§ 48 Asemakeskuksen ja pohjoiskannen luonnosvaiheen yleissuunnitelman hankinta Studio Libeskindiltä

Lataa  Kuuntele 

TRE:3487/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

21.6.2023

Päätöksen tekijä

Hankejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen, etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 041 730 3249, talous- ja hankintavastaava Pekka Ranta etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 050 564 6637

Lisätietoja päätöksestä

Hankejohtaja Tero Tenhunen, +358505402860, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kannen alue on Tampereen keskustan kehittämisen merkittävin hankekokonaisuus. Sen myötä Tampereen ydinkeskustaan syntyy runsaasti uutta elinvoimaa, kun nykyinen keskustan ratapiha kokee muodonmuutoksen ihmisten ja elämän alueeksi. Kannen alueen rakentaminen on ainutlaatuinen kaupunkikehityshanke Suomessa ja poikkeuksellinen myös kansainvälisesti. Se vahvistaa Tampereen asemaa Suomen toiseksi tärkeimpänä metropolialueena sekä kehittää Tampereen asemanseutua Suomen kasvukäytäväkeskuksena ja valtakunnallisena solmukohtana. 

Kannen alue tekee Tampereen keskustasta yhtenäisemmän ja tiiviimmän kokonaisuuden ja tuo alueelle tuhansittain uusia asukkaita ja työpaikkoja. Arkkitehtonisesti kiinnostavalle alueelle syntyy laadukasta kaupunkitilaa yhteiseen viihtymiseen. 

Ensimmäinen osa uutta Kannen aluetta on jo toteutettu, ja sen tärkein maamerkki on kansainvälisestikin ainutlaatuinen NOKIA Arena sekä eteläkannen hybridirakennukset. Siitä alue jatkaa kehittymistä pohjoiseen kohti rautatieasemaa, joka myös nykyaikaistetaan vastaamaan kasvaviin matkustajavirtoihin. Kaikkiaan alueelle rakennetaan tuhansia uusia asuntoja sekä toimi- ja liiketiloja, jotka tuovat alueelle yhteensä 10 000 työpaikkaa. 

Kannen ja Areenan suunnitelmasta on toteutunut noin puolet (NOKIA Arena ja ns. eteläkansi), Sorinsillan pohjoispuolisen osan ollessa vielä toteutumatta. Kokonaisuuden asemakaava on hyväksytty vuonna 2011. 

Asemakeskuksen suunnittelukilpailu järjestettiin vuonna 2014, jonka voittajatyön pohjalta suunnittelua jatkettiin eteenpäin. Alueen asemakaavoitus käynnistettiin vuonna 2016 ja vuoden 2018 aikana oli nähtävillä asemakaavan valmisteluaineistoja. Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi Asemakeskuksen yleissuunnitelman joulukuussa 2019. 

Kannen ja Areenan sekä Asemakeskuksen alueiden yhdistämisellä tavoitellaan kokonaisuuden kannalta parhaimman idean löytämistä ja yhtenäistä lopputulosta; Kannen alueen kaupunginosaa, joka vastaa osaltaan Tampereen kaupunkikeskustan kasvuun. Alueen kehittämisen edetessä on tullut esiin, etteivät nykyiset eri aikaan laaditut suunnitelmat huomioi toisiaan parhaalla tavalla. Suunnittelualueen laajentaminen avaa myös mahdollisuuden uusien ratkaisuehdotusten tutkimiseen, kuten Kannen alueen merkittävimmän vehreän julkisen kaupunkitilan ja kulkureittien kehittämiseen. 

Yhdistetyn alueen luonnossuunnittelua varten on pyydetty tarjous Kannen ja Areenan toteuttajan tilauksesta suunnitelleelta Studio Libeskindiltä. Nyt laadittavaan suunnittelualueeseen kuuluu Studio Libeskindin jo aiemmin sen toteuttajan tilauksesta suunnittelema pohjoiskannen alue. Suunnittelutyön jatkamisella aiemman toimijan kanssa varmistetaan jo toteutuneen alueen arkkitehtonisen, kaupunkikuvallisen ja -rakenteellisen kokonaisidean jatkuminen. Päivitettävään suunnitelmaan saadaan myös hyödynnettyä vuonna 2022 valmistuneen eteläkannen rakentamisen aikainen kokemus. Suorahankinnan peruste on edellä kuvattu aiemman yksityisenä hankkeena tehdyn työn jatkaminen, josta syystä vain aiempi suunnittelija voi laatia yleissuunnittelun.

Kaupunginhallitus käsitteli 29.5.2023 § 242 Kannen alueen tilannekatsauksen, jossa käytiin läpi hankkeen suunniteltu eteneminen ja seuraavat vaiheet.

Asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999).

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. Hankinnasta tehdään kansallinen suorahankintailmoitus. Suorahankintailmoituksella ostaja ilmoittaa ilman kilpailutusta tehtävästä sopimuksesta, jonka arvo alittaa EU-kynnysarvon.

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtajan päätöksellä toimivalta strategisen hankekehityksen palveluryhmän hankintapäätösten tekemiseen on siirretty strategisen hankekehityksen hankejohtajalle. 

Päätös

Studio Libeskindiltä (New York) tilataan 20.6.2023 päivätyn tarjouksensa mukaisesti asemakeskuksen ja pohjoiskannen luonnosvaiheen yleissuunnitelma kokonaishintaan 200.000,00 euroa + alv. Kustannukset maksetaan Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman määrärahoista projektilta K1540_01793311. Tämä hankintapäätös sitoo Tampereen kaupunkia vasta kun työ on tilattu. Viiden tähden keskusta -kehitysohjelmassa työtä ohjaa hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen.

Allekirjoitus

Hankejohtaja Tero Tenhunen