§ 146 EU:n kaupunkimission ilmastokaupunkisopimus

Lataa  Kuuntele 

TRE:4756/11.01.01/2023

Päätöspäivämäärä

3.10.2023

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Mikko Nurminen, puh. 040 801 2665 ja ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala, puh. 050 351 3020, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari, puh. 050 484 0040, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen:

Kaupungin johtoryhmä päätti joulukuussa 2021, että Tampere hakee EU:n "100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia" -kaupunkimissioon.  EU:n missiot ovat Euroopan komission uusi toimintamalli, jonka tehtävänä on tuoda käytännön ratkaisuja kaikkein hankalimpiin yhteisiin ongelmiin vuoteen 2030 mennessä. Tampere valittiin mukaan kaupunkimissioon keväällä 2022. Suomesta mukaan valittiin myös Helsinki, Espoo, Turku, Lahti ja Lappeenranta. 

Sadan hiilineutraalin kaupungin joukossa oleminen tarkoittaa, että ilmastotyöhön saadaan komissiolta räätälöityä tukea esimerkiksi investointien suunnitteluun ja toteuttamiseen, rahoitusmekanismien hyödyntämiseen, verkostoitumiseen sekä eri tahojen osallistamiseen. Kaupunkimissio jatkaa ja tukee jo olemassa olevaa kaupungin ilmastotyötä. Tampere on jo omissa strategioissaan ja muissa dokumenteissaan sekä Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartassaan sitoutunut sopimuksessa esitettyihin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin. Kaikista sopimuksen toimenpiteistä tehdään erikseen päätökset kaupungin normaalin päätöksentekoprosessin mukaisesti.

EU:n kaupunkimissioon osallistuminen edellyttää ilmastokaupunkisopimuksen (Climate City Contract) laatimista liitteineen ja pormestarin hyväksyntää sopimukselle. Ilmastokaupunkisopimus koostuu liitteenä olevista kolmesta osasta, jotka ovat toimenpidesuunnitelma (Climate Neutrality Action Plan), investointisuunnitelma (Climate Neutrality Investment Plan) ja ilmastositoumukset (Climate Neutrality Commitments). Lisäksi liitteenä on suomenkielinen tiivistelmä ilmastosopiumuksen sisällöstä. 

Ilmastokaupunkisopimus on valmisteltu Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikössä yhteistyössä muiden relevanttien yksiköiden kanssa. Sopimus päivitetään kahden vuoden välein. Ilmastokaupunkisopimus on lähetetty Euroopan komission arvioitavaksi 15.9.2023.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii kehityspäällikkö Laura Inha, jonka vakanssia tällä hetkellä hoitaa vs. kehityspäällikkö Kaisa Mustajärvi.

Hallintosäännön 34 § 1)-kohdan mukaan pormestari päättää muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista ja sitoumuksista.

Päätös

Liitteenä oleva EU:n kaupunkimission ilmastokaupunkisopimus hyväksytään.

Allekirjoitus

Pormestari Kalervo Kummola