Päätöksen perustelut
Hiilineutraaleja tekoja ohjelma edistää Tampereen asukkaiden oikeudenmukaista siirtymää kohti hiilineutraalia ja ilmastokestävää yhteiskuntaa. Hiilineutraalisuustavoitteen saavuttaminen edellyttää kulutuksen päästöjen merkittävää vähenemistä. Ohjelmassa pilotoidaan uusia tapoja auttaa ja kannustaa asukkaita tässä muutoksessa ja hyödynnetään dataa uudella tavalla. Ohjelmaa tehdään tiiviissä yhteistyössä kaupungin eri yksiköiden sekä eri sidosryhmien kanssa. Ohjelmatyötä tehdään erityisesti ohjelman kohdealueilla.
Ohjelman alkuperäisille kohdealueille (3 kpl) on jo aiemmin toteutettu asukkaiden kulutus- ja liikkumistottumuksia selvittävä Hiilineutraaleja tekoja -selvitys alkuvuonna 2023. Tämä aiempi hankinta on kilpailutettu ja hankinnasta on tehty ympäristö- ja kehitysjohtajan viranhaltijapäätös 5.1.2023 § 1. Hiilineutraaleja tekoja -selvityksen kilpailutuksen voitti ja toteutuksen teki Solita Oy kevään 2023 aikana.
Kaupunginhallitus päätti 2.5.2023 kokouksessaan, että kehitysohjelman asukastyön uudeksi kohdealueeksi lisätään asuinalue raitiotien toiselta osuudelta, jossa ratikan tuomia mahdollisuuksia liikkumisen muutokseen voidaan ohjelman toimintaperiaattein vahvistaa. Tämä uusi kohdealue tarvitsee ohjelmatyön pohjaksi vastaavan Hiilineutraaleja tekoja -selvityksen kuin aiemmat alueet. Uutta kohdealuetta ei ole aiemmassa kilpailutuksessa huomioitu, sillä kohdealueesta ei ollut tietoa vielä hankinnan aikana. Tällä hankintapäätöksellä siis hankitaan selvityksen toinen osa tälle uudelle kohdealueelle ja hankinta käsitellään uutena hankintana.
Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma pyysi Solitalta tarjousta selvityksen toisen osan toteuttamisesta. Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 § 1 mom. 1-kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan kaupungin hankintaohjetta.
Hankinta esitetään toteutettavaksi suoraan yhdeltä toimittajalta. Vastaava selvitys on kilpailutettu alle vuosi sitten, joten kokonaisuuden hinta-laatusuhde on hyvin tiedossa, eikä tarjouskilpailussa saavutettaisi merkittävästi parempia hinta- tai muut ehtoja eivätkä uudessa kilpailutuksessa saatavat edut oletettavasti ylitä kilpailun järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia.
Toisen osan selvitys uudelle kohdealueelle on myös tehtävä kiireellisesti, jotta työ alueella pääsee käyntiin ja alueelle voidaan toteuttaa toimenpiteitä jo vuonna 2024. Solitan on mahdollista toteuttaa selvitys loppuvuoden 2023 aikana, joka ei uuden toimittajan kanssa olisi mahdollista. Kehitysohjelman kokonaisuuden kannalta on myös tärkeää, että toisen osan selvitys on saumattomasti liitettävissä aiempaan kokonaisuuteen ja tämä olisi hyvin vaikeaa, jopa mahdotonta, toteuttaa toisen toimijan kanssa.
Solitan tarjous toisen osan Hiilineutraaleja tekoja -selvityksestä on saman sisältöinen kuin aiempi selvitys sisältäen lähtötietojen kartoituksen, kyselytutkimuksen, analyysin ja loppuraportin kokonaisuudesta. Tarjous sisältää myös seurantatutkimuksen vuoden 2024 lopussa uudelle kohdealueelle, kun se tehdään samanaikaisesti yhdessä alkuperäisten kohdealueiden kanssa. Tarjouksen arvonlisäveroton kokonaisarvo on 32 400,00 euroa.
Tarjous on hinnaltaan ja muilta ehdoiltaan hyväksyttävissä. Arvio perustuu asiantuntija-arvioon datatyön kustannusten muodostumisesta.
Sopimus Hiilineutraaleja tekoja -selvityksen toisesta osasta esitetään tehtäväksi Solita Oy:ltä (Y-tunnus 1060155-5).
Hankinnan valmistelijana toimi ohjelmapäällikkö Tiina Leinonen. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksiannosta sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.
Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii Hiilineutraaleja tekoja -ohjelman ohjelmapäällikkö, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Tiina Leinonen. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.
Ympäristö- ja kehitysjohtaja päättää johtamansa toiminnan osalta irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta, luovuttamisesta ja vuokrauksesta sekä sopimusten hyväksymisestä lautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa 250 000 euroon asti (HS 37 § kohta 4).