§ 115 Hankintaoikaisua koskeva vaatimus ja hankintamenettelyn keskeytys Liikkuva Tampere-lehden painatuksen ja jakelun pienhankinnassa

Lataa  Kuuntele 

TRE:2568/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

16.6.2023

Päätöksen tekijä

Liikunta- ja nuorisojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Viestintäsuunnittelija Satu Lähteenmäki, puh. 040 506 8414, etunimi.m.sukunimi@tampere.fi ja lakimies Katja Korhonen, puh. 040 128 6993, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vt. liikunta- ja nuorisojohtaja Jukka Etu-Seppälä, puh. 050 342 2812, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin Liikunnan ja nuorison palveluryhmä (Tilaaja) pyysi Liikkuva Tampere-lehden painatuksesta ja jakelusta tarjoukset. Kyseessä oli hankintalain (1397/2016) kansallisen kynnysarvon alittava hankinta. Hankintamenettelynä käytettiin Tampereen kaupungin hankintaohjeen mukaista rajoitettua menettelyä, jossa tarjouksia pyydettiin kolmelta tarjoajalta. Tarjouspyyntö lähetettiin sähköpostitse seuraaville tarjoajille: Sanoma Media Finland Oy, y-tunnus 1515901-4, Etelä-Suomen Media Oy, y-tunnus 1027957-8 sekä PunaMusta Oy, y- tunnus 1735961-8. Kaikki tarjouskilpailuun valitut tahot jättivät tarjouksen määräaikaan mennessä. Vt. liikunta- ja nuorisojohtajan päätöksellä 12.6.2023 § 111 on tarjouskilpailun voittajaksi valittu Sanoma Finland Oy:n ( y-tunnus 1515901-4).

PunaMusta Oy on 13.6.2023 jättänyt hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen (liitteenä). Vaatimuksessa todetaan mm. ”Valitun tarjouksen paperimateriaali ei vastaa tarjouspyynnössä vaadittua materiaalia. Vaatimuksena ollut 60 – 70 g paperi ja valitun tarjouksen paperi 55 g. Lisäksi vaatimuksena ollut jakelu julkisena tiedotteena Tampereen alueen kaikkiin kotitalouksiin. Valitussa tarjouksessa postinumeroalue 33100 jaetaan Aamulehden välissä mikä ei täytä julkisena tiedotteena pyydetyn jakelun vaatimuksia”. 

Kysymyksessä on pienhankinta, joka jää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) eli hankintalain soveltamisalan ulkopuolelle. Hankintalain 135 § 1 momentin mukaan hankintaoikaisua sovelletaan kuitenkin myös sellaisen hankintayksikön päätöksen tai muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun korjaamiseen, johon ei muutoin sovelleta tätä lakia. Edellä mainitun lain 133 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta. 

Saapuneen hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen tarkastelun yhteydessä on todettu, että tarjouspyyntö on sisältänyt epäselviä ja tulkinnanvaraisia kohtia, jonka johdosta saadut tarjoukset eivät ole keskenään yhdenvertaisia ja vertailukelpoisia. Tarjouspyynnöstä ei ole selvinnyt riittävällä tarkkuudella se, mikä on Tilaajan vaatima painosmäärä ja jakelu lehdelle, ja minkä painosmäärän perusteella hintavertailu tullaan tekemään.

Tarjouspyynnön epäselvyyden ja tulkinnanvaraisuuden johdosta saadut tarjoukset eivät ole yhteismitallisia ja vertailukelpoisia.

Hankintamenettely voidaan keskeyttää todellisesta ja perustellusta syystä. Edellä todetun johdosta hankinnan keskeyttämiselle on todellinen ja perusteltu syy. Ratkaisu ei myöskään vaaranna tarjoajien tasapuolista ja syrjimätöntä kohtelua. Hankinta esitetään näillä perusteilla keskeytettäväksi. Hankinnan käynnistäminen uudelleen arvioidaan myöhemmin.  

Tampereen kaupungin hallintosäännön 149 §:n mukaan hankintaoikaisusta päättää sama toimielin tai viranhaltija, joka on tehnyt hankintapäätöksen.

Päätös

Edellä mainituin perustein Liikkuva Tampere-lehden painatuksen ja jakelun pienhankinta keskeytetään. 

Allekirjoitus

Vt. liikunta- ja nuorisojohtaja Jukka Etu-Seppälä