§ 711 Asuntotontin 837-129-842-18 (Kaleva) varaaminen Bonava Suomi Oy:lle perustettavan yhtiön lukuun

Lataa  Kuuntele 

TRE:4324/10.00.03/2023

Päätöspäivämäärä

8.9.2023

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tonttipäällikkö Aila Taura,​ puh. 050 351 8256,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm,​ puh. 0400 205 044,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin kiinteistötoimi järjesti 1. – 30.6.2023 tonttihaun, missä oli haettavana asuinkerros- ja rivitalotontteja yhtiömuotoiseen asuinrakentamiseen.

Haussa oli yhteensä 15 asuntotonttia, joista kaksi sijaitsee Haukiluomassa, yksi Kalevassa, yksi Linnainmaalla, yksi Multisillassa, yksi Niemenrannassa, kolme Ojalassa, yksi Raholassa, yksi Ranta-Tampellassa ja neljä Vuoreksessa.

Hakumateriaalissa oli kerrottu, mitkä tonteista olivat haettavissa vapaarahoitteiseen ja mitkä kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon: aran pitkä/lyhyt korkotuki, asumisoikeus, kuntakonsernin oma ARA-vuokratasoa vastaava vuokra-asuntotuotanto. Kaksi tonteista oli haettavissa ensisijaisesti ryhmä- tai osuuskuntarakennuttamiseen.

Multisillan ja yhden Vuoreksen tontin osalta hakemuksen liitteeksi tuli laittaa konseptikuvaus sekä Kalevan tontin osalta täyttää Excel-taulukko: laadukkaat, joustavat ja toimivat kodit.

Asuntojakaumatavoite oli kirjattu erikseen kunkin kaupunginosan kohdalle.

Hakuaikana jätettiin yhteensä 27 hakemusta. Kolmeen tonttiin: toinen Haukiluoman tontti, yksi Ojalan tontti ja Multisillan tontti, ei kohdistunut yhtään hakemusta.

Tontin saajien valinnassa on arvioitu yhdenvertaisesti ja tasapuolisesti asunto- ja maapolitiikan linjausten mukaisesti seuraavia seikkoja: hakijalla mahdollisesti oleva toteuttamaton tonttivaranto, kaupungin hakijalle aiemmin luovuttamat tontit, alueiden monimuotoisuus ja asuntopoliittisten tavoitteiden toteutuminen, rakentamisen nopean aloituksen mahdollistaminen sekä kilpailun edistäminen.

Näiden kriteerien perusteella on arvioitu kukin hakemus. Kun samaa tonttia on hakenut useampi toimija, on pyritty valitsemaan toimija, joka kokonaisuudessaan täyttää parhaiten asetetut kriteerit. Todettakoon kuitenkin, että tonttihakuja järjestetään vähintään kaksi kertaa vuodessa, joten nyt mahdollisesti ilman varauspäätöstä jäävät hakijat, ovat seuraavassa haussa taas uudessa asemassa.

Kalevan kaupunginosasta oli haettavana tontti 837-​129-​842-​18.

Tontti oli aiemmin haettavana kesäkuun 2020 tonttihaussa, jossa hakijoiksi toivottiin 2-3 toimijan ryhmittymiä, jotta varmistetaan kohteen toteutuminen monipuolisena kokonaisuutena. Hakuohjeiden mukaan ryhmittymän tuli toteuttaa tontille vapaarahoitteista omistusasumista ja valtion tukemaa pitkän korkotuen vuokra-asuntotuotantoa. Lisäksi tontille voi toteuttaa esimerkiksi ryhmärakennuttamista, osuuskunta-asumista tai asumisoikeusasumista.

Kohteessa edellytettiin monipuolista asuntojakaumaa. Kaava-alueelle valmistui keväällä 2021 päiväkoti, minkä yhteydessä on 1-2 luokat. Näin ollen eri tuotantomuodoissa tuli olla perheasuntoja. Kaupungin tavoitteena on yhteisöllisyyttä ja urbaania elämäntapaa tukeva kohde. Hakemuksen liitteenä tuli olla konseptikuvaus, missä on esitettynä asuntotuotannon rahoitus- ja hallintamuodot, suunnitelma kohteiden asuntojakaumasta sekä sanallinen kuvaus, miten kohteessa toteutuu yhteisöllisyys ja urbaani perheasuminen. Konseptin ideat ja monipuolinen asuntojakauma tarkasteltiin tonttihaun kriteereinä tavanomaisten kriteerien lisäksi. 

Tontti luovutettiin haun perusteella konsortiolle, jonka hakemuksen mukaan tontille luvattiin toteuttaa tontille omistusasumista, valtion tukemaa vuokratuotantoa sekä ryhmärakennuttamista. Tontti jaettiin varausaikana kolmeksi tontiksi. Omistusasuminen ja vuokra-asuminen ovat toteutuneet, mutta ryhmärakennuttaja joutui luopumaan tontista.

Kesäkuun hakuun tontti laitettiin luovutettavaksi uudenlaisen konseptihaun perusteella. Konseptihaun tavoitteena oli edistää laadukkaiden, arjessa toimivien ja erilaisiin elämäntilanteisiin joustavien asuntojen rakentamista. Konseptihakuun osallistuttiin täyttämällä Excel-taulukko, ja palauttamalla se hakemuksen liitteenä. Taulukkoon oli koottu konseptihaun tavoitteita edistäviä ominaisuuksia, jotka oli pisteytetty etukäteen. Tontin hakijan tuli esittää, mitkä listan ominaisuuksista sitoutuu toteuttamaan hankkeessa, ja kuinka suuressa osassa asunnoista. Lisäksi hakijalla oli mahdollisuus esittää enintään kolme omaa innovaatiota, jotka kaupunki pisteytti niiden asukkaalle tuoman lisäarvon perusteella. Etukäteen pisteytettyjen ominaisuuksien maksimipistemäärä oli 75 ja omien innovaatioiden maksimipistemäärä oli 15 pistettä, eli yhteensä pisteitä oli mahdollista saada 90. 

Kalevan tontille kohdistui yhteensä kahdeksan hakemusta. Hakemusten keskimääräinen kokonaispistemäärä oli 69 pistettä. Tarkempi erittely pisteistä on varauspäätöksen liitteenä. Parhaat kokonaispisteet, 86 pistettä, sai Bonava Suomi Oy. Pisteet jakautuivat seuraavasti: etukäteen pisteytetyt ominaisuudet saivat 74 pistettä ja omat innovaatiot 12 pistettä. Esitetyt omat innovaatiot olivat Äärimmäisen muunneltava Halli ja huoneet -asuntokonsepti (5 pistettä) Asuntojen ja rakennuksen aito muuntojoustavuus koko elinkaaren aikana (3 pistettä) sekä Yhteisöllisyyden ja sosiaalisen kestävyyden tukeminen (4 pistettä). Kukin innovaatio konkreettisine toteutustapoineen oli kuvattu tarkemmin erillisellä liitteellä.

Kiinteistötoimi esittää tontin varaamista Bonava Suomi Oy:lle 1.10.2023 alkaen.

Asuinkerrostalotontin 838-129-842-18, Pellervonkatu 20b, pinta-​ala on 1 706 m2 ja rakennusoikeus 2 050+yht200 k-​m2.

Tontille 837-129-842-14 on vahvistettu luovutusehdot asunto-​ ja kiinteistölautakunnan 16.6.2021 § 118 tekemällä päätöksellä. Rakennusoikeuksien suhteessa jaettuna tontin 18 elinkustannusindeksiin sidottu indeksilukua 100 vastaava perusvuokra on 3 027,44 euroa (tämänhetkinen vuosivuokra 65 423 euroa).

Tässä vaiheessa tontti 837-327-129-842-18 tulisi varata Bonava Suomi Oy:lle perustettavan yhtiön lukuun 1.10.2023 alkaen toistaiseksi yhden kuukauden molemminpuolisin irtisanomisajoin 31.3.2024 asti. Varausta voidaan tarvittaessa jatkaa puolen vuoden jaksolla, enintään kuitenkin 30.9.2024 asti. Viimeistään varausajan päättyessä tontista tehdään pitkäaikainen maanvuokrasopimus. Varausajalta peritään vuokraa puolet tämänhetkisestä tontinvuokrasta eli 2 726 euroa kuukaudessa.

Yhteisjärjestelysopimus ja sopimus huoltoajoyhteydestä

Hakumateriaalin liitteenä oli yhteisjärjestelysopimus, jolla on sovittu korttelin 842 tonttien 16, 17 ja 18 ja LPA-tontille 15 rakennettavan pysäköintilaitoksen yhteisestä käytöstä, rakentamisesta, ylläpidosta, perusparannus- ja uusimiskustannuksista sekä järjestelyistä aiheutuvien kustannusten jakoperusteista ja suorittamisesta. Lisäksi sopimuksessa on sovittu mm. kulkuyhteyksistä ja yhteispihasta.

Hakumateriaalin liitteenä oli myös sopimus, jolla on sovittu LPA-tontille 13 sijoittuvan huoltoajoyhteyden kustannuksista

Molemmat edellä mainitut sopimukset oikeuksineen ja velvollisuuksineen siirtyvät tontin 837-129-842-18 vuokrasopimuksen allekirjoituksella vuokralaiselle.

Laaturyhmä

Ennen pitkäaikaisen sopimuksen tekemistä tontin varaajan tulee esittää hyväksyttävät tontinkäyttösuunnitelmat kaupungin laaturyhmässä. Laaturyhmän käsittelyllä varmistetaan asemakaavan sekä muiden ohjeistuksien huomioiminen sekä suunnitelmien laatutaso ennen rakennuslupavaihetta. Laaturyhmässä varmistetaan myös konseptihaun tavoitteiden toteutumisen varmistaminen hakuehtojen mukaisesti. Laaturyhmän hyväksynnästä laaditaan muistio, joka liitetään rakennuslupa-asiakirjoihin.

Tontinkäyttösuunnitelmat on syytä toimittaa laaturyhmän käsiteltäväksi hyvissä ajoin, jotta vältytään mahdollisten suunnitelmamuutosten aiheuttamilta ylimääräisiltä kustannuksilta.

Asunto-​ ja kiinteistölautakunnan päätöksen 23.10.2019 § 144 mukaisesti asian päättää kiinteistöjohtaja, kun kyse on maa-​ ja vesialueiden vuokraamisesta enintään 10 vuodeksi ja pidemmäksikin ajaksi,​ jos vuokranmääräytymisperusteena käytetty pääoma-​arvo on alle 200 000 euroa tai jos asunto-​ ja kiinteistölautakunta tai palvelualueen johtaja on vahvistanut vuokrauksessa ja muussa luovutuksessa noudatettavat perusteet.

Päätös

Tontti 837-129-842-18 varataan Bonava Suomi Oy:lle (Y-tunnus 2726714-3) perustettavan yhtiön lukuun 1.10.2023 alkaen toistaiseksi yhden kuukauden molemminpuolisin irtisanomisajoin 31.3.2024 asti. Varausta voidaan tarvittaessa jatkaa puolen vuoden jaksolla, enintään kuitenkin 30.9.2024 asti. Viimeistään varausajan päättyessä tontista tehdään pitkäaikainen maanvuokrasopimus.

Varausajalta peritään vuokraa puolet tämänhetkisestä tontinvuokrasta eli 2 726 euroa kuukaudessa.

Ennen pitkäaikaisen sopimuksen tekemistä tontin varaajan tulee esittää hyväksyttävät tontinkäyttösuunnitelmat kaupungin laaturyhmässä. Laaturyhmän ennakkoaineiston liitteeksi tulee laatia selvitys, jossa on sanallisesti ja/tai suunnitelma-aineiston avulla esitetty selkeästi kaikkien konseptihaussa esitettyjen ominaisuuksien toteutuminen. Hankkeen toteutuminen niin, että esitetty kokonaispistemäärä toteutuu, on edellytyksenä pitkäaikaisen tontinvuokrasopimuksen tekemiselle.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm