Kaupunginhallitus, kokous 18.9.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 383 Suurtapahtumien tilannekatsaus 

TRE:808/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tapahtumajohtaja Perttu Pesä, puh. 050 587 6200, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin tavoitteena on olla kansainvälisen tason tapahtumien ja kulttuurin keskittymä, jossa elämysten äärelle houkutellaan ympäri vuoden. Kaupunki toimii aktiivisesti vahvistaakseen ja kansainvälistääkseen tapahtumatarjontaa ja tavoittelee Tampereelle lisää suurtapahtumia. Suurtapahtumakatsaus annetaan kaupunginhallitukselle 2–3 kertaa vuodessa. Katsaus perustuu suurtapahtumatyöryhmän työskentelyyn, jossa käydään säännöllisesti läpi haettavia ja toteuttavia tapahtumia.

Vuosi 2023 on ollut Tampereella erittäin vilkas ja menestyksellinen. Yksityisten toimijoiden tekemien festivaalien osalta esimerkiksi koko elokuu oli täynnä vain loppuunmyytyjä tapahtumia. Kaupungissa järjestettyjä suurtapahtumia kesän aikana olivat mm. jääkiekon MM-kilpailut, European Masters Games, poolbiljardin EM-kilpailut ja ITF taekwon-don MM-kilpailut. Kokonaisuutena voidaan todeta, että huolimatta Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamista kustannusten nousuista lennoissa ja muissa hinnoissa, Tampereella järjestettävät tapahtumat ovat pärjänneet hyvin. Tällä hetkellä ulkomaisten yöpyjien osuus on kasvanut 30 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja palvelusektorin elinkeinoelämällemme tällä on ollut hyvä piristysruiske.

Tampere on noussut maailman urheilutapahtumia järjestävien kaupunkien joukossa aivan uuteen luokkaan. Aiemmin paras sijoitus maailmanlistalla on ollut 97 vuonna 2019, mutta kesäkuussa julkaistussa listauksessa Tampere on nyt sijalla 42 jättäen taakseen esimerkiksi sellaisia aikoinaan olympialaisia isännöineitä kaupunkeja kuten Montreal, Sydney, Vancouver, Ateena ja Rio de Janeiro. Pohjoismaisista kaupungeista ainoastaan Kööpenhamina sijoittuu Tamperetta paremmin maailmanlistalla. Kokoluokassa alle 500 000 asukkaan kaupunkina Tampere on tällä hetkellä Sveitsin Lausannen jälkeen toisena.

Kaupunginhallitukselle esitellään suurtapahtumatyöryhmän suosittamat tapahtumahaut tuleville vuosille ja päätetään niihin osallistumisesta.

Asian liite on salassa pidettävä viranomaisten toiminnan julkisuudesta säädetyn lain 24 § 1 momentin kohdan 17 perusteella.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Suurtapahtumien tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden tapahtumajohtaja Perttu Pesälle. Hän oli läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Perttu Pesä, Heidi Korkeamäki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)