Perustelut
Aikaisemman ohjeistuksen puuttuessa rakennusvalvonnassa nähtiin tarpeelliseksi suunnitelmallisuuden, ennakoitavuuden ja avoimuuden lisäämiseksi määritellä ja ohjeistaa kilpailun sääntöjä ja toteutusta.
HYVÄN RAKENTAMISEN PALKINTO on Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaoston rakentamiselle vuosittain antama tunnustus. Palkinnon tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää ja laadukasta rakentamista Tampereella. Palkinto ei ole pelkästään arkkitehtikilpailu. Rakennusvalvonta seuraa suunnittelun lisäksi myös esimerkiksi hyvää yhteistyötä ja työmaan sujuvuutta. Palkinto jaetaan rakennusvalvonnan tavoitteita toteuttavalle hankkeelle laadukkaan rakennetun ympäristön aikaan saamiseksi.
Palkintokohteena voi olla rakennushanke, rakennus, puisto, silta tai muu vastaava toteutus.
Rakennusvalvonta ja kaupunkikuvatoimikunta valitsevat ehdokkaat vuosittain 1.8.(2022) - 31.7.(2023) välisenä aikana valmistuneista rakennetun ympäristön hankkeista. Ehdokaslista julkaistaan elokuussa ja samalla aukeaa yleisöäänestys rakennusvalvonnan internet-sivustolla. Ympäristö- ja rakennusjaosto valitsee tunnustuksen saajan lokakuussa pidettävässä kokouksessaan. Tunnustuksen saaja julkaistaan PIRA- päivien yhteydessä marraskuussa ja samalla mainitaan yleisöäänestyksen suosikki. Julkistuksen yhteydessä mainitaan hankkeeseen ryhtyvä, pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja. Erityissuunnittelijat ja muut huomioidaan tapauskohtaisesti.
Hyvän rakentamisen palkinto - ehdokkaiden arvosteluperusteet:
Hyvän rakentamisen palkinto myönnetään hankkeelle, joka pääosin noudattaa Tampereen arkkitehtuuriohjelman periaatteita ja hankkeessa on onnistuttu ratkaisemaan laadukkaalla, kiinnostavalla ja innovatiivisella tavalla ohjelmassa esille nostettuja teemoja. Arkkitehtuuriohjelman pääteemat ovat identiteetti, kestävä arkkitehtuuri, kaupunkiympäristö, historiallinen jatkuvuus, vuorovaikutus ja koulutus.
Palkinnon myöntämiseen vaikuttavat osa-alueet:
Arkkitehtuuri
Hanke on tunnistettava ja kiinnostava. Palkittavan kohteen arkkitehtonisen idean tulee olla kirkas. Hanke on sovitettu ympäristöön huomioiden paikan luonne ja ominaispiirteet. Ympäristöön sovituksessa on huomioitu myös alueen historiallisuus ja kulttuuriympäristön arvot sekä ajallinen kerrostuma. Ympäristöön sovittaminen on ratkaistu rakentamisen lisäksi maisema- arkkitehtuurin keinoin (luonnon monimuotoisuuden huomioiminen pihasuunnitelmassa).
Rakennushankkeessa toiminnallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota ja tilalliset ratkaisut ovat osa arkkitehtuuria. Asuntojen käytettävyys, kalustettavuus ja muuntojoustavuus on huomioitu suunnitteluratkaisussa. Yhteistilat on toteutettu yhteisöllisyyttä tukevin ratkaisuin.
Kestävyys
Rakennus on suunniteltu kestämään aikaa ja muutoksia. Muunneltavuus on huomioitu toteutuksessa, ei ainoastaan suunnitelmatasolla. Hankkeessa on esimerkiksi mahdollistettu rakenteellisesti erilaiset tilajärjestelyt.
Hankkeessa on käytetty kestäviä ja korjattavia materiaaleja.
Kulttuurinen kestävyys on huomioitu erityisesti korjausrakentamisessa.
Yhteistyö
Yhteistyö eri osapuolten kesken on ollut sujuvaa ennakkoneuvottelusta työmaatoteutukseen ja loppukatselmukseen asti. Hankkeessa on tavoiteltu kokonaisvaltaisesti laadukasta rakennettua ympäristöä ja hanketta on kehitetty yhteisymmärryksessä viranomaisen kanssa. Katselmukset on toimitettu oikea aikaisesti ja katselmuksiin liittyvät toimet toteutettu.
Innovatiivisuus
Hankkeessa on käytetty uudenlaisia, innovatiivisia ratkaisuja, jotka tuottavat rakentamiseen ja rakennettuun ympäristöön lisäarvoa ja ratkaisua on mahdollista toistaa samantyyppisissä hankkeissa. Innovatiivisuus voi liittyä toiminnallisuuteen, rakenteellisuuteen, kiertotalouteen jne. ja ratkaisu on myös arkkitehtuuriltaan laadukas.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Henttonen Juha, Rakennusvalvontapäällikkö
Hyväksytään esitetyt säännöt Hyvän rakentamisen palkinnon säännöiksi ja tunnustusta varten laaditaan internetsivusto rakennusvalvonnan kotisivulle.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.