Päätöksen perustelut
Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen Veden lausuntoa Solenis Finland Oy:n ympäristölupahakemuksesta, joka koskee Solenis Finland Oy:n ympäristölupaa sekä toiminnan aloittamislupaa.
Lausunto pyydetään toimittamaan 4.10.2023 mennessä aluehallintovirastoon sähköisen asiointipalvelun kautta https://avi.fi/sahkoiset-lomakkeet . Lausunnossa pyydetään viittaamaan diaarinumeroon LSSAVI/8907/2023.
….
Tampereen kaupungin hallintosäännön 38 §:n perustella toimitusjohtaja päättää liikelaitoksen osalta muutoksenhakuoikeuden käyttämisestä, muutoksenhakuun liittyvien lausuntojen hyväksymisestä ja kanteluihin vastaamisesta sekä selitysten ja muiden lausuntojen antamisesta.
Hakemuksesta
Solenis Finland Oy hakee ympäristölupaa tuotantolaitoksen laajentamiseen. Kyseessä on olemassa olevan toiminnan laajentaminen. Tuotantolaitos sijaitsee Kalkun teollisuusalueella Länsi-Tampereella omalla teollisuustontillaan. Tuotantolaitoksella on voimassa oleva ympäristölupa Dnro LSSAVI/26/04.08/2010 sekä päätös Dnro LSSAVI/32/2023 (LSSAVI/5821/2021) ympäristöluvan lupamääräyksen 6 muuttamisesta. Tehdas on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) valvoma laajamittainen vaarallisten kemikaalien käsittelijä ja varastoija.
Tehdas valmistaa erikoiskemikaaleja sellun, paperin ja kartongin valmistukseen. Laajentamisen tarkoituksena on rakentaa uusi tuotantorakennus ja sijoittaa tähän rakennukseen kaksi uutta 25 m3 tuotantoreaktoria. Toinen uusista reaktoreista korvaa nykyisen märkälujaliimojen valmistuksessa käytettävän tuotantoreaktorin ja kasvattaa samalla märkälujaliiman tuotantokapasiteettia nykyisestä 12000 tonnista 23000 tonniin vuodessa. Toinen uusi tuotantoreaktori on tarkoitettu uuden tuoteryhmän valmistukseen, jonka valmistuskapasiteetti tulee olemaan 12000 tonnia vuodessa. Kaksi uutta raaka-ainetta otetaan käyttöön kyseisen uuden tuoteryhmän valmistukseen. Toiselle uudelle raaka-aineelle tulee uusi 70 m3 varastosäiliö nykyiselle vaarallisten kemikaalien varastointialueelle ja toinen varastoidaan IBC-nestekonteissa erillisessä varastokontissa. Rakennuslupa Tampereen kaupungilta uuden tuotantorakennuksen ja varastosäiliöiden rakentamiseksi on myönnetty maaliskuussa 2023. Tuotantolaitos ja siihen liittyvät toiminnot on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2024 toisella vuosineljänneksellä.
Hakemuksen mukaan pesuvedet kierrätetään prosessissa tuotteen joukkoon. Muut jätevedet johdetaan tehtaan jätevesien esikäsittelyyn. Esikäsittelyn jälkeen jätevedet johdetaan kunnalliselle jäteveden puhdistamolle.
Jätevesien ja muiden pois johdettavien vesien osalta tiedot löytyvät hakemuksen liitteenä olevasta vesitaseesta. Tehtaan vesitaseessa vuodelta 2022 jätevettä muodostui 13663 m3 ja prosessijätevettä 10423 m3 ja tulevassa vesitaseessa(arvio) jätevettä tulisi 14000 m3 ja prosessijätevettä 10700 m3.
Avin täydennyspyynnössä pyydettiin tietoa siitä, että muuttuuko jätevesipäästöjen laatu ja määrä nykyisestä laajennuksen seurauksena. Solenis Finland Oy:n täydennysvastauksessa kerrotaan, että jätevesien laatu ja määrä eivät olennaisesti muutu laajennuksen seurauksena. Tuotantoprosessit ovat ns. suljettuja prosesseja, joissa mahdolliset reaktoreiden, laitteiden ja putkistojen pesuvedet käytetään tuotteiden laimentamiseen (kuiva-aineen säätämiseen). Vesitaseessa arvioitu prosessijätevesien vähäinen kasvu liittyy tuotantotilojen (lattiat ym.) pesuihin ja tiivistenestevesijärjestelmien veden mahdolliseen johtamiseen tehtaan omaan jätevesien esikäsittelyyn.
Lausunto
Tampereen Vesi Liikelaitoksen kannalta on oleellisen tärkeää, että Solenis Finland Oy huolehtii vastuullisesti siitä, että sen teollisuusjätevesien esikäsittely toimii niin, että Tampereen Veden teollisuusjätevesisopimuksen mukaiset jätevesien raja-arvot eivät ylity ja ettei viemäriin johdettavista jätevesistä aiheudu haittaa viemäreiden, pumppaamoiden ja puhdistamoiden laitteille tai toiminnalle.
Solenis Finland Oy:n suunnittelemien tuotantomäärien kasvaessa lähes kaksinkertaiseksi, toiminnasta syntyvien jätevesien määrä vaikuttaa vesitaseessa kovin vähäiseltä ottaen huomioon tuotantomäärän lisäyksen. Hakemuksessa ei mainita laajennuksen yhteydessä syntyvien jätevesien laadun muutosta, käsittelyn tehostamista, lisätutkimuksista tai esikäsittelykapasiteetin lisäämisestä.
Tampereen Vesi edellyttää ennen uuden laajennetun toiminnan aloittamista lisätietoja, toimiiko jätevesien esikäsittely toivotulla tavalla uusien tuotantomäärien ja uusien kemikaalien tullessa mukaan prosessiin. Tuotantolaitoksen laajennuksen yhteydessä otetaan käyttöön kaksi uutta nestemäistä raaka-ainetta. Ympäristölupahakemuksesta ei käy ilmi,miten varmistetaan, ettei näistä uusista raaka-aineista aiheudu ongelmia jätevesien esikäsittelyprosessiin ja sitä kautta mahdollisiin raja-arvojen ylityksiin. Nykyisen tarkkailuohjelman mukaisten näytteenottojen lisäksi Tampereen Vesi edellyttää uuden toiminnan käynnistämisvaiheessa tehostetun tarkkailuohjelman laatimista ja tulosten toimittamista Tampereen Vedelle.
Useilla Solenis Finland Oy:n käyttämillä kemikaaleilla, myös uusilla suunnitelluilla kemikaaleilla on vaaramerkintä H412 Haitallista vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Näillä merkinnöillä olevia kemikaaleja ei saa sellaisenaan eikä vanhentuneina laskea viemäriin. Vaikutuksista syntyvien jätevesien haitallisuudesta jätevesiprosessille ei pysty ilman analysointia ottamaan kantaa. Varmuuden jäteveden mahdollisesta haitallisuudesta jätevedenpuhdistuksen prosessiin saadaan teettämällä säännöllisesti nitrifikaatio/myrkyllisyystestauksia, mitä ympäristöluvan LLSAVI/5821/2021 päätöksessäkin määrätään tehtäväksi vuosittain. Testitulokset on toimitettava tiedoksi vuosittain myös Tampereen Vedelle.
Hakemuksen liitteenä olevassa ennaltavarautumissuunnitelmassa (salainen) on kuvattu poikkeustilanteita ja toimenpiteet mm. tapaukselle missä jätevedenkäsittely voi häiriintyä. Tampereen vesi näkee tärkeäksi, että poikkeustilanteissa ja onnettomuustilanteissa kyseisen suunnitelman mukaisia ohjeita noudatetaan ja mm. estetään poikkeavan jäteveden pääsy viemäriin.
Viemäriin ei saa johtaa jätevesiä, jotka ovat vahingollisia viemäreiden, pumppaamoiden ja puhdistamoiden laitteille tai toiminnalle tai jätevesilietteen käsittelylle ja hyötykäytölle tai vastaanottovesistölle tai jotka aiheuttavat haittaa vesilaitoksen henkilökunnan terveydelle. Viemäriin ei esimerkiksi saa johtaa bensiiniä, liuottimia, palo- ja räjähdysvaaraa aiheuttavia aineita tai muita ongelmajätteitä. Tarvittaessa jätevedet tulee esikäsitellä.Jätevesien johtamisessa viemäriin on noudatettava lainsäädäntöä siten kuin se kulloinkin on voimassa, kuten
- valtioneuvoston asetusta vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista 1022/2006 (muutettu 868/2010 ja 1308/2015), jossa on määritelty aineet, joiden päästäminen viemäriin on kielletty sekä aineet, jotka ovat vesiympäristölle vaarallisia ja haitallisia
- ympäristönsuojeluasetuksen 713/2014 41 §:ää, jossa on annettu viemäriin johdettavia päästöjä koskevat yleiset vaatimukset sekä liitettä 1, jossa on määritelty tärkeimmät pilaantumista aiheuttavat aineet veteen kohdistuvien päästöjen osalta.
Mahdollisten tulipalojen sammutusvesien osalta tulee noudattaa Kuntaliiton opasta sammutusvesisuunnitelman laatimisesta (2011). https://www.kuntaliitto.fi/julkaisut/2011/1411-opas-sammutusvesisuunnitelman-laatimiseksi.
Jos näytteenoton perusteella sammutusvesistä voi aiheutua haittaa Tampereen Veden viemäreille tai jätevedenpuhdistamolle, niin sammutusvedet tulee toimittaa muualle käsiteltäväksi.
Tampereen Vesi Liikelaitos (vuoden 2024 alusta Tampereen Vesi Oy) vastaa jätevesien puhdistamisesta Raholan jätevedenpuhdistamolla siihen asti, kun Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n Sulkavuoren jätevedenpuhdistamo aloittaa toimintansa, tämänhetkisen arvion mukaan loppuvuodesta 2025. Jatkossa Solenis on edelleen asiakkaana liittynyt Tampereen Veden viemäriverkostoon, vaikka jätevesien käsittely siirtyy Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:lle. Ennen tätä muutosta jätevesien johtamista koskeva Tampereen Veden ja Solenis Finlandin välinen teollisuusjätesopimus ja tarkkailuohjelma tulee ottaa Tampereen Veden kanssa uudelleen käsittelyyn.