§ 73 Asiantuntijatyön jatkohankinta Metaverse Institutelta Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman tueksi

Lataa  Kuuntele 

TRE:1147/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

17.5.2023

Päätöksen tekijä

Johtaja, elinvoiman palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämispäällikkö Tiia Joki, puh. 0400 636 838, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Elina Lehtoniemi, puh. 040 353 0385, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Kaupunginhallituksen ohjaama Älykaupunki kaupunkilaisille - kehitysohjelma toteutetaan vuosien 2022–2025 aikana. Tampereen strategian ja pormestariohjelman tavoitteiden mukaisesti ohjelmassa keskitytään kehittämään kaupungin toimintaa siten, että digitalisaatiota ja dataa hyödynnetään rohkeasti, eettisesti ja luotettavasti sekä entistä tehokkaammin ihmisten ja yritysten hyväksi. Kehitysohjelman valmistelun ja toteutuksen kokonaiskoordinaatiosta vastaa Elinkeinopalvelut, mutta toteutus koskettaa laajasti kaupungin eri yksiköitä. 

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelma pyysi Metaverse Institutelta tarjousta asiantuntijatyöstä, joka toteutetaan maalis-huhtikuun 2023 aikana. Asiantuntijatyön hankinta Metaverse Institutelta tukee kehitysohjelman tavoitteita poikkileikkaavasti auttaen ymmärtämään toimenpiteiden yhteisvaikutuksia ja merkitystä yli ohjelmakauden.

Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 § 1 mom. 1-kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta. ​Tampereen kaupungin hankintaohjeen mukaan pienhankinta on mahdollista tehdä ilman kilpailuttamista silloin, kun hankittavaa tavaraa tai palvelua ei ole todennäköisesti saatavissa kuin yhdeltä toimittajalta.

Metaverse Institutelta hankittavan jatkotyön tarkoituksena on laatia "teknologiakartta", joka esittää eri teknologioiden kehittymisen aikataulun valituissa painopisteissä vuoteen 2040 asti.  Kartta kattaa keskeiset teknologiasovellukset ja niiden eettiset sekä yhteiskunnalliset vaikutukset. Lisäksi tavoitteena on laatia kuvaus tekoälykehitykseen liittyvistä ilmiöistä, mahdollisuuksista ja riskeistä, kuten työpaikkojen menetys ja uusien syntyminen, vaikutukset koulutukseen ja oppimiseen sekä tekoälyn eettiset kysymykset ja sääntely. Teknologiakartan ja kuvauksen laadinnassa hyödynnetään aiempaa Metaverse Instituten asiantuntijoiden kanssa synnytettyä analyysia kaupungin nykytilasta, valmiuksista ja tavoitteista Tampereen metaversum-kehittämiselle.

 

Maailmanlaajuisesti noin 10 kaupunkia on julistautunut metaversum-kaupungiksi. Metaversum-kaupunkikonseptina on uusi käsite, joskin metaversumin mahdollistavia teknologioita kehittävät useat multikansalliset yhtiöt ympäri maailman. On kuitenkin harvoja toimijoita, jotka pystyvät jäsentämään metaversum-konseptia kokonaisvaltaisesti ja näkökulmasta, jonka päätavoite ei ole yksin kaupallinen. Hankinta on toistaiseksi poikkeuksellinen ja uniikki. Euroopan Unionin sisämarkkinoilta ei ole löytynyt vastaavaa palveluntuottajaa. Toimijakenttä tulee todennäköisesti kehittymään  ratkaisevasti lähivuosien aikana, jolloin kilpailutus on mahdollinen instrumentti oikean kumppanin löytämiseksi.

Tarjous on arvioitu asiantuntijatiimin sekä kehitysohjelman omistajan toimesta ja se täyttää tilaajan vaatimukset ja on hinnaltaan ja muilta ehdoiltaan hyväksyttävissä. Arvio perustuu alan yleiseen hintatasoon ja sopimuskäytänteisiin sekä valmisteluun osallistuneiden, aihepiirin erityisasiantuntijoiden arviointiin.Tarjoaja on työn ensimmäisessä vaiheessa osoittanut, että heillä on kyvykkyyttä tuottaa erityisesti kaupunkitarpeita palveleva kokonaisuus.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa. ​

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Teppo Rantanen. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.​

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. ​

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 25 000 euroa sopimuskauden aikana.​ Hankinta maksetaan kustannuspaikalta 154033.

Hallintosäännön 36 §:n 4. kohdan mukaan palvelualueen johtaja päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa. 

Päätös

 

Sopimus asiantuntijatyön jatkohankinnasta tehdään Metaverse Instituten kanssa. ​

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään johtaja Teppo Rantanen. 

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 25 000 euroa sopimuskauden aikana.

Sopimus hankinnasta syntyy hankintasopimuksen allekirjoituksella. ​

 

Allekirjoitus

Johtaja Teppo Rantanen