§ 20 Lausunto valtionvarainministeriön ehdotuksesta REPowerEU-rahoituksen käyttökohteiksi

Lataa  Kuuntele 

TRE:4313/02.04.01/2023

Päätöspäivämäärä

14.9.2023

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristöjohtaja Kari Kankaala, puh. 050-3513020, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Valtiovarainministeriö pyytää Tampereen kaupungin lausuntoa ehdotuksesta REPowerEU-rahoituksen käyttökohteiksi 15.9.2023 mennessä. Lausunnot pyydetään antamaan vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön.

 EU pyrkii katkaisemaan riippuvuuden Venäjän fossiilisista polttoaineista ja nopeuttamaan siirtymää puhtaaseen energiaan. Tätä varten EU on käynnistänyt REPowerEU-suunnitelman, joka on osa elpymis- ja palautumistukivälinettä (RRF).

Suomi saa uutta rahoitusta enintään 127 miljoonaa euroa. Jotta jäsenmaat voivat hakea rahoitusta, niiden pitää lisätä elpymis- ja palautumissuunnitelmaansa (RRP) REPowerEUosio. Osiossa määritellään investoinnit ja uudistukset, jotka edistävät REPowerEU:n tavoitteita.

Ehdotuksen mukaan varat käytetään seuraavasti:

-ympäristöluvituksen vauhdittaminen valtion aluehallintouudistuksen kanssa yhteensopivalla tavalla, 32 miljoonaa euroa

- puhtaan energian ja materiaalivirtojen tutkimus- ja kehittämistoiminta ja pilotointi, 40 miljoonaa euroa

- puhtaan siirtymän investoinnit, 55 miljoonaa euroa.

Ministeriö jatkaa Euroopan komission kanssa neuvotteluja ja viimeistelee ehdotuksen

REPowerEU-osioksi. Valtioneuvoston on tarkoitus hyväksyä Suomen ehdotus syyskuussa. Sen jälkeen komissio arvioi päivityksen, ja lopullisesti sen hyväksyy EU:n neuvosto.

Ehdotuksella Suomi edistää hallitusohjelman mukaisesti siirtymää puhtaaseen energiaan ja tukee ympäristöluvituksen vauhdittamista.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 35 §:n perusteella apulaispormestari päättää johtamiensa lautakuntien osalta lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta-asioissa.

Päätös

Valtiovarainministeriölle annetaan asiassa oheinen lausunto.

Lausunnot

Tampereen kaupunki kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto. Lisärahoituksen ja tuen valmistelu vihreän siirtymän vauhdittamiseksi kansallisella tasolla on kannatettavaa. Vihreän siirtymän edistämiseksi on tärkeää, että lupaprosessit ja hankkeiden suunnittelu menee sujuvasti sekä hankkeita saadaan käyntiin ripeästi. Rahoitusta kaavaillaan ehdotuksen mukaisesti mm. valtionhallinnon lupaprosessien kehittämiseen ja vauhdittamiseen. Olisi kuitenkin tärkeää kohdentaa rahoitusta myös kuntiin. Kunnissa esimerkiksi maankäytön suunnittelu, rakennuslupaprosessit ja isompien teollisuushankkeiden alihankintaan liittyvät ympäristölupaprosessit saattavat tarvita resurssien ja osaamisen vahvistamista vihreän siirtymän hankkeissa. Sujuvat ja hankkeiden suunnittelun rinnalla kulkevat maankäytön suunnittelun prosessit (erityisesti kaavoitus) varmistavat myös lupaprosessien sujuvan läpimenon. Osaamisen vahvistamiseen niin kansallisella kuin kuntatasolla on erityisesti syytä panostaa, koska osa hankkeista voi edustaa hyvinkin uudenlaista teknologiaa ja olemassa olevia käytänteitä hankkeiden läpi viemiseksi ja luvittamiseksi ei vielä ole.

 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Pekka Salmi