§ 26 Lausunto Suntinmäen kaakkoisosan asemakaavasta ja asemakaavan muutoksesta, 885

Lataa  Kuuntele 

TRE:6215/10.02.01/2022

Päätöspäivämäärä

9.10.2023

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

  Joukkoliikennesuunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kangasalan kaupunki on pyytänyt lausuntoa Suntinmäen kaakkoisosan asemakaavasta ja asemakaavan muutoksesta. Joukkoliikenteen osalta alue sijoittuu lähes kolmen kilometrin päähän korkean palvelutason joukkoliikenneväylästä, nykyisten linjojen 40 ja 41 reitistä. Asemakaava-alueen nykyinen joukkoliikennepalvelu toteutetaan linjalla 44, jota liikennöidään koulupäivisin, huomioiden erityisesti useamman koulun tarpeet. Nykyisellä linjalla 44 ei liikennöidä erityisen laajoilla liikennöintiajoilla tai tarjota viikonloppuisin tai koulujen loma-aikana liikennöintiä. Linja 44 reitin osalta on käynnistetty hankinta liikenteen järjestämisen osalta Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa kesällä 2023 (TRE:1562/02.07.01/2023). Tällä päätöksellä on vahvistettu, että linjan 44 liikennöintiä ei ole vuorotarjonnan osalta tarkoitus muuttaa, mutta reittiin tullaan tekemään pieniä muutoksia. Linja 44 ei enää hankintapäätöksen mukaisesti tule liikennöimään Liuksialan koululta länteen Saarenmaantien kääntöpaikalle vaan linjalla liikennöidään ainoastaan Liuksialan koululle.  

Joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyssä vuosille 2022-2025 (TRE:4999/08.01.01/2021) Ranta-Koiviston alue on määritelty palvelutasoluokkaan 3, jossa joukkoliikenne on liikkumisvaihtoehtona päivittäisiin kohteisiin. Joukkoliikenteen käyttö vaatii kuitenkin matkustuksen ajallista joustamista. 

Ehdotettu asemakaavan alue, tulee jäämään hyvin kauas hyvästä joukkoliikennepalvelusta. Lähes kolmen kilometrin matka Kaarina Maununtyttären tien pysäkeille, ei kannusta käyttämään joukkoliikennepalvelua. Asemakaavaluonnoksessa on huomioitu, ettei alueelle ole tarkoitus toteuttaa merkittävää asumiskeskittymään vaan asuntorakentaminen pohjautuu pitkälti omakotitonttikaavoitukseen. Asemakaavaluonnoksessa on osoitettu kaksi AP-33 asuinkorttelia. Toinen näistä kortteleista sijaitsee lähellä Liuksialan koulua kauempana Kaarina Maununtyttären tiestä ja siten myös linjojen 40 ja 41 vaikutuspiiristä.

Asemakaavaluonnoksessa on pystytty kehittämään myös alueen sisäisiä kevyen liikenteen yhteyksiä, joiden avulla liikkuminen alueen sisällä esimerkiksi Liuksialan koululle toteutuu hyvin ja samalla liityntäliikkuminen esimerkiksi Finnentien pysäkeille polkupyörällä on alueelta mahdollista toteuttaa.

 

 

Päätös

Annetaan Kangasalan kaupungin lausuntopyyntöön perustelutekstin mukainen lausunto.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Pekka Salmi