§ 1 Alessandro Cicilian alttoviulun hankinta Tampere Filharmoniaan

Lataa  Kuuntele 

TRE:2208/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

5.6.2023

Päätöksen tekijä

Intendentti

Valmistelijan yhteystiedot

Tuotantopäällikkö Lauri Lehtonen, puh. 050 388 7119, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Intendentti Eija Oravuo, puh. 050 388 7133, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampere Filharmonia työskentelee määrätietoisesti taiteellisen tasonsa kehittämiseksi. Jousiston korkeatasoista, vivahteikasta ja syvää sointia ei synny ilman, että muusikoiden työvälineiksi saadaan laatusoittimia. 

Tampereen kaupungin kulttuurin palveluryhmän ja Tampere Filharmonian investointisuunnitelman mukaisesti orkesterille hankitaan soittimia, jotka mahdollistavat orkesterin pitkäjänteisen soinnillisen kehittämisen.

Korkeatasoisia ammatti-instrumentteja ei ole mahdollista hankkia kilpailutuksella, vaan ne on ostettava suoraan soitinrakentajilta, arvoviulujen välittämiseen keskittyneiltä yrityksiltä tai yksityisiltä myyjiltä. 

Käsityönä valmistelut jousisoittimet ovat uniikkeja taide-esineitä, jotka on valittava yksilöllisten taiteellisten ja rakenteellisten ominaisuuksiensa perustella. Korkeatasoiset jousisoittimet ovat myös sijoituksia: ne säilyttävät arvonsa tai niiden arvo nousee ajan kuluessa.

Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 § 1 mom.1 kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta. 

Hankinta tehdään pienhankintana ilman kilpailuttamista. Pienhankinta on Tampereen kaupungin hankintaohjeen mukaan mahdollista tehdä ilman kilpailuttamista silloin, kun hankittavaa tavaraa ei ole todennäköisesti saatavissa kuin yhdeltä toimittajalta. 

Tutkimisen, koesoittamisen ja vertailujen perusteella italialaisen Alessandro Ciciliatin Ferrarassa Italiassa vuonna 2005 rakentama alttoviulu on osoittautunut orkesterin laatuvaatimusten mukaiseksi.

Kooltaan maltillinen 41 senttimetrin mittainen soitin on kunnoltaan virheetön. Se on ollut alttoviuluryhmän testattavana useampaan kertaan keväällä 2023. Vertailua on tehty muun muassa vastikään vuonna 2021 orkesteriin hankittuihin alttoviuluihin Mario Capicchioni 1984 ja Natale Novelli 1960. 

Tampere Filharmonian suorittamien tutkimuksien ja vertailujen johdosta katsotaan, että soitin on laadultaan orkesterin sointiin sopiva, sekä Heili Hannikaisen tarjous kyseisestä soittimesta on hinnaltaan kohtuullinen.

Soittimeen kuuluu valmistajan Alessandro Ciciliatin sertifikaatti. Soitin on hankittu valmistajalta, ja sertifikaatti on valmistajan kirjoittama. Soitin on tunnistettavissa valmistajan omilta verkkosivuilta www.alessandrociciliati.it (Viola 41 – 2005).

Esitetään, että Alessandro Ciciliatin vuonna 2005 valmistama alttoviulu hankitaan Heili Hannikaiselta Tampere Filharmonialle hintaan 50 000 euroa (alv 0%). 

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Asiakirjoja säilytetään Tampereen kaupungin sähköisessä arkistossa. 

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Päätösvallan peruste, intendentti: Tampereen kaupungin hallintosääntö 36 §, palvelualueen johtajan toimivaltaan kuuluvan asia siirtäminen viranhaltijan ratkaistavaksi, sivistyspalvelujen palvelualueen johtajan päätös 22.12.2022 § 60

Päätös

Päätetään hankkia Alessandro Ciciliatin vuonna 2005 valmistama alttoviulu yksityishenkilöltä Heili Hannikaiselta.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on yhteensä 50 000 €. Hankinta maksetaan kustannuspaikalta 137350.

Hankinnan kohde on Alessandro Ciciliatin Ferrarassa Italiassa vuonna 2005 rakentama alttoviulu, joka hankitaan Heili Hannikaiselta Tampere Filharmonialle pääasiassa äänenjohtajien käyttöön.

Hankinnasta tehdään hankintasopimus. Hankintapäätös on kaupunkia sitova vasta, kun hankintasopimus on allekirjoitettu. Muussa tilanteessa tilaus voidaan tehdä, kun hankintapäätös on lainvoimainen.

 

Allekirjoitus

Intendentti Eija Oravuo