§ 64 Lausunto Nordic Ren-Gas Oy:n ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle

Lataa  Kuuntele 

TRE:5474/11.01.00/2022

Päätöspäivämäärä

9.6.2023

Päätöksen tekijä

Toimitusjohtaja, Tampereen Vesi

Valmistelijan yhteystiedot

Laboratorioinsinööri Marja Pitkänen, puh. 0400 903 818. etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela, puh. 040 556 0604, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle on varannut Tampereen Vesi Liikelaitokselle tilaisuuden antaa lausunto Nordic Ren-Gas Oy:n ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta.

Lausunto arviointiselostuksesta pyydetään lähettämään viimeistään 9.6.2023 ensisijaisesti sähköisesti osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, PL 297, 33101 Tampere. Lausunnossa pyydetään viittaamaan diaarinumeroon PIRELY/9877/2022

.….

Tampereen kaupungin hallintosäännön 38 §:n perusteella toimitusjohtaja päättää liikelaitoksen osalta muutoksenhakuoikeuden käyttämisestä, muutoksenhakuun liittyvien lausuntojen hyväksymisestä ja kanteluihin vastaamisesta sekä selitysten ja muiden lausuntojen antamisesta.

 

Lausunto

Tampereen Vesi Liikelaitos on antanut 29.12.2022 lausunnon Nordic-Ren-Gas Oy:n Tampereelle (Pirely/9877/2022) suunnittelemaan Power-to Gas-tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaan. Tampereen Veden lausunnossa pyydettiin YVA-arviointiselostuksessa ottamaan huomioon verkostoveden toimitus kiinteistölle ja jätevesien viemäröinti kiinteistöltä. Samalla viemäröintialueella toimijoiden kokonaisvesimäärien lisäksi pyydettiin huomiomaan hetkellisten huippuvirtaamien vaikutukset ja miettimään niiden mahdollisten haittojen lieventäminen sekä puhtaan veden että jäteveden osalta. Jätevesiviemäriin johdettavien likaisten hulevesien määrän ja laadun arviointiin pyydettiin kiinnittämään arvioinnissa erityistä huomiota. Myös toiminnan mahdollisen laajenemisen, rakentamisen aikaisten työvesien ja niiden johtamisten, onnettomuus- ja häiriötilanteiden vaikutuksen huomioiminen  haluttiin Tampereen Veden lausunnossa otettavaksi huomioon YVA-selostuksessa.

Ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa on Tampereen Veden lausuntoa huomioitu YVA-selostuksen luvuissa 3.6. ja 3.7. koskien puhtaan veden tarvetta ja hankintaa sekä jäte- ja hulevesien käsittelyä. Vaikutuksia pohja- ja pintavesiin on huomioitu luvussa 17.5. Tampereen Veden näkökulmasta riittävästi (Toiminnan aikaiset vesistövaikutukset). Hulevesin ja sammutusvesien hallinta on kuvattu YVA-selostuksen luvussa 3.7 (Jäte- ja hulevedet). Luvussa 18 on huomioitu Onnettomuus- ja häiriötilanteiden vaikutukset sekä liitteessä 6 (Tunnistetut onnettomuus ja häiriötilanteet).

Tampereen Vesi Liikelaitos toteaa, että ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa on otettu huomioon ympäristövaikutusten arviointiohjelmaan Tampereen Veden antamassa lausunnossa mainitut asiat tähän lausuntoon.

Jos hanke toteutetaan ja kun suunnittelu etenee, Tampereen Vesi tarvitsee tarkempaa lisätietoa muodostuvien jätevesien laadusta ja mahdollisista haitta-ainesta, jotta voidaan arvioida jätevesien vaikutusta jätevedenpuhdistamonsa toimintaan ja aineiden vähenemisestä puhdistusprosessissa. Tampereen Vesi tulee asettamaan alueen viemäröintikapasiteetista johtuvista syistä jätevesivirtaamalle ja mahdollisille jätevesiin johtuville likaisille hulevesille maksimimäärän, mitä ei saa ylittää. Hankkeen jatkosuunnitelman yhteydessä tulee selvittää tarkemmin muodostuvat vesimäärät ja varmistaa niille riittävät tasausallaskapasiteetit.

 

Päätös

Annetaan Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle oheinen lausunto koskien diaarinumeroa PIRELY/9877/2022.

 

Allekirjoitus

Toimitusjohtaja Petri Jokela