§ 26 Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen 1218/2023 tiedoksi merkitseminen, Rakennusvalvontaa koskevat valitukset uhkasakkoasiassa

Lataa  Kuuntele 

TRE:8289/10.03.01/2021

Päätöspäivämäärä

20.6.2023

Päätöksen tekijä

Rakennusvalvontapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Lakimies Mika Näykki puh. 040 515 5823, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Rakennusvalvontapäällikkö Juha Henttonen puh. 040 549 7055, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto teki päätöksen 7.12.2021 (§ 175), jossa velvoitti eräitä osakeyhtiöitä (yhteensä 3 yhtiötä) sakon uhalla poistamaan kiinteistöltä pressukatokset, kevytrakenteisen rakennelman sekä aidan.

Osakeyhtiöt valittivat päätöksestä hallinto-oikeuteen vaatien päätöksen kumoamista ja täytäntöönpanon kieltämistä sekä vaatien Tampereen kaupungin velvoittamista oikeudenkäyntikulujensa korvaamiseen.

Lausunnossaan  hallinto-oikeudelle Tampereen yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto totesi muun ohessa, että päätöksensä oli perustunut osin virheellisiin tietoihin ja pyysi asian palauttamista rakennusvalvonnalle uudelleen käsiteltäväksi.

Hallinto-oikeus hyväksyi osakeyhtiöistä yhden valituksen ja kumosi ympäristö- ja rakennusjaoston päätöksen siltä osin kun se oli kohdennettu tähän yhtiöön. Tämän yhtiön oikeudenkäyntikuluista hallinto-oikeus velvoitti Tampereen kaupungin korvaamaan yhtiölle 800 euron määrän viivästyskorkoineen  siitä lähtien kun kuukausi on kulunut hallinto-oikeuden päätöksen antopäivästä.

Kahden muun yhtiön osalta hallinto-oikeus kumosi Tampereen yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaostopäätöksen päätöksen aidan osalta. Muilta osin hallinto-oikeus hylkäsi näiden yhtiöiden valitukset ja pidensi velvoitteelle asetettua määräaikaa 31.8.2023 saakka. Näille yhtiöille hallinto-oikeus velvoitti Tampereen kaupungin maksamaan korvausta oikeudenkäyntikuluista, kummallekin 400 euroa viivästyskorkoineen siitä lähtien kun kuukausi on kulunut hallinto-oikeuden päätöksen antopäivästä.

Koska Tampereen yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaoston päätös on perustunut osin virheellisiin tietoihin, hallinto-oikeuden päätökseen ei ole perustetta hakea valituslupaa ja valittaa korkeimmaille hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden päätös on tämän päätöksen liitteenä, liite 1.

Kaupunkiympäristön palvelualueen johtajan 23.1.2023 § 6 hyväksymän palvelualueen toimintasäännön liitteen ”Delegointimatriisi – Kaupunkiympäristön suunnittelu” mukaan rakennusvalvontapäällikkö päättää muun ohella muutoksenhakuoikeuden käyttämisestä. 

Päätös

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 13.6.2023 no 1218/2023 merkitään tiedoksi. Päätökseen ei haeta valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Hallinto-oikeuden päätöksen edellyttämiin täytäntöönpanotoimiin ryhdytään sen jälkeen kun hallinto-oikeuden päätös saa lainvoiman.

Allekirjoitus

Rakennusvalvontapäällikkö Juha Henttonen