TRE:3006/10.03.05/2023
Tohlopinrannan uudelle asuinalueelle suunniteltu Tohlopinranta -katu kuivatuslinjoineen on nousemassa alueen kiinteistöjen ja viereisen radan sivuraidevarauksien korkeusasemien vuoksi niin ylös, että Abloyn ratarummun (Km194+789) liittäminen katukuivatukseen painovoimaisesti ei ole mahdollista. Rumpua koskevissa tarkemmissa selvittelyissä todettiin kaupungin laserkeilausaineistojen perusteella, että rummulta Tohloppijärveen johtanut yhteys on katkennut jo vähintäänkin vuonna 2016, mahdollisesti jo aikaisemmin Abloyn lukkotehtaan laajennusten ja myöhemmän tehdasrakennuksen purkamisen ja PIMA-kunnostusten yhteydessä. Rummulle kerääntynyt valunta on siten jo vuosien ajan imeytynyt maaperään rummun kohdalla.
Tarkastelun perusteella rummun valuma-alue on varsin pieni, vain noin 1,2 ha, ja käsittää lähinnä rakentumatonta viheraluetta, koska rummun yläpuoliset kiinteistöt on liitetty Vaakkolammin suuntaan johtaviin hulevesilinjoihin. Valuma-alueen maaperä on hyvin vettä läpäisevää harjumaastoa, pohjamaa on GTK:n maaperäkartan mukaan hiekkaa ja karkeaa hietaa. Rummulle tulevat virtaamat ovat arvion mukaan pieniä, hyvin poikkeuksellisillakin rankkasateilla luokkaa 2-12 l/s. Maastokäynneillä rummun alapäässä on havaittu seisovaa vettä johtuen siitä, että vesi ei johdu rummusta eteenpäin.
Suunnitteluratkaisuna on esitetty rummun poistamista käytöstä ja korvaamista Risuharjunpuistoon rakennettavalla imeytyspainanteella. Veden johtuminen rummulle estetään täyttämällä rummulle johtava sivuoja ja kääntämällä vedet imeytysalueelle. Lopputilanteessa rummun valuma-alueeksi jää noin 0,3 ha viheralue, josta kertyvän valunnan arvioidaan rummun sulkemisen jälkeen imeytyvän rummun edustalle jäävään painanteeseen. Tilanne on nykyistä parempi, sillä tällä hetkellä koko 1,2 ha valuma-alueen valunta imeytyy rummun ympäristöön.
Imeytyspainanteen hyötytilavuus noin 40 m3 vastaa laskennallisesti painanteelle 65 mm sademäärällä (kerran 20 vuodessa toistuva 24 h mittainen sadetapahtuma) johtuvaa vesimäärää. Suunnittelussa on huomioitu Risuharjunpuistoa koskeva määrittely liito-oravalle hyvin soveltuvaksi elinympäristöksi sijoittamalla imeytysalue puiston itäosan avoimelle niittyalueelle, jonne myös työkoneiden kulku onnistuu kaatamatta puita.
Työalueet verhoillaan paikalta saatavalla pintamaalla, jolloin paikallinen kasvillisuus säilyy. Pintamaan kasvittumista tehostetaan niittysiemenkylvöllä. Alueen hoitoluokka säilyy nykyisellään.
Rakennustyö toteutetaan esikuormituspenkereen rakentamisen yhteydessä. Suunnitelman kustannusarvio on noin 17 000 euroa sisältäen ratarummun käytöstä poistamisen vaahtobetonoimalla.
Toteutetaan Abloyn ratarummun käytöstä poistaminen ja imeytysrakenteen rakentaminen Risuharjunpuiston itäosan hulevesien yleissuunnitelman, piirustusnumerot 2/21579/16 ja 2/21579/17 mukaisesti.