§ 131 Muutokset kuntatodistusohjelmiin

Lataa  Kuuntele 

TRE:3786/02.04.04/2023

Päätöspäivämäärä

25.8.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtajan 1. varahenkilö, rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtajan 1. varahenkilö, rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti:

Kaupungin lainanotto tapahtuu pääsääntöisesti joko nostamalla pitkäaikaista talousarviolainaa tai lyhytaikaista alle 12 kuukauden mittaista lainaa kuntatodistusohjelmien puitteissa. Valtuusto päättää talousarviossa pitkäaikaisen lainanoton enimmäismäärän. Tämän lisäksi valtuusto antaa talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuudet nostaa lyhytaikaista lainaa maksuvalmiuden turvaamiseksi. Vuodelle 2023 tämä valtuutus on 60,0 milj. euroa.

Kaikki tytäryhtiöt ja kaupunki ovat mukana konsernitilipalvelussa, millä saavutetaan selkeitä hyötyjä, kun konsernin yhteiset tilivarat voidaan hyödyntää koko konsernin hyväksi ja minimoida ulkoisen rahoituksen määrä. Haasteena konsernitilissä on, että maksuvalmiuden ennustamiseksi tulee pitää yllä kaikkien yhtiöiden ja kaupungin kassaennustetta. Enimmillään konsernitilin saldon vaihtelut voivat olla hyvinkin suuria. Kuntatodistusohjelmien käyttöä onkin kaupungissa viime aikoina käytetty kattamaan lyhytaikaisia, muutaman viikon rahoitustarpeita konsernitilin saldon voimakkaan vaihtelun vuoksi. Kassaennustamista on myös pyritty kehittämään Monetra Pirkanmaa Oy:n kanssa paremman ennustettavuuden saamiseksi.

Tällä hetkellä kaupungin solmimat kuntatodistusohjelmat ovat määrältään 30,0 milj. euroa ja kaupungilla on mahdollisuus lyhyellä varoitusajalla pyytää tarjouksia enintään ohjelman suuruisista ja 12 kuukauden mittaisista lainoista. Käytännön kokemus on osoittanut, että käytössä olevien ohjelmien suuruus kannattaa korottaa valtuuston päättämään enimmäismäärään 60,0 milj. euroa saakka.

Kuntatodistusohjelmien korottamisesta 60 milj. euroon on lähetetty pyynnöt Kuntarahoitus Oyj:lle, Nordea Bank Oyj:lle, Danske Bank Oyj:lle ja OP Yrityspankki Oyj:lle. Kuntarahoitus Oyj, Nordea Bank Oyj ja OP Yrityspankki Oyj ovat valmiita nostamaan kuntatodistusohjelmat 60 milj. euroon. Danske Bank ilmoitti, että Danske ei ole enää aktiivisesti mukana kuntatodistusmarkkinalla eikä voi korottaa nykyistä ohjelmaa.

Näin ollen esitetään 60 milj. euron kuntatodistusohjelmien solmimista Kuntarahoitus Oyj:n, Nordea Bank Oyj:n ja OP Yrityspankki Oyj:n kanssa liitteiden mukaisesti. Samassa yhteydessä esitetään Danske Bank Oyj:n kuntatodistusohjelman lopettamista.

Kuntatodistusohjelmien olemassaolo ja niiden korottaminen eivät maksa kaupungille mitään, ainoastaan nostetuista lainoista maksetaan nostohetken mukainen laina-aikaa vastaava kiinteä korko. Edellä mainittujen rahalaitosten kuntatodistusohjelmien asiakirjat ovat päätöksen liitteenä.

Hallintosäännön 36 § 10)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää talousarviolainojen ottamisesta ja ennenaikaisesta takaisinmaksusta sekä velkakirjojen ja lainaehtojen hyväksymisestä ja muuttamisesta.

Päätös

Kuntarahoitus Oyj:n, Nordea Bank Oyj:n ja OP Yrityspankki Oyj:n 60,0 milj. euron kuntatodistusohjelmat hyväksytään liitteenä olevien sopimusasiakirjojen mukaisesti.

Danske Bank Oyj:n kanssa solmittu 30 milj. euron kuntatodistusohjelma irtisanontaan päättymään.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala