§ 57 Operaatio Pirkanmaan, Tampereen kaupungin ja toiminnan järjestäjien välinen yhteistyösopimus vuonna 2023 kevät 6.ohjelmisto

Lataa  Kuuntele 

TRE:1095/12.03.03/2023

Päätöspäivämäärä

16.10.2023

Päätöksen tekijä

Kulttuurijohtaja, Sivistyspalvelut

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Ilona Kyykoski,​ puh. 040-​706 5431,​ etunimi. sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen, puh. 050-411 3033, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Operaatio Pirkanmaa on Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke vuosille 2022–2024. Operaatio Pirkanmaan yhdeksi päätoiminnan muodoksi on ohjausryhmän hyväksymässä projektisuunnitelmassa määritelty kulttuurisen ohjelmiston toteuttaminen Pirkanmaalla. Projektit toteutetaan yhteistyössä paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa, ja niillä täydennetään olemassa olevaa kulttuuritoimintaa alueella.  

Hankkeen alkuvaiheessa suurin osa toteutettavista projekteista pohjautui kulttuuripääkaupunkihaussa kertaalleen kuratoituun ohjelmistoon. Jatkossa Operaatio Pirkanmaa keskittyy erityisesti uusien toimintamallien tukemiseen ja osaamisen kehittämiseen. Operaatio Pirkanmaan ohjelmistoon on valikoitu projekteja, joiden arvot, taiteellinen sisältö, toimintaverkosto sekä jälkeensä jättämä perintö vastaavat Operaatio Pirkanmaan tavoitteita. Lisäksi on arvioitu hankkeiden tuotantovalmiutta ja toteuttajien tuotanto-osaamista. 

Operaatio Pirkanmaan tavoitteena on kehittää elinvoimaista kulttuurimaakuntaa ja luovien alojen kansainvälistä osaamiskeskittymää, jossa ammattilaisten toimintaedellytyksiä kehitetään ja kuntalaisten kulttuuriset oikeudet toteutuvat. Hanke toimii yhä yhdenvertaisemman, saavutettavamman ja kestävämmän toimintaympäristön edistämiseksi Pirkanmaalla. Kuntien yhteisellä rahoituksella toteutetaan osa hakuvaiheessa tehdyistä projektisuunnitelmista ja kehitetään luovien alojen osaamista, verkostoja ja osaamispohjaa työllisyyden edistämiseksi. EU-hankeosaamisen ja kulttuurikentän kansainvälistymisen vahvistaminen alueella on myös yksi Operaatio Pirkanmaan tavoitteista. Hankkeen toteutukseen osallistuu Tampereen lisäksi 19 Pirkanmaan kuntaa. 

Ohjelmayhteistyöllä toteutetaan kuntien kulttuuritoiminnasta säädetyn lain mukaista tehtävää. Taiteellisen sisällön hankkiminen täyttää hankintalain ehdon suorahankinnasta. (Hankintalaki 40 § kohta 3.)  

 

Päätösvallan peruste: Tampereen kaupungin hallintosääntö 37 §, palvelualueen johtajan toimivaltaan kuuluvan asia siirtäminen viranhaltijan ratkaistavaksi, sivistyspalvelujen palvelualueen johtajan päätös 30.6.2023 § 58

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu osana Operaatio Pirkanmaa -hanketta partneriksi hankehakuun seuraavan toimijan kanssa seuraavassa kulttuuriprojektissa: 

Tartu Centre for Creative Industries (päähakija) yhteistyössä kulttuuriyhdistys Design On Tampere ry. (partneri) hakee rahoitusta Interreg Central Baltic Programme -haussa projektille Creative Youth Cross-Border Tartu-Tampere Entrepreneurship Training Bridge. Haussa partnerina on Operaatio Pirkanmaan lisäksi Tampereen kaupungin Työllisyys- ja kasvupalvelut.  

Päätös on ehdollinen Interreg Central Baltic programme -haun positiiviselle myönnölle. Positiivisen päätöksen myötä yhteistyöstä laaditaan erillinen sopimus toimijan kanssa. 

Kukin sopimukseen sitoutuva toimija toteuttaa sopimuksessa määriteltyjä projekteja omissa organisaatiossaan projektisuunnitelmaan kirjattujen tavoitteiden ja toimenpiteiden mukaisesti ja raportoi niistä kaupungille yhdessä sovitulla tavalla. Tampereen kaupunki vastaa sopimuksen mukaisesti sovitusta yhteistyöstä ja rahoitusosuuksista. Päävastuu projektin toteuttamisesta on toimijalla.  

Yhteistyön ehdot ja muodot on määritelty tarkemmin päätöksen liitteenä olevassa yhteistyösopimusluonnoksessa sekä liitteessä Ohjelmiston 6. lähdön projektit ja budjetit.

Liitteessä mainitut kustannukset maksetaan prr:lta H1370_OP_2, Operaatio Pirkanmaa.

Allekirjoitus

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen