Päätöksen perustelut
Business Tampereen ja tamperelaisten oppilaitosten koulutusvienti Afrikkaan on käynnistynyt lupaavasti. Tampereen oppilaitoksiin on tullut vuosina 2021-2023 yli 200 kenialaista eri alojen opiskelijaa, jotka suorittavat maksullisia tutkinto- opintoja Tampereen ammattikorkeakoulussa, Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa ja Tredussa. Osan opiskelijoista odotetaan jäävän valmistumisen jälkeen Tampereelle ja siten osaltaan helpottavan työvoimapulaa monilla aloilla.
Tampere on aloittanut koulutusvientiin liittyvän yhteistyön myös nigerialaisen Lagosin osavaltion kanssa. Nigeria on Afrikan runsasväkisin maa ja yksi maailman väkirikkaimmista maista, joten siellä on myös hyvät mahdollisuudet koulutusviennin toteuttamiseen. Nigeria on myös itä-Afrikan johtava talous, ja suomalaisen koulutuksen maine alueella on erinomainen.
Lagosin lisäksi Tampere on aloittanut yhteistyötä myös nigerialaisen Warrin kuningaskunnan kanssa. Warri on yksi Nigerian vanhoista kuningaskunnista kolmen osavaltion alueella. Kuningaskunnalla ei ole virallista valtiollista valtaa, mutta heillä on paljon ns. pehmeää vaikutusvaltaa kuningaskunnan alueeseen ja hallintoon. Kuningaskunnan alueella on paljon luonnonvaroja, muun muassa noin 40 % Nigerian maakaasu- ja öljyvaroista.
Warrin kuningaspari on ollut hyvin kiinnostunut investoimaan koulutukseen, terveyteen ja hyvinvointiin sekä erilaisiin kiertotalouden ja ympäristöteknologian ratkaisuihin. Kuningaspari vieraili Tampereella toukokuussa 2023. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun nigerialainen kuningas vierailee Suomessa. Kuningasparin ohjelmassa oli oppilaitosvierailuja sekä koulutus- ja kiertotalousyritysten tapaamisia. Kaksi yritystä on jo käynnistänyt yhteistyökeskustelut Warrin kanssa, ja yhteistyön laajentamiseen useampien yritysten kanssa on hyvät mahdollisuudet. Warrin kanssa tehtävästä yhteistyöstä hyötyvät useat Tampereen alueen oppilaitokset ja yritykset. Yhteistyöpöytäkirjan avulla Tampereesta tulisi Warrin ensimmäinen yhteistyötaho Suomessa, ja se avaisi paikallisille yrityksille yhteistyö- ja vientimahdollisuuksia Warriin muun muassa koulutuksen, terveyden ja hyvinvoinnin, turvallisuuden ja kiertotalouden aloilla.
Afrikkalaisissa paikallishallinnoissa arvostetaan kansainvälisiä alueiden keskinäisiä yhteistyösopimuksia, jotka merkittävästi vahvistavat edellytyksiä eri alojen yhteistyömahdollisuuksien syntymiseen. Yhteistyön käynnistäminen edellyttää Tampereen kaupungin ja Warrin kuningaskunnan välisen yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittamista, mikä edistää merkittävästi tamperelaisten toimijoiden mahdollisuuksia liiketoimintaan Warrin alueella.
Yhteisymmärryspöytäkirja on päätöksen liitteenä. Sopimus ei ole juridisesti tai taloudellisesti Tampereen kaupunkia sitova.
Hallintosäännön 34 § 1) kohdan mukaisesti pormestari päättää muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista.