§ 137 Sähköpotkulautojen pysäköintipaikkojen toteuttaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:4299/08.01.02/2023

Päätöspäivämäärä

12.9.2023

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue, liikennejärjestelmän suunnittelu

Valmistelijan yhteystiedot

Liikenneinsinööri Pekka Stenman, puh. 040 163 7226, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell, puh. 040 564 4518, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Sähköpotkulautojen pysäköinti on ollut ongelmallista siitä lähtien, kun välineet kesällä 2019 saapuivat Tampereelle. Sähköpotkulautojen pysäköintiä on tähän mennessä säännelty erityisesti digitaalisten pysäköintikieltoalueiden avulla. Lisäksi kaupunki on kokeillut sähköpotkulautojen pysäköintitelineitä. Sähköpotkulautojen pysäköinti on silti monin paikoin hallitsematonta, koska sähköpotkulaudan pysäköinti on viime kädessä käyttäjien vastuulla. Kaupunki voi pyrkiä ohjaamaan sähköpotkulautojen pysäköintiä soveltuviksi arvioituihin kohtiin katutilassa, mikä käytännössä edellyttää paikkojen merkitsemistä maastoon näkyvästi.

Suomessa Turku ja Helsinki ovat kehittäneet sähköpotkulautojen pysäköintiä merkittävästi. Helsingin ydinkeskustassa sähköpotkulautojen pysäköinti on nykyisin sallittu ainoastaan erikseen merkityille paikoille. Turussa pysäköinti on vapaampaa, mutta kaupunki on merkinnyt sähköpotkulaudoille merkittävän määrän pysäköintipaikkoja. Kokemukset molemmista kaupungeista ovat hyvät, vaikka ratkaisut eroavat toisistaan. Myös Tampereen on tarpeellista toteuttaa sähköpotkulaudoille pysäköintipaikkoja etenkin keskustassa, millä pyritään ohjaamaan käyttäjiä pysäköimään sähköpotkulaudat siististi niille soveltuviin paikkoihin. Myöhemmin katutilasta osoitettuja paikkoja voidaan käyttää osana pakotettua pysäköintiverkosta kuten Helsingissä, mikäli se nähdään ratkaisuna tarpeelliseksi.

Liikennejärjestelmän suunnittelu -yksikkö on laatinut Tampereen keskustaan sähköpotkulautojen pysäköinnin yleissuunnitelman, joka on hyväksytty yhdyskuntalautakunnassa 21.6.2023. Yleissuunnitelman perusteella on laadittu osalle kohteista tarkemmat toteutussuunnitelmat ja ensimmäisenä toteutukseen on valittu 13 kohdetta. Sähköpotkulautojen pysäköintipaikat merkitään pelkästään tiemerkinnällä, joka koostuu valkoisesta suorakaiteen muotoisesta alueesta sekä sähköpotkulaudan symbolista. Asiasta on laadittu rakennussuunnitelmat piir.nro 1/22335/1-13. Kohteiden toteuttaminen edellyttää, että kaupunki saa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta poikkeusluvan sähköpotkulautasymbolin käyttöön tiemerkintänä. Poikkeuslupaa on haettu 30.8.2023.

Nyt toteutettavien sähköpotkulautojen pysäköintipaikkojen toteutuksen kokonaiskustannusarvio on 3000 €.

Päätös

Toteutetaan sähköpotkulautojen pysäköintipaikkojen maalaukset suunnitelmien piir.nro 1/22335/1-13 mukaisesti.

Allekirjoitus

Ari Vandell, suunnittelupäällikkö