvasta rakennusvalvonnan kanssa on tarpeen, kun suunnitelmat tarkentuvat. Neuvottelussa varmistetaan täyttyvätkö rakennusluvan myöntämisen edellytykset. Hankkeen tulee noudattaa asemakaavan merkintöjä ja määräyksiä kaikilta osin.

Ympäristönsuojelun lausunto, Ympäristöpäällikkö Kati Skippari:

Selostuksen mukaan hanke vähentää kaukolämmön ja liikenteen päästöjä ja tukee siten alueellisten ilmastotavoitteiden toteuttamista, kun synteettistä polttoainetta käytetään fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi.  

 

Hankealueen koillisosassa sijaitsee, toisin kuin selostuksessa mainitaan, Tampereen kaupungin sadevesikaivojen pohjahiekan käsittelyalue. Käsittelyalueella on voimassa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston 14.2.2011 myöntämä ympäristölupa (LSSAVI/68/04.08/2011) Tampereen Infralle (luvanhaltijana nyt Tampereen kaupunki). Ympäristölupa koskee jätteiden hyödyntämis- ja käsittelytoiminnan lisäksi kallion louhintaa ja murskausta, kiinteää asfalttiasemaa sekä romuajoneuvojen esikäsittelyä ja varastointia. Edellä mainituista toiminnoista hankealueella on tällä hetkellä enää vain sadevesikaivojen pohjahiekan käsittelyalue. Muut toiminnat alueella on lopetettu. Romuajoneuvojen esikäsittely ja varastointi sijaitsevat kyseessä olevan hankealueen ulkopuolella naapurikiinteistöllä.  

 

Tampereen kaupunki on hakenut 14.12.2020 Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta voimassa olevan ympäristöluvan muuttamista niin, että romuajoneuvojen esikäsittelyä ja välivarastointia sekä sadevesikaivojen pohjahiekan käsittelyä jatketaan alkuperäisin lupaehdoin, mutta muut toiminnat lopetetaan. Hakemuksen käsittely on kesken, koska luvan hakijalta saadun tiedon mukaan myös sadevesikaivojen pohjahiekkojen käsittely on tarkoitus lopettaa hankealueella. Näin ollen voimassa olevan LSSAVI:n myöntämän ympäristöluvan muutoshakemusta tullaan päivittämään lähiaikoina ja muutoslupahakemuksen käsittelyä jatketaan päivittämisen jälkeen.  

 

Hankealueella on voimassa myös Tampereen kaupungin ympäristö- ja rakennusjaoston 22.12.2015 § 177 myöntämä maa-aineslupa kalliokiviaineksen ottamiseksi. Maa-ainesluvan mukainen kiviaineksen otto alueella on päättynyt ja alueelle on tehty 14.4.2023 maa-aineslain mukainen lopputarkastus. 

 

Hulevedet ja pintavesivaikutukset  

YVA-selostuksessa ei ole tuotu esille alueen asemakaavan yleismääräystä y-8475, joka koskee myös hankealueen korttelia. Yleismääräyksen mukaan mm. katusuunnitelmiin sekä rakennus-, toimenpide- tai ympäristölupa-asiakirjoihin on liitettävä hankkeen pohjalta laadittu suunnitelma hulevesimenetelmistä. Hulevesisuunnitelmassa tulee esittää rakentamisen ja toiminnan aikaiset hulevesimenetelmät ja -rakennelmat sekä hulevesien hallinnan seurantasuunnitelma. Asia tulee huomioida hankkeen myöhemmissä suunnitteluvaiheissa (rakennus- ja ympäristölupa).  

 

Seuraavat seikat on syytä huomioida rakentamisen aikaisten hulevesien käsittelyjärjestelmien suunnittelussa: Mikäli rakentamisen aikaisia työmaavesiä käsitellään laskeutusaltaassa, tulee altaan olla eroosiosuojattu ja sen päässä tulee olla virtaamansäätöpato tai muu virtaamaa hidastava ja kiintoaineksen laskeutumista edistävä rakenne. Alueen maalaji tulee ottaa huomioon työmaavesien käsittelyjärjestelmän valinnassa. Mahdollinen rakentamisen aikainen pohjaveden pinnan laskeminen ja pohjaveden suotautuminen työmaakaivantoihin tulee huomioida työmaavesien käsittelyjärjestelmien mitoituksessa. Työmaavesien laadullinen hallinta on hankealueella tärkeää mm. rakentamisen mahdollisesti aiheuttaman typpipitoisuuden ja sähkönjohtavuuden kasvun, mahdollisten öljyvahinkojen sekä Näätäsuon läheisyyden takia. Mahdollisen mustaliuskeen esiintymisen aiheuttamat riskit työmaavesien pH:n alenemiselle ja metallipitoisuuksien kasvulle tulee arvioida tarkemmin myöhemmissä suunnitteluvaiheissa. Työmaavesiä tulee käsitellä riittävästi ennen niiden johtamista Hyötyvoimankadun hulevesipainanteeseen, jota ei ole tarkoitettu rakentamisen aikaisten hulevesien käsittelyyn. Tämän hankkeen toiminnan aikaisten hulevesien käsittelyjärjestelmän osana toimivan hulevesipainanteen mitoitusperustetta ja toteutunutta mitoitusta ei ole esitetty YVA-selostuksessa.  

 

YVA-selostuksessa ei ole tuotu esille Tarastenjärven alueen toiminnanharjoittajien pinta- ja pohjavesien tarkkailusuunnitelmaa tai tarkkailun tuloksia. Pinta- ja pohjeveden tarkkailupisteitä on myös hankealueen läheisyydessä.  

 

Selostuksessa mainitaan, että ennaltavarautumissuunnitelma laaditaan viimeistään käyttöönoton yhteydessä. Ennaltavarautumissuunnitelma on tarpeen laatia viimeistään ympäristölupahakemukseen, mutta mm sammutusvesien käsittelyä ja tilavaatimuksia on tässä selostuksessa jo suunniteltu. 

 

Pohjavesivaikutukset 

YVA-selostuksessa ei ole arvioitu hankkeen vaikutuksia (mm. pohjavedenpinnan mahdollinen alentaminen rakentamisen aikana) Näätäsuon läheisyydessä sijaitsevaan lähteen luonnontilaan ja antoisuuteen.  

 

Arviointiselostuksessa todetaan kohdassa 15.4.2., että Näätäsuon laidunnuksen jatkuminen on epäselvää selostuksen laadintahetkellä. Todettakoon, että Näätäsuon alueen kiinteistöt omistaa Tampereen kaupunki, ja niistä on vuokrattu n. 4 hehtaarin ala kiinteistöistä Holvasti RN:o 5:146 (837-505-0005-0146-V0005) ja Kovapäinen RN:o 2:31 (837-505-0002-0031-V0005) kiinteistöjohtajan päätöksellä 31.3.2022 viideksi vuodeksi ajalle 1.5.2022 – 30.4.2027 hevosten laidunmaa-alueiksi (TRE:2630/10.00.03/2022). Vuokralainen on ympäristönsuojeluyksikön saamien tietojen mukaan hakemassa alueille jatkoa ympäristötukisopimukselleen vuonna 2023. Hevoslaidunnuksen jatkaminen alueella on osaltaan tärkeää tummaverkkoperhosen elinympäristön säilymisen kannalta. Erityisesti laidunkaudella kesä-elokuussa on syytä välttää selostuksen esittämiä meluavia toimenpiteitä tai muutoin ehkäistä niiden haitallisia vaikutuksia hevoslaidunnukselle. 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Pekka Salmi