§ 126 Tampereen Raitiotie Oy:n ja Euroopan Investointipankin välisen rahoitussopimuksen muutoksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:3534/02.04.00/2023

Päätöspäivämäärä

30.6.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtajan 1. varahenkilö, rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtajan 1. varahenkilö, rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti:

Kaupunginvaltuusto on 19.12.2016 § 89 päättänyt Tampereen Raitiotie Oy:n perustamisesta. Samassa päätöksessä on päätetty sitoutumisesta perustettavan yhtiön puolesta vastavakuudetta omavelkaiseen takaukseen enintään 310 000 000 euron lainan takaisin maksamisesta korkoineen ja muine lainaehtoineen 30 vuoden laina-ajaksi.

Tampereen Raitiotie Oy ja Euroopan Investointipankki (EIB) ovat solmineet 150 milj. euron rahoitussopimuksen 29.9.2017, jossa on sovittu kaupungin omistuksen yhtiöstä olevan 100 prosenttia. Tampereen kaupunki on sopimuksessa takaajana valtuuston 19.12.2016 § 89 päätöksen mukaisesti.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 21.3.2023 § 25 hyväksynyt Tampereen Raitiotie Oy:n osakassopimuksen ja uuden yhtiöjärjestyksen. Päätöksen liitteissä on tiivistelmä koskien osakassopimuksen ja yhtiöjärjestyksen keskeisiä muutoksia. Tampereen Raitiotie Oy:n laajentuessa eri kuntakohtaiset osakesarjat (A-, P-, K- ja Y-osakesarjat) oikeuttavat hallitsemaan yhtiön omistamia ja kullekin osakesarjalle kohdistettuja omaisuuseriä sekä velvoittavat maksamaan yhtiölle em. osakesarjoille kohdistettavia vastikkeita rahoitus-, hoito- ja hallintokulujen kattamiseksi siten kuin osakassopimuksessa ja yhtiön yhtiöjärjestyksessä tarkemmin kuvataan.

Osakeomistus tulee jatkossa muuttumaan ja näin ollen EIB:n kanssa tehdyn rahoitussopimuksen sisältöä on tarpeen muuttaa. Hyväksyvän rakennusvaiheen päätöksenteon ja oman pääoman ehtoisen rahoituksen myötä kyseisille kunnille suunnataan osakeannissa uusia yhtiön osakkeita merkittäväksi tarkoituksenmukaisesta kuntakohtaisesta osakesarjasta. Osakkaana oleville kunnille on esitetyn mukaisesti omistus-/äänivaltasuhteet tarkoitus saattaa edellä mainituin toimenpitein vastaamaan pääpiirteittäin kuntien alueille rakennettavien ratalinjojen ratametrien suhdetta.

Yhtiön lainarahoitus edellyttää ensisijaisesti osakkaiden antamia omavelkaisia takauksia. Osakas sitoutuu antamaan omavelkaisen takauksen sille yhtiön nostamalle lainalle tai sen osalle, jolla rahoitetaan kyseessä olevan osakkaan omistamaan osakesarjaan kohdistuvia investointeja. Kalustoinvestointeja koskevien lainojen takausvastuun osalta jakoperusteena käytetään osakkaana olevien kuntien investointipäätöshetken mukaista raitiolinjojen ratakilometrien suhdetta.

Vakuudet osakkaiden edellä kuvatulla tavalla antamille takauksille järjestetään lähtökohtaisesti siten, että yhtiö panttaa sen omaisuuteen vahvistettuja yrityskiinnityksiä lainojen pääomien suhteessa kunkin osakkaan lainatakausten vakuudeksi. Panttaukset tehdään Tampereen kaupungille, joka toimii kuntien yhteisenä vakuusedustajana säilyttäen vakuuksia osakkaiden yhteiseen lukuun osakkaiden välillä laadittavan vakuussopimuksen ja/tai velkojien välisen sopimuksen mukaisesti ja siten, että kullakin osakkaalla on oikeus panttiin takaussaamistensa suhteessa. Takausprovisiona käytetään kunkin osakkaan takausten osalta suurimman takaajan käyttämää takausprovisiota.

Muiden kuntien tuleminen mukaan Tampereen Raitiotie Oy:n osakkaiksi edellyttää muutosta Euroopan Investointipankin kanssa solmittuun rahoitussopimukseen. Tampereen Raitiotie Oy ja EIB ovat neuvotelleet rahoitussopimukseen muutoksesta, jonka myötä Tampereen kaupungin omistusosuuden Tampereen Raitiotie Oy:ssä sallittaisiin olevan vähintään 51 prosenttia. Samassa yhteydessä muutetaan Euribor-viitekoron määritelmää. Euribor-määritelmän muutoksessa on kyse yleisen markkinakäytännön mukaisesta sopimusmääritelmän päivittämisestä. Rahoitussopimuksen muutossopimus on liitteenä. Alkuperäinen vuonna 2017 allekirjoitettu rahoitussopimus on myös liitteenä, samoin alkuperäinen vuonna 2017 allekirjoitettu takaussitoumus sekä aiemmin sopimukseen tehty muutos numero 1.

Sopimusmuutokseen tarvitaan sekä Tampereen Raitiotie Oy:n että kaupungin hyväksyntä ja allekirjoitus.

Hallintosäännön 36 § 10)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää talousarviolainojen ottamisesta ja ennenaikaisesta takaisinmaksusta sekä velkakirjojen ja lainaehtojen hyväksymisestä ja muuttamisesta ja 36 § 14)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää kaupungin varoista myönnettävien avustusten ja lainojen maksattamisesta sekä avustusten maksamisen keskeyttämisestä ja takaisinperinnästä sekä avustus-, takaus- ja lainaehtojen ja velkakirjojen hyväksymisestä sekä vähäisten kaupungin toimintaan liittyvien vakuuksien antamisesta.

Päätös

Tampereen Raitiotie Oy:n ja Euroopan Investointipankin välisen rahoitussopimuksen muutos hyväksytään liitteen mukaisesti.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala