§ 42 Asiakasmaksun hyvittäminen yksityistä varhaiskasvatusta koskevien lakkojen aikana 23.–24.5.2023

Lataa  Kuuntele 

TRE:3098/02.04.03/2023

Päätöspäivämäärä

22.6.2023

Päätöksen tekijä

Varhaiskasvatusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Asiakaspalvelupäällikkö Katri Mantere p. 040 849 2107,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus,​ p. 0505237386,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla on ollut valtakunnallinen lakko 23.–24.5.2023. Lakon seurauksena osa yksityisen varhaiskasvatuksen päiväkodeista on ollut suljettuna eikä kaikille lapsille ole voitu tarjota varhaiskasvatusta. Kaupungille palvelusetelipalveluita tuottavista yksityisistä päiväkodeista kyettiin lakon aikana varhaiskasvatusta tarjoamaan keskitetysti vain muutamassa yksityisessä varhaiskasvatusyksikössä.

Kunta järjestää varhaiskasvatusta varhaiskasvatuslain 5 §:n 2 momentin mukaan kuntalain 8 ja 9 §:n mukaan, eli kunta voi järjestää palvelut joko itse tai hankkia ne palvelun tuottajalta. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetussa laissa säädetään kunnan järjestämästä varhaiskasvatuksesta perittävästä asiakasmaksusta. Edellä mainittu laki sisältää säännökset maksun perimiseltä poissaolon ajalta (9 §) sekä perimättä jättämisestä ja alentamisesta (13 §), mutta kyseiset säännökset eivät sovellut tilanteeseen, jossa lapsi ei ole saanut varhaiskasvatusta lakon vuoksi. Oikeus varhaiskasvatukseen on varhaiskasvatuslain 12 §:n mukaisesti lapsen subjektiivinen oikeus. Edellä mainituin perustein sekä kohtuullisuussyistä varhaiskasvatuksen asiakasmaksua ei peritä 23. - 24.5.2023 osalta, vaan kyseiset päivät ovat maksuttomia ja ne hyvitetään niille perheille, joiden lapsi on ollut varhaiskasvatuksesta pois lakon vuoksi. Huoltajan ennen lakkoa ilmoittama lapsen säännöllinen, sairaudesta johtuva tai muu vastaava poissaolo ei oikeuta tähän erilliseen maksuhyvitykseen. Näiden osalta noudatetaan varhaiskasvatuksen asiakasmaksulakia.

Huoltajan ei erikseen tarvitse hakea hyvitystä, vaan maksuttomat päivät korvataan automaattisesti (kesäkuun/vai minkä ajankohdan) asiakasmaksulaskun yhteydessä.

Päätösvallan peruste: Sivistys- ja kulttuurilautakunnan päätös toimivallan siirrosta viranhaltijoille 20.6.2023. Varhaiskasvatusjohtaja päättää palveluista ja tuotteista perittävien maksujen hyväksymisestä (hallintosääntö 17 §) varhaiskasvatuksen osalta lukuun ottamatta lakisääteisiä asiakasmaksuja.

Päätös

Hyvitetään yksityisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksut niille perheille, joiden lapset eivät ole 23.–24.5.2023 pidetyn lakon vuoksi saaneet varhaiskasvatusta.

Allekirjoitus

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus