§ 152 Tampereen ja Dubain välisen yhteisymmärryspöytäkirjan hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:4951/04.04.00/2023

Päätöspäivämäärä

12.10.2023

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Kansainvälisten asioiden asiantuntija Pekka Pernu, puh. 041 730 2598, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari, puh. 050 484 0040, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen yhteistyö Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kanssa on käynnistynyt lupaavasti. Yhteistyötä on edistetty erityisesti älykaupunkiteemoissa molemminpuolisten vierailuiden kautta. Tampereen kaupunki osallistui Dubain maailmannäyttelyyn helmikuussa 2022, jolloin lanseerattiin uusi ja innovatiivinen Smart Urban Security and Event Resilience -turvallisuusratkaisu. SURE:n avulla voidaan parantaa erityisesti tapahtumien turvallisuutta ja viihtyisyyttä älykkäiden ratkaisujen avulla. Yhdistyneiden arabiemiirikuntien edustajat vierailivat Tampereella tutustumassa SURE-ratkaisuun jääkiekon MM-kisojen aikana vuonna 2022 ja Tampere Smart City Expon aikana vuonna 2023. Lisäksi Dubain älykaupunkistrategiaa toimeenpanevan Dubain matkailun ja talouden yksikön edustajia vieraili Tampereella Bridge Summitissa keväällä 2023. Dubai on väkiluvultaan toiseksi suurin arabiemiirikuntien emiraateista Abu Dhabin jälkeen. 

Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja erityisesti Dubaissa on erinomaiset mahdollisuudet tamperelaisen älykaupunkiosaamisen viennille. Dubai kuuluu maailman johtaviin älykaupunkialueisiin, ja se on vauras kansainvälisen kaupan keskus. Älykaupunkiosaamisen ja erityisesti turvallisuusalan markkinapotentiaali kasvaa alueella jatkuvasti.

Tampereen kaupungin ja Dubain matkailun ja talouden yksikön välinen yhteisymmärryspöytäkirja vahvistaa edellytyksiä älykaupunkiyhteistyön syventämiseen ja uusien yhteistyömahdollisuuksien syntymiseen useilla eri aloilla. Yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittaminen edistää tamperelaisten toimijoiden mahdollisuuksia liiketoimintaan Dubain kanssa muun muassa älykaupunkiratkaisuissa, turvallisuusalalla ja koulutuksessa.

Yhteisymmärryspöytäkirja on päätöksen liitteenä. Sopimus ei ole juridisesti tai taloudellisesti Tampereen kaupunkia sitova. 

Hallintosäännön 34 §  1)- kohdan mukaisesti pormestari päättää muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista ja sitoumuksista.

Päätös

Tampereen kaupungin ja Dubain matkailun ja talouden osaston välinen yhteistyöpöytäkirja allekirjoitetaan. 

Yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittaa Tampereen kaupungin puolesta elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen apulaispormestari Ilkka Sasi.

Allekirjoitus

Pormestari Kalervo Kummola