§ 92 Tarkastusjohtajan viran täyttäminen konsernihallinnon sisäisessä tarkastuksessa

Lataa  Kuuntele 

TRE:1055/01.02.01/2023

Päätöspäivämäärä

16.5.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen, puh. 040 707 9147, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen:

Sisäinen tarkastus on riippumaton kaupunginhallituksen ja ylimmän johdon tukitoiminto. Sen tehtävänä on arvioida ja konsultoida objektiivisesti kaupungin toiminnan tuloksellisuutta, lainmukaisuutta ja eettisyyttä sekä johtamisessa ja päätöksenteossa käytettävän tiedon luotettavuutta. Tampereen kaupungilla sisäisen tarkastuksen palvelut ostetaan pääosin ulkoa ja sisäistä tarkastusta ohjaa tarkastuspäällikkö.

Sisäisen tarkastuksen tehtäväkenttä on laajentunut ilmoittajansuojelulain tultua voimaan vuoden 2023 alussa. Lain myötä kaupungille syntyy uusi lakisääteinen velvoite käsitellä väärinkäytösilmoituksia ja selvittää niiden paikkansapitävyys lain määrittelemän prosessin mukaisesti. Muutos vaikuttaa myös sisäiseen tarkastukseen, jolla on olennainen tehtävä ilmoitusten perusteella käynnistettävissä tutkinnoissa.

Sekä sisäisen tarkastuksen ammattistandardien mukainen tarkastustyö että eettisen kanavan tutkinnat edellyttävät ehdotonta huolellisuutta ja lakien noudattamista. Siksi on katsottu tarpeelliseksi, että sisäisen tarkastuksen toimintaa johtaa tarkastusjohtaja, joka toimii virkasuhteessa. Tämä vahvistaa entisestään luottamusta sisäisen tarkastuksen toimintaan ja riippumattomuuteen. Lisäksi palveluiden hankinta edellyttää palveluntuottajan ohjaamista, jotta tarkastustoimissa otetaan riittävällä tavalla huomioon julkiseen toimintaan liittyvät reunaehdot ja tarkastustoiminnan laatuvaatimukset täyttyvät. Palvelujen hankinta edellyttää viranhaltijapäätösten tekemistä ja sisäisellä tarkastuksella on parhaimmat valmiudet tehdä päätökset ja kantaa kokonaisvastuu hankinnoista.

Koska tarkastuspäällikön tehtävä edellyttää jatkossa virkasuhdetta, tullaan tarkastuspäällikön toimi lakkauttamaan ja tehtäviä hoitaa jatkossa tarkastusjohtaja. Kaupunginhallitus on perustanut tarkastusjohtaja viran 11.4.2023. Tarkastusjohtajan virkasuhteen kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto ja kokemus tarkastustehtävissä.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 46 § mukaan voidaan henkilö ottaa ilman julkista hakumenettelyä sellaiseen virkasuhteeseen, johon henkilö on tarkoituksenmukaista ottaa hänen palvelussuhdettaan koskevien uudelleenjärjestelyjen vuoksi.

Tarkastuspäällikkö Heini Ruski täyttää viran kelpoisuusehdot ja soveltuu tarkastusjohtajan virkaan. Hänet on tarkoituksenmukaista ottaa tähän tehtävään hänen palvelussuhdettaan koskevien uudelleenjärjestelyjen vuoksi. Heini Ruski on antanut asiaan suostumuksensa.

Tiedot palvelussuhteen alkaessa
Toimintayksikkö: Konsernihallinto, sisäinen tarkastus
Vakanssinumero: 50132390
Virkanimike: Tarkastusjohtaja
Palvelussuhteen laji: Virka
Asema: Johtava
Esihenkilö: Konsernijohtaja
Virkaehtosopimus: Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus
Hinnoittelu: 99TAE020
Esimiesasema: Ei
Työaikamuoto: Ei työaikalain piirissä (järjestelmämerkintöjä varten: toimistotyöaika)
Palkkakustannukset maksetaan: Tililtä 401100, kustannuspaikalta 113300

Virkasuhteessa noudatetaan edellä mainittua kunnallista virkaehtosopimusta. Muun muassa vuosiloma ja irtisanomisaika määräytyvät sovellettevan virkaehtosopimuksen mukaan.

Viranhaltija on määrättäessä velvollinen työskentelemään myös muissa työnantajan organisaatioon kuuluvissa toimipaikoissa. Viranhoitopaikka voi muuttua virkasuhteen aikana ja siitä määrääminen kuuluu työnantajan työnjohto-oikeuden piiriin.

Palkka maksetaan kerran kuukaudessa. Virkasuhteen päättyessä palkka ja muut suoritukset maksetaan normaaleina palkanmaksupäivinä kuitenkin virkasuhteen päättymistä seuraavan kalenterikuukauden loppuun mennessä. Verkkopalkkalaskelma on Tampereen kaupungin ensisijainen palkkalaskelman toimitustapa.

Henkilö on merkitty henkilöstöhallinnon henkilörekisteriin. Rekisteriä koskeva tietosuojaseloste sekä tiedote rekisteröidyn oikeuksista ovat nähtävissä Tampereen kaupungin internet-sivuilla.

Selvitystä terveydentilasta ei vaadita, koska henkilö on jo aikaisemmin esittänyt selvityksen työnantajalle terveydentilastaan.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 35 §:n 3)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää johtavassa asemassa olevien ottamisesta.

Päätös

Hallintotieteiden maisteri Heini Ruski otetaan konsernihallinnon sisäisen tarkastuksen tarkastusjohtajan virkaan 1.6.2023 alkaen.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala