§ 22 Lausunto Solenis Finland Oy:n ympäristöluvasta

Lataa  Kuuntele 

TRE:4138/11.01.00/2023

Päätöspäivämäärä

15.9.2023

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin kaavoitusviranomaisen lausuntoa Solenis Finland Oy:n ympäristöluvan muuttamisesta sekä toiminnan aloittamisluvasta. Lausuntoa on pyydetty 4.10.2023 mennessä (Dnro LSSAVI/8904/2023).

Solenis Finland Oy valmistaa erikoiskemikaaleja sellun, paperin ja kartongin valmistukseen Kalkun teollisuusalueella, kiinteistöllä 837-230-3548-6, osoitteessa Kolmihaarankatu 7. Toiminnalla on 29.06.2012 myönnetty ympäristölupa, johon Solenis Finland Oy hakee toiminnan laajennuksen vuoksi muutosta ympäristönsuojelulain 29 §:n perusteella. Lupaa haetaan myös toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaisesti. Toiminnan laajennus on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Laitoksen nykyinen tuotannon maksimikapasiteetti on 62 000 t vuodessa, joka nousee laajennuksen myötä noin 85 000 t vuodessa. Tuotantoprosessit ovat panos- tai jatkuvatoimisia kemiallisia sekoitusprosesseja. Laajennus käsittää uuden tuotantorakennuksen (400 m2), johon sijoitetaan kaksi uutta 25 m3 tuotantoreaktoria.

Hakemuksen mukaisen toiminnan ympäristövaikutuksia on arvioitu ympäristölupahakemuksessa. Hakemuksen mukaan toiminnalla ei ole vaikutuksia pohjaveteen, maaperään, maisemaan, muinaismuistoihin tai kulttuuriperintöön. Toiminnasta ei synny tärinää. Laitoksella on laadittu meluselvitys, jonka perusteella päivä- ja yöajan ohjearvot alittuvat lähimpien asuinalueiden sekä Myllypuron Natura-alueella. Laitoksen toiminnasta muodostuu päästöjä ilmaan tuotantoprosessista (VOC) sekä energiantuotannosta (NOx, CO2 ja SOx). Laitoksen laajentamisen myötä päästömäärät kasvavat hieman. Laitokselle tulee myös yksi uusi VOC-päästöpiste. Hakemuksen mukaan toiminnalla ei arvioida olevan vaikutuksia ilmanlaatuun. Poistokaasut käsitellään mm. pesureilla.

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen:

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa kyseinen alue on työpaikka-aluetta (TP). Alue kuuluu Kaupunkiseudun läntisen yritysalueiden kehittämisvyöhykkeeseen (kk2).

Yleiskaava

Alueen yleiskaavatilanne muodostuu lainvoimaisista Kantakaupungin yleiskaavasta 2040 ja Kantakaupungin vaiheyleiskaavasta – valtuustokausi 2017- 2021. Yleiskaavassa kyseinen alue on osoitettu työpaikkojen ja elinkeinojen alueeksi, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. Kaavamääräyksen mukaan alue varataan toimisto- ja työpaikkatiloille, ympäristöön soveltuville teollisuus- ja varastotiloille sekä näihin liittyville liike- ja varastotiloille. Alueelle ei tule sijoittaa sellaisia toimintoja, jotka häiriintyvät raskaasta liikenteestä, melusta ja tärinästä. Alueen yhteyksiä seudullisille ja valtakunnallisille pääväylille parannetaan kehittämällä logistiikan ja tavaraliikenteen sujuvuutta. Alueella tapahtuva toiminta ei saa aiheuttaa vesistön pilaantumista eikä likaantumista. Toiminta alueella ei saa heikentää Natura 2000 -verkostoon kuuluvan Myllypuron valinnan perusteina olevia luontoarvoja. Kehätiehen tukeutuvalla tuotantopainotteisen toiminnan alueella Myllypurossa tulee merkinnän kuvauksen mukaan erityisesti kiinnittää huomiota hulevesiratkaisuihin, sillä alue rajautuu Natura 2000 -verkostoon kuuluvaan Myllypuron suojelualueeseen. Kolmihaarankadulle on osoitettu seudullinen pyöräilyn pääreitistö.

Yleiskaavan kartalla 4, Kestävä vesitalous, ympäristöterveys ja yhdyskuntatekninen huolto, Solensis Oy on osoitettu kemikaalilaitokseksi ja sen ympärille konsultointivyöhyke. Laitos sijaitsee myös kahden toisen kemikaalilaitoksen konsultointivyöhykkeellä.

Laitos sijaitsee Vihnusjärven valuma-alueella. Alueella tapahtuva toiminta ei saa aiheuttaa vesistön pilaantumista. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota, ettei Natura 2000 –verkostoon kuuluvan Myllypuron valinnan perusteina olevia luontoarvoja merkittävästi heikennetä. Raakavesilähteenä toimivaan Vihnusjärveen johtuvan veden laatu on säilytettävä hyvänä. Tesomajärven tila tulee säilyttää.

Tontin pohjoisosa on osoitettu melu- ja ilmanlaatuselvitystarpeen harkinta-alueeksi.

Asemakaava

Alueella on voimassa 13.5.1961 vahvistunut asemakaava nro 1642. Asemakaavassa alue on osoitettu yhdistettyjen teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (TTV). Rakennuksen julkisivupinnan ja vesikaton leikkauskohdan enimmäiskorkeus on 22 metriä. Tonttitehokkuusluku on e=0.50.

Teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueella tulee rakennusten etäisyyden toisistaan ja naapuritontin rajasta olla vähintään sama kuin rakennusten korkeus, kuitenkin vähintään 8,00 m. Yhtä kerrosta korkeampien rakennusten ulko-, kantavat ja porrashuoneiden seinät, sekä välipohjat on tehtävä tulenkestäviksi.

Eri rakennusten tai muusta teollisuus-, varasto- ja liikerakennuksesta tulenkestävästi eroitettuun osaan saadaan tehdä asuinhuoneistoja henkilökunnalle, jonka alituinen läsnäolo on laitoksen toiminnalle välttämätön.

Tontille on varattava yksi autopaikka viittä työntekijää kohti, kuitenkin vähintään yksi autopaikka 200 m2:n kerrosalaa kohti.

Kaavayksikön 837-230-3548-0006 pinta-ala on 46 328 m2 ja rakennusoikeutta on 23 164 k-m2 (e=0,5).

Aluetta ympäröi teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueet.

Alue on asetettu rakennuskieltoon yhdyskuntalautakunnan päätöksellä 15.2.2024 saakka. Poikkeamislupa ja rakennuslupa tuotantolaitoksen laajentamiselle on myönnetty 29.3.2023.

Esitetty toiminta on asemakaavan mukaista.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Pekka Salmi