§ 127 Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätös asiakirjapyyntöä koskevassa asiassa

Lataa  Kuuntele 

TRE:8319/01.02.01/2022

Päätöspäivämäärä

30.6.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Lakimies Minna Kaipinen, puh. 040 800 4581, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Strategiajohtaja Reija Linnamaa:

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on pyytänyt 1.12.2022 Tampereen kaupungin selvitystä ja lausuntoa asiassa, jossa eräs kaupungin avointa tointa hakenut henkilö on kannellut 23.8.2022 kaupungin toiminnasta asiakirjapyyntöä koskien.

Kaupunki on 15.2.2023 antanut asiassa selvityksen ja lausunnon. Selvityksen mukaan kantelijalle ei ole vastattu kaupungin kirjaamossa tapahtuneesta virheestä johtuen. Kaupunki on pahoitellut virhettä ja muistuttanut kirjaamoa ohjeistuksesta, jotta se toimisi jatkossa oikein.

Apulaisoikeusasiamies on 21.6.2023 antanut ratkaisunsa asiassa ja katsonut kaupungin menetelleen lainvastaisesti siinä, että kantelijan tietopyyntöön ei ole vastattu. Koska kaupunki on kuitenkin kirjaamoa ohjeistuksesta muistuttamalla kiinnittänyt asiaan huomiota, ei asia apulaisoikeusasiamiehen mukaan anna tältä osin aihetta muuhun. Apulaisoikeusasiamies pitää kuitenkin moitittavana sitä, että kaupunki ei ole vastannut kantelijalle senkään jälkeen, kun tietopyyntö ja sen käsittelyssä tapahtunut virhe on tullut kaupungin tietoon.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 36 § 33)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää muiden kuin kaupunginhallituksen tai pormestarin toimivaltaan kuuluvien lausuntojen sekä yleishallintoa koskevien lausuntojen antamisesta, esitysten tekemisestä, muutoksenhakuoikeuden käyttämisestä, muutoksenhakuun liittyvien lausuntojen hyväksymisestä ja kanteluihin vastaamisesta, ellei muualla toisin määrätä. Päätöksen liitteenä oleva apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu sisältää henkilötietoja, minkä vuoksi sitä ei julkaista yleisessä tietoverkossa.

Päätös

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätös 21.6.2023 asiakirjapyyntöä koskevassa asiassa merkitään tiedoksi.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala