§ 100 Yhteistyösopimus kuuden suurimman kaupungin tuottamien palvelujen kustannus- ja palvelutasojen vertailusta

Lataa  Kuuntele 

TRE:3394/00.01.06/2023

Päätöspäivämäärä

21.6.2023

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Kaupunkitietopäällikkö Johanna Ahlgrén-Holappa, puh. 044 431 4159, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari, puh. 050 484 0040, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Yhteistyösopimus koskee Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen ja Oulun eli kuutoskaupunkien tuottamien palvelujen kustannus- ja palvelutasovertailujen toteuttamista, niiden perustana olevan tietokannan muodostamista ja ylläpitoa, työryhmien ja ohjausryhmän sihteerin palveluja, aineiston keruuta ja vertailujen raportointia sekä työnjakoa ja kustannuksia. Sopimus perustuu kunkin sopijapuolen kaupungissaan tekemään päätökseen yhteistyöhön osallistumisesta. Yhteistyön sisältöjä on valmistelun aikana käsitelty sekä konsernihallinnon että kaupungin johtoryhmässä. Sopimusosapuolet toimittavat yhteistyössä tilasto- ja muuhun aineistoon perustuen Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen ja Oulun kustannus- ja palvelutasovertailut varhaiskasvatuspalveluista; kulttuuri- ja kirjastopalveluista; liikuntapalveluista sekä nuorisopalveluista. Kustakin edellä mainituista kustannus- ja palvelutasovertailusta vastaa oma työryhmänsä, joka laatii vuosittaisen toimintasuunnitelman yhdessä työryhmän sihteerin kanssa. Jokainen sopijapuoli nimeää sopivat asiantuntijajäsenet kuhunkin työryhmään. Työryhmät koostuvat asiantuntijajäsenistä ja Helsingin kaupungin työryhmälle nimeämästä sihteeristä.

Sopijaosapuolet korvaavat Helsingin kaupungille osuutensa sihteeri-, raportointi- ja tietokantatehtävien toteuttamisesta. Kukin sopijapuoli maksaa kuudesosan alla määritellyistä kustannuksista ja nämä kustannukset jaetaan tasan kunkin sopijapuolen tähän sopimukseen sisältyvien palvelukokonaisuuksien kesken.  Sopimuksesta vuosittain aiheutuvat kustannukset pidetään vuoden 2023 tasossa korotettuna vuosittaisella valtiovarainministeriön ennusteen mukaisella kuluttajahintaindeksin muutoksella. Lisäksi kahdelle ensimmäiselle vuodelle varataan kehittämismääräraha, joka mahdollistaa verkkosivujen uudistamisen, raportoinnin kehittämisen ja uusien raportointialustojen käyttöönoton. Vuodelle 2023 arvioidut kustannukset ovat 70 000 euroa (1.7.2023-31.12.2023) ja kehittämismääräraha 20 000 euroa. Vuoden 2024 arvioidut kustannukset ovat 140 000 euroa (+kuluttajahintaindeksin mukainen korotus) ja kehittämismääräraha 20 000 euroa.  Kullekin sopijapuolelle sopimuksesta aiheutuvat kustannukset vahvistetaan vuosittain ohjausryhmän loka-marraskuussa pidettävässä kokouksessa.  

Sopimus tulee voimaan 1.7.2023, kun kaikki sopijapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen. Sopimus sitoo sopijapuolia vasta, kun sopimusta koskeva päätös on lainvoimainen. Sopimus on voimassa toistaiseksi. Muutoksista sopimukseen sovitaan kaikkien sopijapuolten allekirjoittamalla erillisellä liitteellä.

Hallintosäännön 34 § 1)-kohdan mukaan pormestari päättää muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista ja sitoumuksista.

Päätös

Hyväksytään liitteenä oleva sopimus: Yhteistyösopimus Suomen kuuden suurimman kaupungin tuottamien palvelujen kustannus- ja palvelutasojen vertailun toteuttamisesta. 

Sopimus sitoo Tampereen kaupunkia vasta, kun sopimusta koskeva päätös on lainvoimainen ja sopimus on allekirjoitettu.

Allekirjoitus

Pormestari Kalervo Kummola