§ 4 Lausunto Tarasten kiertotalousalueen ympäristöluvan määräykseen 20 liittyvästä selvityksestä

Lataa  Kuuntele 

TRE:2895/11.01.02/2023

Päätöspäivämäärä

21.6.2023

Päätöksen tekijä

Ympäristöpäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristötarkastaja Sari Sassi,​ puh. 050 328 5969,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari,​ puh. 050 521 5198,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Asia (lausuntopyyntö LSSAVI/5194/2023)

Länsi-​ ja Sisä-​Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Tarasten Kiertotalousalue Oy:n Tarasten kiertotalousalueen ympäristöluvan lupamääräyksen 20 mukaisesta selvityksestä. Lausunto on pyydetty antamaan 29.6.2023 mennessä ja toimittamaan aluehallintovirastoon sähköisen asiointipalvelun kautta. Lausunnon on valmistellut ympäristötarkastaja Sari Sassi ja valmisteluun on osallistunut  myös ympäristötarkastaja Pasi Päivärinne.

Yhdyskuntalautakunnan ympäristö-​ ja rakennusjaosto on kokouksessaan 5.2.2019 § 19 siirtänyt toimivaltaansa lausuntojen antamiseen liittyvissä asioissa ympäristönsuojelupäällikölle (nykyisin ympäristöpäällikkö).

Lausunto

Riskinarvion tarkennuksen (Riskinarvion tarkennus ja esitettävät raja-arvot, korttelin 8204 kenttärakenteet) taulukossa 1 on esitetty korttelin 8204 kenttärakenteissa hyödynnettävien materiaalien liukoiset haitta-ainepitoisuudet (L/S 10) ja pitoisuuksien vertailu kohteeseen ympäristölupavaiheessa laaditun riskinarvion mukaisiin suurimpiin hyväksyttäviin pitoisuustasoihin. Nyt laaditussa riskinarvion tarkennuksessa on todettu, että lupavaiheessa hyödynnettävien jätemateriaalien liukoisiksi pitoisuuksiksi on määritetty laskennallisen riskinarvion perusteella suurimmat hyväksyttävät pitoisuustasot, joilla ekologiset riskit alueen purkuojissa ja vastaanottavissa vesistöissä jäivät hyväksyttävälle tasolle. Lisäksi on todettu, että korttelin 8204 alueelle rakennettavien kenttien rakenteissa hyödynnettävien jätemateriaalien todelliset pitoisuudet alittavat selvästi em. riskinarviossa määritetyt suurimmat hyväksyttävät pitoisuustasot.

Riskinarvion tarkennuksen kohdassa 4 ”Korttelissa 8204 hyödynnettävien jätemateriaalien raja-arvot” on esitetty korttelin 8204 kenttärakenteissa hyödynnettävien materiaalien haitta-ainepitoisuuksien raja-arvot (taulukko 3. ja 4.). Haitta-aineille esitetyt raja-arvot ovat huomattavasti korkeammat kuin mitä hyödynnettäviksi jätemateriaaleiksi esitetyistä materiaaleista (betonimurska, lentotuhka, Scanwas) on tutkimuksissa todettu (taulukko 1.). Esitetyt haitta-aineiden raja-arvot L/S 10 (mg/kg) ovat lupavaiheen riskinarviossa esitettyjä suurimpia hyväksyttäviä pitoisuustasoja alhaisemmat muiden kuin kadmiumin osalta, jolle raja-arvoksi on esitetty 1 mg/kg (L/S 10). Kyseinen pitoisuus on kymmenkertainen verrattuna lupavaiheessa laaditun laskennallisen riskinarvion perusteella kadmiumille määritettyyn hyväksyttävään pitoisuustasoon 0,1 mg/kg (L/S 10), jolla ekologiset riskit alueen purkuojissa ja vastaanottavissa vesistöissä jäivät hyväksyttävälle tasolle.

Riskinarvion tarkennuksesta ei selviä, miten ja millä perustein on päädytty taulukossa 3. ja 4. esitettyihin raja-arvoihin, joten niihin ei pysty tarkemmin ottamaan kantaa. Erityisesti kadmiumille esitetylle raja-arvomuutokselle, joka poikkeaa huomattavasti lupavaiheessa riskinarvion perusteella kadmiumille määritetystä pitoisuustasosta, jolla ekologiset riskit alueen purkuojissa ja vastaanottavissa vesistöissä jäivät hyväksyttävälle tasolle, tulee esittää riskinarvioon perustuvat hyväksyttävät perusteet. Jätemateriaalikohtaiset raja-arvot tulee asettaa siten, että ekologiset riskit alueen purkuojissa ja vastaanottavissa vesistöissä jäävät hyväksyttävälle tasolle.

Päätös

Annetaan Länsi-​ ja Sisä-​Suomen aluehallintovirastolle Tarasten Kiertotalousalue Oy:n Tarasten kiertotalousalueen ympäristöluvan lupamääräyksen 20 mukaisesta selvityksestä oheinen lausunto.

Allekirjoitus

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari