§ 14 Lausunto Suomen kansalaiseen rinnastettavat henkilöt valtion tukemien vuokra- ja asumisoikeusasuntojen asukasvalinnassa

Lataa  Kuuntele 

TRE:2521/10.04.01/2023

Päätöspäivämäärä

9.6.2023

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, elinvoima- ja osaamislautakunta sekä asunto- ja kiinteistölautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asunto- ja kehittämispäällikkö Auli Heinävä, puh. 040 800 7391, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Elina Lehtoniemi, puh. 040 353 0385, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi, joka koskee Suomen kansalaiseen rinnastettavia henkilöitä valtion tukemien vuokra- ja asumisoikeusasuntojen asukasvalinnassa.

Asukasvalinta valtion tukemiin vuokra- ja asumisoikeusasuntoihin (ARA-asunnot) on säännelty. Asukasvalinnan tavoitteena on, että asunnot osoitetaan eniten tarvitseville ruokakunnille ja samalla pyritään monipuoliseen asukasrakenteeseen ja sosiaalisesti tasapainoiseen asuinalueeseen. Asukkaaksi voidaan valita Suomen kansalainen ruokakuntineen tai ulkomaalainen, jonka oleskeluoikeus Suomessa  täyttää tietyt kriteerit.

Ympäristöministeriö käynnisti säädösvalmisteluhankkeen tammikuussa 2023. Ympäristöministeriö ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA ovat seuranneet ja ohjanneet Venäjän helmikuussa 2022 käynnistämän hyökkäyssodan alusta lähtien valtion tukemien asuntojen käyttöä sotaa paenneiden ukrainalaisten asumisessa. Tilapäistä suojelua saaneiden henkilöiden oleskelulupaperuste ja oleskelulupien kesto ovat aiheuttaneet tulkintaongelmia ARA-asuntojen asukasvalinnan näkökulmasta.

Tavoitteena on, että sotaa paenneet, tilapäistä suojelua saavat voisivat tulla valituiksi valtion tukemien asuntojen asukasvalinnassa. Tavoitteena on myös selkeyttää valtion tukemien asuntojen  asukasvalintasäännöksiä muiden kuin Suomen kansalaisten osalta, jotta Suomessa laillisesti oleskelevien henkilöiden oikeudellinen asema ja mahdollisuudet järjestää asuminen omatoimisesti paranisivat. Lisäksi tavoitteena on yhtenäistää soveltamiskäytäntöä ja vähentää epäselviä tulkintatilanteita. Asukasvalintaa koskevissa säännöksissä on myös havaittu päivitystarpeita, jotka liittyvät lähinnä oleskelulupia koskevan lainsäädännön muutoksiin.

Lausunnot on pyydetty toimittamaan ympäristöministeriölle Lausuntopalvelu.fi:n kautta viimeistään 6.6.2023.

Hallintosäännön § 34 mukaan apulaispormestari päättää lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta-asioissa.

Päätös

Annetaan ympäristöministeriölle liitteenä oleva lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle Suomen kansalaiseen rinnastettavista henkilöistä valtion tukemien vuokra- ja asumisoikeusasuntojen asukasvalinnassa.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Ilkka Sasi