§ 740 Tohlopinrannan pilaantuneen maaperän töiden hankinta Tampereen Energialta

Lataa  Kuuntele 

TRE:4644/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

26.9.2023

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Erityisasiantuntija Katariina Rauhala, puh. 040 159 8808, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tohlopinrannassa on rakennettu uusi kaukolämpölinja osana asemakaavan 8525 toteuttamista Tampereen Energian toimesta. Kaukolämpölinja sijoittuu Tampereen kaupungin omistamalle maa-alueelle Tohlopin Rantaraitille. Tampereen kaupunki on solminut kaukolämpölinjojen sijoittamista koskevan maanvuokrasopimuksen (§856, 26.10.2010) yhdessä Tampereen Kaukolämpö Oy:n (nyk. Tampereen Energia Oy) kanssa vuonna 2010, jota päivitetään vuosittain rakennettavien linjojen osalta. Lisäksi laitteistojen sijoittamista kaupungin maa-alueille koskien on solmittu sopimus 28.9.2011 Tampereen kaupungin ja Tampereen kaukolämpö Oy:n kanssa.

Tohlopinrannassa on todettu pilaantunutta maata. Pilaantuminen ei ole aiheutunut kaukolämpölinjan rakentamisesta, vaan se on vanhojen täyttömaiden ja edellisten toimijoiden aiheuttamaa ja on ollut tiedossa etukäteen. Pilaantuneisuudesta on asemakaavassa nro 8525 yleismääräys.

Kaukolämpötöiden alussa kaupungin ja Tampereen energian edustajat kävivät läpi alueen pilaantuneisuuteen liittyvät seikat ja miten se tulee ottaa huomioon rakentamisessa. Kaupunki kävi neuvottelut myös ELY-keskuksen viranomaisen kanssa, joka antoi alueen tutkimiseen ja kunnostamiseen liittyviä ohjeistuksia sekä antoi Tampereen kaupungille asiassa pima-päätöksen (PIRELY/8525/2023), jossa antoi pilaantuneisuutta koskevat määräykset kaukolämpöurakan osalta.

Tampereen kaupunki on vastannut työmaalta poistettujen pilaantuneiden maiden vastaanottokustannuksista, sekä ympäristöteknisen valvojan kustannuksista suoraan eli niitä ei ole laskutettu Tampereen energian kautta. Tällä päätöksellä päätetään Tampereen Energian urakassa aiheutuneista kustannuksista, joista on sovittu työmaan aikana Tampereen kaupungin ja Tampereen Energian edustajan kesken, jotka perustuvat osapuolien sopimuksiin ja viranomaisen antamiin määräyksiin.

Tampereen Energia Oy on antanut Tampereen kaupungille tarjouksen kaupungin pyytämistä suoritteista, jotka on tehtävä kaukolämpölinjan rakentamisen yhteydessä alueen pilaantuneisuuden johdosta. Suoritteet koskevat pilaantuneiden maiden tutkimista rakentamistöiden yhteydessä sekä kaivantoon asennettavaa suodatinkangasta, joka on määrätty ELY-keskuksen Tampereen kaupungille antamassa päätöksessä.

Kiinteistäjohtaja päättää palvelujen hankinnasta sekä sopimusten hyväksymisestä lautakunnan vuosisuunnitelman mukaisesti. (Johtaja Rantasen  päätös 8.12.2022  § 139)

Päätös

Tilataan Tampereen Energian kaukolämpötyön rakentamisen yhteydessä tarjouksen mukaisesti pilaantuneisuuteen liittyviä työsuoritteita (kaivinkone, työmies) sekä suodatinkankaan asennuksineen.

Töiden kustannukset, 31 746, 31 euroa (alv 0%), maksetaan investointiprojektilta I1350_2305_012 ja laskutuksessa käytetään ostotilausnumeroa 4500632052.

Työstä tehdään erillinen tilaus päätöksenteon jälkeen, jossa annetaan laskutustiedot.

Pilaantuneen maan puhdistukseen liittyvä kustannus jää Tampereen kaupungin osalta hankintalain soveltamisalan ulkopuolelle, koska sopimuksen pääasiallisena kohteena on muu kuin hankintalain soveltamisalaan kuuluva hankinta ja sopimuksen eri osia ei voida erottaa toisistaan hankintalain (laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016) 7 §:n 2 momentin mukaisesti.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm