§ 126 Jäsenehdokkaiden nimeäminen valtion ja suurten kaupunkien yhteistyöallianssia valmistelevaan sihteeristöön

Lataa  Kuuntele 

TRE:4090/00.01.05/2023

Päätöspäivämäärä

29.8.2023

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari,​ p. 050 484 0040,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari,​ p. 050 484 0040,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan hallitus vahvistaa kaupunkipolitiikkaa, joka rakentuu valtion ja kaupunkien välisen reilun kumppanuuden varaan. Vahvan kaupunkipolitiikan synnyttämä kasvu hyödyttää koko yhteiskuntaa ja tuo resursseja myös kaupunkiseutujen ulkopuolella sijaitsevien alueiden kehittämiseen. 

Kaupungeille ja kaupunkiseuduille annetaan nykyistä suurempi rooli talouden vauhdittamisessa työllisyyden, korkeakoulutuksen, innovaatiopolitiikan ja kansainvälistymisen keinoilla. Suurilla kaupungeilla on kyky ja mahdollisuudet kantaa vastuuta laajoista, koko yhteiskuntaa kohtaavista ilmiöistä yhdessä valtion kanssa.

Hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus hyödyntää kuuden suurimman kaupungin vakiintunutta yhteistyötä valtakunnallisten haasteiden ratkaisemisen välineenä. Hallitus käynnistää strategisen yhteistyöallianssin suurimpien kaupunkien kanssa. 

Hallitus asettaa osana kaupunkipolitiikan kokonaisuutta sihteeristön valmistelemaan strategisen allianssimallin sisältöjä. Allianssin yhteistyöryhmänä toimii pääministerin johtama (varapuheenjohtajana kunta- ja alueministeri) suurten kaupunkien yhteistyöryhmä, johon kutsutaan kaupunkien johtajat, asianomaiset ministeriöt (TEM, OKM, SM) sekä VM:n ja TEM:n kansliapäälliköt. Kokoonpano täsmentyy tarvittavan valmistelun perusteella.

Sihteeristön tavoitteena on ensi vaiheessa valmistella esitys yhteistyömallista valtion ja suurten kaupunkien välille sekä jatkaa tulevaisuudessa allianssin sisältöjen valmistelijana. 

Tehtävät ja toimikausi:

1. Valmistella yhteistyömallin organisointi ja tavoitteet.

2. Määrittää yhteistyömallin teemat sekä toimenpiteet ja kuvata toimintamalli sekä luoda aikataulu yhteistyömallin käynnistämiseksi ja toteuttamiseksi.

3. Valmistella esitys mallin toimeenpanon seurannasta.

Sihteeristön toimikausi alkaa syyskuun 2023 alussa ja on voimassa toistaiseksi. Esitys mallista tulee olla valmis 30.9.2023 mennessä.

Sihteeristön jäsenet:

  1. Johtava asiantuntija Katja Palonen, työ- ja elinkeinoministeriö (pj.)
  2. Erityisasiantuntija Olli Voutilainen, työ- ja elinkeinoministeriö 
  3. xx opetus- ja kulttuuriministeriö
  4. xx valtiovarainministeriö

Kaupungit Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku nimeävät edustajansa sihteeristöön. 

Kustannukset: Työryhmän jäsenille ei makseta kokouspalkkioita, eikä korvata matkakustannuksia.

Hallintosäännön 34 § 9)-kohdan mukaan pormestari päättää luottamushenkilötyöryhmien, sidosryhmien edustajia sisältävien työryhmien ja muiden tarpeelliseksi katsomiensa työryhmien nimeämisestä.

Päätös

Tampereen kaupungin edustajaksi valtion ja suurten kaupunkien yhteistyöallianssia valmistelevaan sihteeristöön nimetään pormestarin yhteysjohtaja Maggie Keskinen.

Allekirjoitus

Pormestari Kalervo Kummola