Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 19.9.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 82 Omistajan ennakkokanta Pirkan Opiskelija-asunnot Oy:n ja Tampereen Tilapalvelut Oy:n väliselle liiketoimintakaupalle 

TRE:4351/14.02.00/2023

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Ville Taivassalo,​ puh. 041 730 5437 ja controller Johanna Saarinen, puh. 040 187 4582, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vt. lakiasiainjohtaja Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pirkan Opiskelija-asunnot Oy (POAS) ja Tampereen Tilapalvelut Oy ovat Tampereen kaupungin tytäryhtiöitä, joista ensin mainitun kaupunki omistaa kokonaan ja jälkimmäisestä 98 prosenttia. Yhtiöiden hallitukset pyytävät konsernijaostolle osoitetussa kirjeessään omistajan ennakkokantaa järjestelylle, jossa POAS siirtäisi huoltotoimintojensa järjestelyvastuun Tampereen Tilapalvelut Oy:lle liiketoimintakaupalla.

Esitetyssä järjestelyssä Tampereen Tilapalvelut Oy vastaanottaisi liiketoimintakaupalla POAS:n tämänhetkisen huoltohenkilöstön ja sitoutuisi tuottamaan ja kehittämään laadukkaita ylläpito- ja huoltopalveluita POAS:lle. POAS toimisi palveluiden tilaajana ja sitoutuisi palveluiden kehittämiseen yhdessä yhtiön kanssa. POAS on Tampereen Tilapalveluiden ns. Inhouse Sister ja samaa konsernia, joten palvelujen osto suoraan Inhouse Sisteriltä on hankintalain mukaan mahdollista. Tarvittavat lisäpalvelut Tampereen Tilapalvelut kilpailuttaisi hankintalain mukaisesti markkinoilta. Toiminnan vuosivolyymi on arvioitu olevan noin 0,8 milj. euroa.

Yhtiöiden tavoitteet täyttyisivät uudessa toimintamallissa. POAS keskittyisi toiminnassaan ydinliiketoimintoihinsa eli asuntojen hallinnointiin sekä vuokraamiseen ja Tampereen Tilapalvelut Oy kehittää oman toimintamallinsa mukaisesti laadukkaita ja kustannustehokkaita kiinteistöjen ylläpitopalveluita asiakkailleen. Yhdessä kehittäen toiminnan kustannustehokkuus ja laatu paranevat.

POAS:n työntekijät siirtyisivät yhtiöön työsopimuslain ja liikkeenluovutusta koskevien säännösten mukaisesti. Henkilöstön palvelussuhteen ehdot kuten vuosilomat, sairausajan palkka ja eläkkeet määräytyisivät uudessa yhtiössä yhtiön työehtosopimuksen mukaan. Siirtyvän henkilöstön määrä olisi viisi henkilöä. POAS on 29.8.2023 informoinut suunnitellusta prosessista koko henkilöstöään.

Omistajaohjausyksikkö puoltaa järjestelyn toteuttamista yhtiöiden hallitusten esittämällä tavalla. Järjestelyä voidaan pitää kaupunkikonsernin näkökulmasta lähtökohdiltaan tarkoituksenmukaisena ja konkreettisena osoituksena konserniyhtiöiden keskinäisestä yhteistyöstä ja kehityshakuisuudesta.

Pirkan Opiskelija-asunnot Oy:n taseen loppusumma oli vuoden 2022 lopussa 122,5 milj. euroa. Yhtiön oma pääoma oli 15,6 milj. euroa ja vieras pääoma 106,9 milj. euroa. Yhtiön vuoden 2022 liikevaihto oli 14,3 milj. euroa, liikevoitto 1,1 milj. euroa ja tilikauden voitto 0,07 milj. euroa. Vuoden 2022 lopussa yhtiön palveluksessa oli 18 henkilöä.

Tampereen Tilapalvelut Oy:n taseen loppusumma oli vuoden 2022 lopussa 22,3 milj. euroa. Yhtiön oma pääoma oli 3,8 milj. euroa ja vieras pääoma 16,3 milj. euroa. Yhtiön vuoden 2022 liikevaihto oli 158,3 milj. euroa, liikevoitto 0,76 milj. euroa ja tilikauden voitto 0,63 milj. euroa. Vuoden 2022 lopussa yhtiön palveluksessa oli 235 henkilöä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Pirkan Opiskelija-asunnot Oy:n ja Tampereen Tilapalvelut Oy:n kaupunginhallituksen konsernijaostolle osoittama kirje merkitään tiedoksi.

Pirkan Opiskelija-asunnot Oy:lle ja Tampereen Tilapalvelut Oy:lle annetaan konserniohjeen mukaisena omistajan ennakkokantana lupa toteuttaa esitetty järjestely ja liiketoimintakauppa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Ville Taivassalo, Johanna Saarinen, Pirkan Opiskelija-asunnot Oy, Tampereen Tilapalvelut Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)