§ 61 Päätös joukkoliikenteen tarkastusmaksua koskevaan oikaisuvaatimukseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:3287/02.04.03/2023

Päätöspäivämäärä

12.6.2023

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa, puh. 041 731 1547, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijä on vaatinut oikaisua tarkastajan 07.06.2023 klo 10.59 tekemään, tarkastusmaksua 7 20000 26892 koskevaan, päätökseen.

Oikaisuvaatimuksen tekijä esitti tarkastustilanteessa myöhässä ostetun ja vahvistamattoman nuorten mobiilikertalipun. Oikaisuvaatimuksen tekijä vetoaa siihen, että huomasi vasta raitiovaunussa jättäneensä matkakorttinsa kotiin. Oikaisuvaatimuksen tekijä vetoaa myös siihen, että on kokenut tilanteen epäreiluksi ja vaatinut saada keskustella tilanteesta puhelimitse. Oikaisuvaatimuksen tekijän Nysse Mobiilin matkatilin osto- ja käyttöhistoriaa tarkasteltaessa on nähtävissä, että oikaisuvaatimuksen tekijä on ostanut mobiililipun 7.6.2023 11:00. Ostettua mobiililippua ei ole vahvistettu lippulaitteella raitiovaunussa, jossa matkalippujen tarkastus on tapahtunut. Matkalippujen tarkastus on aloitettu klo 10.59.

Tampereen seudun joukkoliikenteen Nyssen lippu- ja maksuehtojen mukaan asiakkaan vastuulla on hankkia oikeanlainen ja oikeilla vyöhykkeillä voimassa oleva lippu. Tämän lisäksi matkustajan velvollisuus on vahvistaa matkaoikeus aina bussin, ratikan tai asemalaiturin lippulaitteella. Nysse Mobiilin käyttöehtojen mukaan matkustajan tulee varmistaa, että lippu on puhelimessa ennen liikennevälineeseen nousua, tarkistaa ennen maksun vahvistamista ikäryhmä ja vyöhykkeet, sekä vahvistaa matkaoikeus lippulaitteella leimaamalla mobiililipussa oleva QR-koodi jokaisella matkalla.

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun.

Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana.

Joukkoliikenteessä noudatettavassa avorahastuskäytännössä matkustajan on huolehdittava siitä, että hänellä on asianmukainen matkalippu.

Oikaisuvaatimuksen tekijällä ei ole tarkastushetkellä 07.06.2023 ollut asianmukaista matkalippua, koska mobiililippu on ostettu raitiovaunussa sen jälkeen, kun matkalippujen tarkastus on aloitettu. Tämän lisäksi mobiililippua ei ole vahvistettu raitiovaunun lippulaitteella. Se, että matkustaja ei ole tahallaan menetellyt virheellisesti tai se, että matkustaja on matkalippujen tarkastuksen aloittamisen jälkeen ostanut asianmukaisen matkalipun, ei sellaisenaan ole riittävä peruste tarkastusmaksun poistamiseksi. Oikaisuvaatimuksen tekijälle on lisäksi soitettu puhelimitse ja käyty tarkastusmaksun kirjoittamiseen liittyvät tapahtumat läpi. Asiassa ei ole ilmennyt laissa tarkoitettua syytä, jonka vuoksi tarkastusmaksun määräämistä olisi pidettävä ilmeisen perusteettomana tai kohtuuttomana.

Tarkastusmaksun oikaisemiseen ei ole syytä.

 

Sovelletut säännökset:

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) 1 § 1 momentti, 8 § ja 10 §.

 

Toimivalta:

Katupäällikkö käsittelee joukkoliikenteen tarkastusmaksuja koskevat oikaisuvaatimukset (Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, 11.8.2021 § 60)

Päätös

 Oikaisuvaatimus hylätään

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Katupäällikkö Pasi Halme