§ 50 Päätös joukkoliikenteen tarkastusmaksua koskevaan oikaisuvaatimukseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:3007/02.04.03/2023

Päätöspäivämäärä

12.6.2023

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa, puh. 041 731 1547, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijä on vaatinut oikaisua tarkastajan 24.05.2023 klo 17.08 tekemään, tarkastusmaksua 7 20000 26685 koskevaan, päätökseen. Oikaisuvaatimuksen tekijä on pyytänyt maksuun oikaisua vedoten siihen, että ei ole tiennyt matkustavansa väärällä matkakortilla.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on esittänyt tarkastustilanteessa nuorten haltijakohtaisen matkakortin, jonne oli ladattu raha-arvoa. Nuorten alennuslippuja ovat oikeutettuja käyttämään 17-24 vuotiaat matkustajat. Oikaisuvaatimuksen tekijä on 31-vuotias. Haltijakohtaisten matkakorttien ikäryhmä ei vaihdu automaattisesti, vaan matkakortin ikäryhmä pitää käydä vaihtamassa asiakaspalvelussa. Oikaisuvaatimuksen tekijä kertoi tarkastajalle, ettei ole tiennyt matkustavansa virheellisellä matkakortilla. Oikaisuvaatimuksen tekijä vetoaa myös siihen, että on Suomeen saavuttuaan hankkinut matkakortin henkilökohtaisesti Nyssen asiakaspalvelusta ja esittänyt passinsa asiakaspalveluun matkakorttia ostaessa, mutta ei ole saanut opastusta siitä, että haltijakohtaisen matkakortin ikäryhmän vaihtaminen on asiakkaan omalla vastuulla, kun täyttää 25 vuotta. Oikaisuvaatimuksen tekijä lisää, ettei ole saanut ennakkotietoa tai varoitusta siitä, että ostettu matkakortti on virheellinen.

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun.

Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana.

Joukkoliikenteessä noudatettavassa avorahastuskäytännössä matkustajan on huolehdittava siitä, että hänellä on asianmukainen matkalippu.

Asiassa on riidatonta, että tarkastushetkellä 24.5.2023 asiakas on esittänyt tarkastajalle virheellisen matkalipun, koska nuorten alennusryhmään kuuluvalla matkakortilla ovat oikeutettuja matkustamaan 17-24 -vuotiaat matkustajat.

Oikaisuvaatimuksesta selviää kuitenkin, että oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole ollut tietoinen matkustamisesta virheellisellä matkalipulla. Oikaisuvaatimuksen tekijä on Suomeen saavuttuaan vuonna 2014 käynyt henkilökohtaisesti ostamassa matkakorttinsa Nyssen asiakaspalvelusta mutta ei ole saanut tietoa siitä, että matkakortin ikäryhmän vaihtaminen on asiakkaan omalla vastuulla, kun täyttää 25 vuotta. Asiassa esitetyn oikaisuvaatimuksen perusteella voidaan katsoa, että asianmukaisen matkalipun esittämättä jättäminen on johtunut anteeksi annettavasta tietämättömyydestä.

Tarkastusmaksun määräämistä koskeva päätös kumotaan ja mahdollisesti maksettu tarkastusmaksu palautetaan asiakkaalle.

 

Sovelletut säännökset:

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) 1 § 1 momentti, 8 § ja 10 §.

 

Toimivalta:

Katupäällikkö käsittelee joukkoliikenteen tarkastusmaksuja koskevat oikaisuvaatimukset (Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, 11.8.2021 § 60)

Päätös

Oikaisuvaatimus hyväksytään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

 Katupäällikkö Pasi Halme