Perustelut
Osallisuus- ja yhteisöllisyyssuunnitelma on Tampereen kaupungin strategiaa ja tavoitteita tarkentava kaupunkitasoinen erillisohjelma. Osallisuus- ja yhteisöllisyyssuunnitelmassa määritellään, millaista osallisuustyötä Tampereella tehdään ja mitkä ovat sen tavoitteet ja toimenpiteet. Tekemisen kaupunki -strategiassa määriteltyjä osallisuuteen liittyviä valtuustokauden 2021–2025 tavoitteita ovat:
- Osallisuus on vahvistunut
- Yhteisöllinen toiminta on lisääntynyt
- Yksinäisyys on vähentynyt
Osallisuus- ja yhteisöllisyyssuunnitelmassa asetetaan tavoitteet ja toimenpiteet, joilla edistetään osallisuutta ja yhteisöllisyyttä Tampereen kaupungissa seuraavien vuosien aikana. Siinä määritellään osallisuustyön organisoitumisen ja johtamisen malli, jonka avulla ohjataan ja kehitetään kaupungin osallisuustyötä.
Tampereen kaupungin osallisuus- ja yhteisöllisyystyön visio on, että jokainen tamperelainen saa äänensä kuuluviin ja löytää oman tapansa vaikuttaa yhteiseen kaupunkiin. Tampereella on hyvät mahdollisuudet omaehtoiseen toimintaan ja jokainen voi tuntea kuuluvansa johonkin yhteisöön. Asukaslähtöisyys ohjaa kaikkea kaupungin tekemistä.
Osallisuus- ja yhteisöllisyyssuunnitelman päivittäminen käynnistettiin syksyllä 2022 ja valmistelua on koordinoinut sivistyspalvelujen palvelualueen yhteisten palvelujen hyvinvointi, osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus -tiimi (Kamu-tiimi). Suunnitelman taustalla on kattava nykytilan kartoitus, jonka avulla tunnistettiin osallisuuden ja yhteisöllisyyden kannalta keskeisiä haasteita, mahdollisuuksia ja kehittämiskohteita Tampereella. Kartoitus toteutettiin yhteistyössä asukkaiden, vaikuttamistoimielinten, kaupungin henkilöstön, kaupungin johdon ja luottamushenkilöiden kanssa. Kaupungin osallisuustyön arviointiin osallistui myös Helsingin yliopiston tutkijaryhmä (Mikko Rask, Pekka Tuominen, Bok-Yong Shin).
Kartoituksen pohjalta muodostettiin kolme koko kaupunkia koskettavaa kehittämisen painopistettä:
- Vahvistamme osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia
- Tuemme yhteisölähtöistä toimintaa ja toimimme yhteisöjen luotettavana kumppanina
- Kehitämme osaamista ja johtamista osallisuustyön valtavirtaistamiseksi
Kullekin painopisteelle on asetettu tarkemmat toimintaa ohjaavat tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit.
Palvelualueet ja Konsernihallinto määrittelevät omat sitovat osallisuustyön kehittämistavoitteensa ja toimenpiteensä osana palvelu- ja vuosisuunnittelua osallisuus- ja yhteisöllisyyssuunnitelman pohjalta. Lautakunnat seuraavat ja arvioivat osallisuuden toteutumista osana palvelu- ja vuosisuunnitelman seurantaa.
Toimenpiteiden toteutuksen seurannasta vastaa sivistyspalvelujen palvelualueen hyvinvointi, osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus -tiimi (Kamu-tiimi). Tiimi tarjoaa myös tukea osallisuustyön kehittämiselle, mm. osana palvelu- ja vuosisuunnittelutyötä.
Osallisuustyön johtamisen vahvistamiseksi esitetään, että konsernijohtajan päätöksellä tullaan perustamaan poikkihallinnollinen osallisuustyöryhmä. Työryhmän tehtävänä on seurata ja arvioida osallisuus- ja yhteisöllisyyssuunnitelman tavoitteiden toteutumista sekä omalta osaltaan edistää suunnitelman toteutusta omalla palvelualueellaan tai konserniyksikössä. Lisäksi selvitetään ohjausryhmärakennetta suunnitelmatyön ja osallisuustyön kehittämisen ohjaamiseen.
Kaupunginhallitus seuraa osallisuustyön toteutumista vähintään kerran toimikautensa aikana. Suunnitelman päivitystarpeita arvioidaan strategian päivityksen yhteydessä neljän vuoden välein.
Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023) 15 § mukaisesti kaupunginhallitus päättää kaupunkistrategiaa toteuttavista merkittävistä strategisista ohjelmista ja suunnitelmista.
Osallisuus- ja yhteisöllisyyssuunnitelma on tämän asian liitteenä.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Tampereen kaupungin osallisuus- ja yhteisöllisyyssuunnitelma hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.