§ 24 Lausunto, Tampereen kaupungin osallistuminen Eurooppatie 16 (E16) hankkeeseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:3202/08.01.00/2023

Päätöspäivämäärä

3.10.2023

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell, puh. 040 564 4518, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Ruotsalais-norjalaisen E16 Partnerskap -ryhmän jäsen Gävlen kaupunki on ehdottanut Rauman kaupungille, että tutkittaisiin mahdollisuutta jatkaa E16 tietä Suomen puolelle Raumalle ja siitä edelleen Tampereen, Lahden ja Kouvolan kautta Kotkaan. Yhteys on noin 400 kilometrejä pitkä ja se kulkee pääosin valtateitä 12 ja 15 pitkin.

Rauman kaupunki on teettänyt selvityksen, jossa selvitetään ehdotetun jatkon tekniset edellytykset AGR-sopimuksen mukaiseksi eurooppatieksi, hallinnollinen prosessi E-tieverkon täydentämiseksi, liikenneviranomaisten kanta hankkeeseen sekä hankkeen vaikutuksia E16 varrella sijaitseville toimijoille.

Työn tuloksena on selvinnyt, että ehdotettu väylä täyttää vaadittavat standardit, joten valtion ei tarvitse hakuvaiheessa sitoutua väyläinvestointeihin. Liikenneviranomaiset painottivat myös, että E-väylä sinänsä ei ole oikotie valtion investointiohjelmaan. Hyödyt ovat välillisiä, jotka seuraavat mahdollisesta TEN-T -verkon luokitusmuutoksista, kuulumisesta E-tieverkkoon ja uusista mahdollisista rahoitusinstrumenteista, joita voidaan käyttää yrityselämän ja matkailun toimintaedellytysten parantamiseksi ns. kasvukäytävähankkeissa ja mahdollista tuista laivaliikenteen käynnistämiseksi niillä osuuksilla, joilla E-väylä ylittää meren.

Esiselvityksen tuloksena on, että hanke on toteuttamiskelpoinen Suomen puolella. Hanketta puoltavat useat seikat ja yhteys ei vaadi uusia tieinvestointeja, ainoastaan E-tiemerkinnän. Erityisen myönteistä on se, että kaikki hankkeen vaikutusalueella olevat suuremmat kaupungit ja maakuntaliitot puoltavat hankkeen viemistä eteenpäin. Alustavan aikataulun mukaan ehdotus E16-tien jatkamiseksi Suomen puolelle voisi edetä vuoden 2024 lokakuun Euroopan talouskomission sisämaan liikenne -komitean kokoukseen, mikäli liikenne- ja viestintäministeriön kanta on positiivinen. Tämä edellyttää, että esitys ministeriölle jätetään viimeistään syksyllä 2023.

Rauman kaupunki on pyytänyt Tampereen kaupunkia lähtemään mukaan E16-tie-esitykseen yhdeksi hankkeen esittäjäksi.

Päätös

Tampereen kaupunki lähtee mukaan E16-tie-esitykseen yhdeksi hankkeen esittäjäksi.

 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Pekka Salmi