§ 10 Kansi-Areenan liikenteenohjauksen operoinnin ja päivystyspalvelujen hankinta -Fintraffic Tie Oy:ltä yksinoikeus

Lataa  Kuuntele 

TRE:8571/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

20.6.2023

Päätöksen tekijä

Suunnittelujohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell, puh. 040 564 4518 ari.vandell@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, vertti.sahala@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupunki on pilotoinut yhdessä Fintraffic Tie Oy:n (2945247-3) kanssa elokuusta 2022 alkaen Tampereen Nokia Arenan liikenteenhallinnan operointia. Tampereen Nokia Arenan tapahtumia varten on toteutettu areenan ympäristöön liikenteenhallinnan järjestelmä. Järjestelmä pitää sisällään automaattipollareita ja liikennekameroita sekä muuttuvia merkkejä, kuten kaistaopastimia, muuttuvia viitoituksia ja liikennemerkkejä sekä tapahtumaopasteita. Järjestelmää ohjataan valvomo-ohjelmalla, jonka avulla voidaan ohjata suppeammissa suluissa liikennevalo-ohjauksia. Suurempien tapahtumien yhteydessä järjestelmän ja ohjelmistojen avulla pystytään tekemään areenan alueen laaja sulku eli sulkemaan alue ajoneuvoliikenteeltä turvallisuuden varmistamiseksi.

Hankinnan kohteena on alueen liikenteenhallinnan operoinnin palvelut. Areenan alueen liikenteenhallinnan järjestelmää operoidaan Fintraffic Tie Oy Tampereen tieliikennekeskuksesta. Operointi pitää sisällään valvomo-ohjelmiston käyttöä tapahtumien aikana, toiminnallisuuksien ja prosessien havainnointia, kehittämisehdotuksia, raportoinnin kustakin yksittäisestä tapahtumasta sekä tiedonvaihtoa Nokia Arenan valvomon, eri viranomaisten sekä bussien ja ratikan ohjauskeskusten välillä.

Palvelun hankinta kattaa Kansi-Areenan liikenteenhallinnan operoinnin lisäksi liikennetiedottamisen Tampereen kaupungin järjestelmällä sekä katuverkon liikenteenhallinnan tehtävät ja tilannekuvan ylläpidon arkipäivisin klo 08.00 - 16.00 ja Kansi-Areenan sulkujen aikaan. Vastuu liikenteenhallinnan laitteista, järjestelmistä ja katujen ja alikulkujen ylläpidosta säilyy kaupungilla.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (hankintalain) 17§:n mukaan hankintalakia ei sovelleta palveluhankintoihin, jotka tehdään toiselta hankintayksiköltä sille Euroopan unionin perustamissopimuksen mukaisella lailla, asetuksella tai hallinnollisella määräyksellä annetun palvelujen tuottamista koskevan yksinoikeuden perusteella.

Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic Oy (aiemmin ITMF Oy) on valtion kokonaan omistama erityistehtäväkonserni ja Fintraffic Tie Oy (2945247-3) vastaa nykyisin tieliikenteen ohjauksesta ja hallinnasta. Yhtiön toiminta oli aiemmin osana lakkautettua Liikennevirastoa. Yhtiön perustamisesta on päätetty lailla Liikenneviraston liikenteenohjaus- ja hallintapalveluiden muuttamisesta osakeyhtiöksi (574/2018). Hallituksen esityksessä kyseiseksi laiksi (HE 34/2018) on todettuna, että erityistehtäväyhtiö tarjoaisi liikenteen hallintaan ja ohjaukseen liittyviä palveluja suoraan tai välillisesti yksityisille ja julkisille toimijoille sekä toimivaltaisille viranomaisille. Lisäksi on todettu, että viranomaisille tarjottavia liikenteenohjaukseen ja –hallintaan liittyvien turvallisuuskriittiset palveluiden tarjoamisesta voi vastata ainoastaan valtion erityistehtäväyhtiö. Kansi-Areenan alueen liikenneturvallisuuteen liittyy erityisiä riskejä ja niiden liikenteenhallinnan operointi on erityisesti onnettomuus- ja muiden poikkeustilanteiden varalta turvallisuuden kannalta kriittinen palvelu.

Fintraffic Tie Oy:llä on kokemusta palvelun tuottamisesta muiden hankintayksiköiden puolesta. Tampereen kaupunki on pyytänyt Fintraffic Tie Oy:ltä (2945247-3) tarjousta toiminta-alueen kattavasta liikenteenhallinnan ja päivystyspalvelun tuottamisesta yhden vuoden sopimuskaudeksi (12 kk) 1.7.2023 alkaen. Fintraffic Tie Oy on antanut tarjouksen, joka täyttää Tilaajan vaatimukset ja on hinnaltaan ja muilta ehdoiltaan hyväksyttävissä. Tarjous vastaa hinnoittelultaan pilotointivaiheen hintaa soveltuvilta osin sekä vastaa yleisesti tehtävän vaativuuteen liittyvää asiantuntijapalveluhinnoittelua.

Esitetään, että liikenteenhallinnan ja päivystyspalvelun hankinta toteutetaan Fintraffic Tie Oy:ltä sopimuskaudelle 1.7.2023 - 30.6.2024 tarjouksen mukaisesti kiinteään hintaan 155 262 euroa. Palvelun toimivuutta arvioidaan ensimmäisen vuoden osalta ja tarkistetaan kesällä 2024. Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii suunnittelupäällikkö, jota vakanssia hoitaa tällä hetkellä Ari Vandell. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 155 262 euroa vuodessa. Hankinnasta julkaistaan ilmoitus HILMA-tietokannassa. Sopimus hankinnasta voidaan tehdä vasta, kun hankintapäätös on lainvoimainen.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa.

Suunnittelujohtaja päättää johtamansa toiminnan osalta irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta, luovuttamisesta ja vuokrauksesta sekä sopimusten hyväksymisestä lautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa 250 000 euroon asti (Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 1.3.2023 alkaen, 28.2.2023 § 22).

Päätös

Sopimus Kansi-Areenan liikenteenohjauksen operoinnin, liikennetiedottamisen sekä katuverkon liikenteenhallinnan tehtävien ja tilannekuvan ylläpidon hankinnasta yhden sopimuskaudeksi 1.7.2023 - 30.6.2024 tehdään Fintraffic Tie Oy:n (2945247-3) kanssa.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään suunnittelupäällikkö Ari Vandell.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 155 262 euroa.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta sopimuksen allekirjoituksella.

Allekirjoitus

Suunnittelujohtaja Jukka Lindfors