§ 166 Takaisinsaantivaatimus liukastumisesta suojatiellä Hatanpään valtatiellä

Lataa  Kuuntele 

TRE:4486/03.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

12.10.2023

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö on esittänyt Tampereen kaupungille takaisinsaantivaatimuksen koskien liukastumisvahinkoa Hatanpään valtatiellä. Vahingonkärsijä on liukastunut suojatiellä 16.2.2023 noin kello 21.

Takaisinsaantivaatimus on tällä hetkellä 2 321,46 euroa perustuen vakuutusyhtiön vahingonkärsijän työnantajan lakisääteisen tapaturmavakuutuksen perusteella vahingonkärsijälle maksettuihin korvauksiin.

Vakuutusyhtiö perustelee vaatimustaan sillä, että vahinkopaikan liukkaudentorjunta olisi hoidettu riittämättömällä tavalla.

Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä.

Urakoitsijan selvityksen mukaan torstaina 16.2. ilmanlämpötila on ollut lähellä nollaa ja vaihdellut plus ja miinus asteiden välillä. Lunta oli satanut noin yksi sentti. Kohteessa on suoritettu liukkaudentorjuntaa edellisen kerran ennen vahinkotapahtumaa 15.2.2023. Esitetyssä tapahtumakohdassa jalankulkijoille tarkoitetun suojatien läpi kulkee raitiotien raiteet, joiden takia sepelin käyttämistä liukkaudentorjuntaan tulee välttää. Kyseisessä kohdassa liukkaudentorjuntaan käytetään kemiallisia aineita, joiden vaikutusaika on pidempi kuin sepelin.

Talvikunnossapidossa huollettavilla alueilla liukkautta on mahdotonta täysin poistaa, vaikka kunnossapidossa saavutetaankin kunnossapitolain edellyttämä tyydyttävä kunto. Jalankulkijalle tai muulle kadun käyttäjälle kuten polkupyöräilijälle jää aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi.

Kaupunki on suorittanut suojatien kunnossapidon lain ja muun ohjeistuksen mukaan.

Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyn perusteella, että takaisinsaantivaatimus tulee hylätä perusteettomana.

 

Sovelletut säännökset:

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 3 § 1 ja 4 momentti.

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 1.9.2023 § 82).

Päätös

Takaisinsaantivaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen