§ 85  Liikennetutkimussovelluksen taustajärjestelmän kehitystyön tilaaminen Codemen Oy:ltä

Lataa  Kuuntele 

TRE:3609/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

29.8.2023

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liikenneinsinööri Katja Seimelä, puh. 040 149 3684, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Tietohallintojohtaja Maria Nikkilä, puh. 040 581 1477, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereella seurataan kulkumuotojakauman muutoksia ja liikenteen päästöjä vuosittain ja niistä raportoidaan kaupunginvaltuustolle. Seurannassa tarvittavia tutkimustietoja saadaan nykyisin muutaman vuoden välein tehtävästä valtakunnallisesta henkilöliikenne-tutkimuksesta. Sen toteutus on melko kallista, matkapäiväkirjan täyttämiseen perustuvaan tutkimukseen osallistumisen vastausasteet ovat laskeneet ja samalla tulosten virhemarginaalit kasvaneet ja lisäksi tulosten saaminen on hidasta. Tampereella on tarve kehittää ketterämpi tapa saada tietoa tamperelaisten liikkumisesta. Tampere.Finland -sovellukseen kuuluvassa liikkumisen hiilijalanjälkilaskurissa on jo nykyisin olemassa liikkumisen seurantaan tarvittavia ominaisuuksia. Lisäksi matkapuhelindataan perustuva tieto tarjoaa matkapäiväkirjatutkimusta tarkemmin tietoja matkan ajankohdasta ja pituudesta.

Liikennetutkimussovellus kehitetään liikkumisen hiilijalanjälkilaskurin ominaisuuksia kehittämällä ja täydentämällä siten, että se soveltuu tutkimuskäyttöön. Hiilijalanjälkilaskurin taustajärjestelmän ylläpito ja kehittäminen kilpailutettiin keväällä 2023. Toimittajaksi valittiin Codemen Oy. Hankinnan kohteena oli teknisen ylläpidon lisäksi tuntiperusteiset alustavat kehittämistarpeet, joille pyydettiin tuntihinta. Liikennetutkimussovellus kehitetään Tampereen kaupungin ja Codemen Oy:n sopimukseen liikkumisen hiilijalanjälkilaskurin ylläpito- ja kehittämispalvelujen hankinnasta perustuen (TRE:3559/02.07.01/2022).

Liikennetutkimussovelluksen tulee sisältää hiilijalanjälkilaskurin nykyisten ominaisuuksien lisäksi seuraavat toiminnot, jotka on kuvattu tarkemmin liitteenä olevassa toiminnallisuuksien kuvauksessa.

  • käyttäjälle lähetettävät heräteviestit mahdollisuudesta osallistua tutkimukseen (kaikki Tampere. Finland -applikaation käyttäjät), tutkimuspäivästä ja matkojen tarkistamisesta (liikennetutkimussovelluksen ladanneet ja tutkimukseen ilmoittautuneet)
  • ilmoittautumisvaiheessa kerättävät vastaajan taustatiedot ja asenteet monivalintakysymyksinä
  • tutkimuspäivän arvonta ja ilmoitus vastaajalle
  • hiilijalanjälkilaskurista parannettu matkan kulkutavan tunnistaminen
  • hiilijalanjälkilaskurista parannettu matkan osien tunnistaminen
  • vastaajalle mahdollisuus
    • lisätä matkan tarkoitus
    • korjata matkan tietoja: matkan ja matkanosien alkamis- ja päättymisajat ja -paikat, pituus ja käytetyt kulkumuodot
    • poistaa matka tai matkanosa
    • lisätä puuttuva matka tai matkanosa
    • jakaa yhdistelmämatka kahdeksi matkaksi
    • yhdistää kaksi matkaa yhdeksi
    • vahvistaa matkatiedot oikeiksi ja lähettää matkatiedot tutkimukseen.


Codemen Oy on 27.6.2023 antanut tarjouksen liikennetutkimussovelluksen toteuttamisesta Tampere.Finland-sovellukseen. Tarjous sisältää edellä kuvatuista toiminnallisuuksista taustajärjestelmään liittyvien kehitystehtävien toteutuksen ja yhteensovituksen käyttöliittymän kehitystyöhön. Tarjouksen työmääräarvio on 350 h ja työn arvonlisäveroton tuntihinta 60 euroa per tunti. Työn laskutus tapahtuu toteutuneen mukaisesti. Tilauksen arvonlisäveroton arvo on 21 000 euroa.

Liikennetutkimussovellus valmistuu siten, että se on ladattavissa tilaajan testikäyttäjille toimitettavasta linkistä 15.9.2023 ja tutkimukseen osallistuville sovelluskaupasta 25.9.2023.

Toimeksiannossa vastuuhenkilöinä toimivat liikenneinsinööri Katja Seimelä liikennejärjestelmän suunnittelu -yksiköstä ja projektipäällikkö Anna Vilhula ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksiköstä.

Tampereen kaupungin konsernihallinnon toimintasäännön (konsernijohtaja 16.5.2023 § 89) liitteen 1 mukaan tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupungin ICT-​hankinnoista,​ ICT-​ sopimusten ehdoista,​ hyväksymisestä ja allekirjoittamisesta. Lisäksi tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupunkiseudun tietohallintosopimuksessa määritellyistä asioista.

Päätös

Tilataan liikennetutkimussovelluksen taustajärjestelmän kehitystyö Codemen Oy:ltä.

Tilauksen arvonlisäveroton arvo on 21 000 euroa.

Tilauksesta aiheutuvat kustannukset kohdennetaan prr-osalle K1130_13_017.

Allekirjoitus

Tietohallintojohtaja Maria Nikkilä