§ 153 Lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle hallituksen esityksestä eduskunnalle toimeentulotuesta annetun lain 7 a §:n muuttamisesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:4159/05.01.00/2023

Päätöspäivämäärä

13.9.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044 ja asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä, puh. 040 800 739, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Elinvoiman ja kilpailykyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen:

Sosiaali- ja terveysministeriö on 29.8.2023 pyytänyt lausuntoa hallituksen esityksestä eduskunnalle toimeentulotuesta annetun lain 7 a §:n muuttamisesta. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lausuntopalaute otetaan huomioon hallituksen esityksen valmistelussa. Lausunto on pyydetty antamaan Lausuntopalvelu.fi-palvelussa 18.9.2023 mennessä.

Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaan hallituksen tavoitteena on kuroa umpeen kuilua julkisen talouden tulojen ja menojen välillä sekä kääntää Suomen velkaantuminen laskuun. Hallitus pyrkii toteuttamaan talouspolitiikan säästöt tavalla, joka huomioi kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilanteen. Hallitusohjelmassa tavoitellaan muutoksia toimeentulotuen asumismenoja koskeviin säännöksiin.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi toimeentulotuesta annettua lakia siten, että tilanteessa, jossa hakijan asumismenot ylittävät tarpeellisen suuruisena pidettävän määrän, hakija ohjattaisiin hakemaan edullisempaa asuntoa laissa säädetyssä määräajassa. Lakiin sisältyisi asetuksenantovaltuus, jonka mukaan tarpeellisen suuruisena pidetyistä asumismenoista säädettäisiin tarkemmin asetuksessa. Hakijaa ei ohjattaisi hankkimaan edullisempaa asuntoa ja asumismenot huomioitaisiin täysimääräisinä, jos hakijalla olisi laissa määritelty erityinen peruste asumiseen nykyisessä asunnossaan.

Hallitus tavoittelee esityksellä säästöjä tiukentamalla asumismenojen huomioimiseen liittyvää sääntelyä. Esitys liittyy valtion vuoden 2024 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.7.2024.

Lausunto on valmisteltu elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen ja konsernihallinnon yhteistyönä.

Hallintosäännön 36 § 33)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää muiden kuin kaupunginhallituksen tai pormestarin toimivaltaan kuuluvien lausuntojen sekä yleishallintoa koskevien lausuntojen antamisesta.

Päätös

Sosiaali- ja terveysministeriölle annetaan liitteenä oleva Tampereen kaupungin lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle toimeentulotuesta annetun lain 7 a §:n muuttamisesta.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala