§ 2 Kaavoituksen lausunto Kolmenkulman maanvastaanottoalueen laajentamisen sekä toiminnan aloittamisen ympäristöluvasta

Lataa  Kuuntele 

TRE:2924/11.01.02/2023

Päätöspäivämäärä

28.6.2023

Päätöksen tekijä

Yleiskaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Tampereen kaavoitusviranomaisen lausuntoa Tampereen kaupungin hakemasta ympäristöluvasta Kolmenkulman maanvastaanottoalueen laajentamiselle. Lausuntoa on pyydetty 30.6.2023 mennessä.

Nykyisen noin 13 hehtaarin maanvastaanottoalueen täyttölupa on keskimäärin 250 000 tonnia vuodessa ja maanvastaanoton kokonaiskapasiteetti 1 550 000 m3 rtr (2 820 000 tonnia). Maanvastaanottoalueen täyttötilavuus loppunee vuosien 2025–2026 aikana.

Laajennus toteutetaan Nokian puolelle noin 5 hehtaarin alueelle. Laajennusalueelta poistetaan puut ennen maanvastaanottotoiminnan aloittamista. Lisäksi toteutetaan tarvittavat vesienjohtamisjärjestelyt. Laajennetun maanvastaanottoalueen kokonaispinta-ala tulee olemaan noin 18 hehtaaria ja kokonaiskapasiteetti 2 520 000 m3 rtr (4 585 000 tonnia), jolloin kapasiteetin lisäys on noin 970 000 m3 rtr (noin 1 765 000 tonnia). Vuotuinen täyttömäärä säilyy nykyisen ympäristöluvan mukaisena, keskimäärin 250 000 tonnia vuodessa. Laajennuksen myötä maanvastaanottoalueen toimintaa voidaan jatkaa 10–15 vuotta nykyisen alueen täyttymisen jälkeen riippuen vuosittaisesta ylijäämämaiden syntymisestä. Toiminnan päättymisen jälkeen alue maisemoidaan.

 

Maanvastaanottoalueen laajentaminen ei lisää toiminnan aiheuttamia ympäristövaikutuksia verrattuna alueella nykyisin toteutettavaan maanvastaanottotoimintaan. Maanvastaanottoalueen pinta- ja pohjavesivaikutuksia tarkkaillaan hyväksytyn tarkkailuohjelman mukaisesti.

Päätös

Tampereen kaupungin yleiskaavoitus antaa oheisen lausunnon Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle.

Lausunnot

Tampere lausuu oman yleiskaavatilanteensa rajautuen Nokian puolelle laajentuvaan kohdealueeseen. Tampereen puolella on voimassa kahden yleiskaavan muodostama yleiskaavayhdistelmä. Yleiskaavayhdistelmä muodostuu Kantakaupungin yleiskaavasta 2040 (lainvoimainen 20.1.2020) ja Kantakaupungin vaiheyleiskaavasta – valtuustokausi 2017-2021 (lainvoimainen 9.6.2023). Yleiskaavayhdistelmässä kohdealueeseen rajautuva alue on osoitettu selvitysalueeksi käynnissä olevan kiertotaloushankkeen vuoksi. Selvitysalueen eteläpuolella alueen käyttötarkoitus on työpaikkojen ja elinkeinojen alue, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. Alueella on kohdemerkintänä maanvastaanotto ja -kierrätys, jolla on osoitettu Myllypuron maanvastaanotto- ja kierrätysalue, joka muodostaa kokonaisuuden Nokialle sijoittuvan vastaavan toiminnan kanssa.

Selvitysalueen pohjoispuolella käyttötarkoitus on keskuspuistoverkosto. Kuntarajan ylittää hankealueen pohjoisreunassa sijaitseva ohjeellinen virkistysyhteys. Valuma-alueita koskevassa yleiskaavamerkinnässä on valuma-aluekohtaisia määräyksiä koskien Vihnusjärven valuma-aluetta: alueella tapahtuva toiminta ei saa aiheuttaa vesistön pilaantumista. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota, ettei Natura 2000 –verkostoon kuuluvan Myllypuron valinnan perusteina olevia luontoarvoja merkittävästi heikennetä. Raakavesilähteenä toimivaan Vihnusjärveen johtuvan veden laatu on säilytettävä hyvänä. Tesomajärven tila tulee säilyttää. Alue sijaitsee kemikaalilaitoksen konsultointivyöhykkeellä ja alueen asemakaavoituksen yhteydessä on pyydettävä turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) ja pelastusviranomaisen lausunto.

Alueella on vireillä kuluvan valtuustokauden 2021-2025 vaiheyleiskaava, jossa Tampereen puoleisen alueen käyttötarkoitus voidaan muuttaa selvitysalueesta tulevan toiminnan mukaiseksi, mikäli toiminnalle asetettavat ympäristöluvan mukaiset edellytykset täyttyvät. Alueella ei ole asemakaavaa.

Jatkosuunnittelussa tulee edelleenkin kiinnittää erityisesti huomiota toiminnan aiheuttamien hulevesien vaikutukseen Myllypuron Natura-alueelle sekä melun ja ilmanlaadun vaikutukseen seudullisille virkistysreiteille.

 

Allekirjoitus

Vs. Yleiskaavapäällikkö Lotta Kauppila