§ 105 Tampereen kaupungin sitoumus kestävämmän kulttuuripolitiikan edistämiseksi yhteistyössä Eurocities-verkoston kanssa

Lataa  Kuuntele 

TRE:3529/04.04.00/2023

Päätöspäivämäärä

30.6.2023

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Apulaispormestari Matti Helimo, puh. 040 513 8625 ja kehittämispäällikkö Jaakko Laurila, puh. 044 4309 014, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari, puh. 050 484 0040, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Eurocities-verkoston ”Lille Call to Action” -sitoumuksen tavoitteet ja Tampereen kaupunkistrategia ja sitä toteuttavat suunnitelmat ovat keskenään linjassa. Tampereen kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, lisätä asukkaidensa yhdenvertaisia osallistumismahdollisuuksia ja toisaalta vahvistaa kaupungin kansainvälisiä verkostoja. Eurocities-verkoston sitoutumuksen allekirjoittaminen tukee näitä tavoitteita ja tuo näkyväksi Tampereen tekemään työtä kestävän kaupunkikehittämisen ja sosiaalisesti kestävien elämyspalvelujen parissa. Tampereen kaupunki on aktiivinen Eurocities-verkoston jäsen. Kaupungin puolesta sitoumuksen allekirjoitti apulaispormestari Matti Helimo 15.6.2023 Brysselissä järjestetyn kaupunkihuippukokouksen yhteydessä.

Ohjelmassa on 16 kehittämisen painopistettä. Allekirjoittaneet kaupungit sitoutuvat toteuttamaan näistä vähintään kaksi ja antamaan vuosittain esimerkkejä aloitteistaan ja toiminnastaan kestävyyden edistämiseksi. Yhteistyötä verkoston suuntaan koordinoi kulttuurin palveluryhmä.

Tampereella on jo tähänkin mennessä edistetty kestävää kulttuurielämää aktiivisesti monella eri alueella. Tapahtumatuotannossa liikkuminen on suurin yksittäinen päästölähde ja esimerkiksi raitiotien ja pyöräilyinfran kehittäminen, tapahtumapaikkojen helppo saavutettavuus julkisilla liikennevälineillä sekä monissa tapahtumissa tapahtumalippuun liitetty joukkoliikennelippu vähentävät päästöjä. Myös Outdoor- ja Art Express -luonto- ja kulttuuribussit ovat esimerkkejä kestävämmistä tavoista päästä kulttuurielämysten äärelle kestävästi.

Tampereella on tehty kartoituksia kulttuuripalveluiden hiilijalanjäljen ja energian kulutuksen pienentämiseksi. Tapahtuma-alueista tulee koitua mahdollisimman vähän harmia luonnolle. Tapahtumajärjestäjiä velvoitetaan huolehtimaan muun muassa kierrätyksestä, viheralueisiin kohdistuvien haittojen minimoinnista sekä ympäristöystävällisten pesuaineiden käytöstä.

Verkostojen hyödyntäminen kulttuuripalveluissa on tärkeää ekologisuuden näkökulmasta. Kaupunki mahdollistaa erilaisia alustoja, tuo tekijöitä yhteen ja kouluttaa heitä lukuisin eri tavoin. Erinomainen esimerkki on Operaatio Pirkanmaa, joka kokoaa maakuntatasolla eri kulttuuritoimijat yhteiseen verkostoon ja yhdistää kulttuuritoimijat yhteisen agendan äärelle pohtimaan kestävyyden roolia kulttuuripalvelujen järjestämisessä.

Yhdenvertainen, saavutettava, osallistava ja monimuotoinen kulttuuri ovat Tampereen kulttuuristrategian kulmakiviä. Mahdollisuus kulttuuriharrastauksiin sekä kulttuurista nauttimiseen edistävät monella tapaa osallisuutta yhteiskuntaan sekä hyvinvointia. Tampereella on käytössä Kaiku-kortti, jonka avulla myös tiukassa taloudellisessa tilanteessa olevat henkilöt voivat hankkia pääsylippuja eri kulttuurikohteisiin.

Sosiaalisen kestävyyden teemat ovat myös osa kaupungin elämystalouden kehitysohjelmaa. Tampereesta halutaan tehdä sosiaalisesti kestävien tapahtumien esimerkkikaupunki. Tavoitteena on myös, että Tampereella voisivat kaikki nauttia monipuolisesta tapahtumatarjonnasta yhdenvertaisesti omana itsenään. Tästä esimerkkinä on parhaillaan työn alla olevat kaupunkilaajuiset turvallisemman tilan periaatteet ja kulttuuritoimijoiden tukeminen sekä kouluttaminen kaupungin uuden tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman mukaisesti.

Hallintosäännön § 34 kohdan 1) mukaan pormestari päättää muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista ja sitoumuksista.

Päätös

Tampereen kaupungin sitoumus kestävämmän kulttuuripolitiikan edistämiseksi yhteistyössä Eurocities-verkoston kanssa hyväksytään.

Allekirjoitus

Pormestari Kalervo Kummola