§ 16 Pä​ä​tö​s varhaiskasvatuslain §​:n 57 mukaisesta huomion kiinnittä​misestä​, Pilke-päiväkodit Oy Komeetta

Lataa  Kuuntele 

TRE:2366/12.06.01/2023

Päätöspäivämäärä

27.4.2023

Päätöksen tekijä

Johtaja, sivistyspalvelujen palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus,​ p. 050 523 7386,​ erikoissuunnittelija Sari Salomaa-​Niemi,​ p. 050 345 1168,​  etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja Lauri Savisaari,​ p. 040 801 6081,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin yksityisen varhaiskasvatuksen valvontaan ja ohjaukseen on tullut huoltajalta asiakaspalaute liittyen Pilke päiväkoti Komeetan järjestämään varhaiskasvatukseen. Huoltaja ilmoittaa, että Pilke päiväkoti Komeetassa on päiväkodin johtaja poissa ja sijaisjärjestelyt ovat epäselvät ja tämän lisäksi huoltajilla on päivittäinen huoli henkilöstön riittävyydestä ja jaksamisesta. Huolenaiheeksi nousee myös päiväkodissa tarjottavan ruoan laatu ja määrä. Myös päiväkodin jätehuolto huolestutti huoltajaa, erityisesti biojätteiden osalta.

Valvontakoordinaattori on pyytänyt 2.3.2023 päivätyllä kirjeellään Pilke päiväkoti Komeetan päiväkodin johtajalta 15.3.2023 mennessä selvityksen ja tarvittavat asiakirjat seuraavista asioista:

  • selvitys päiväkodin johtajan sairausloma-ajan työtehtävien organisoimisesta
  • selvitys sijaisten käyttämiseen ja hankkimiseen liittyvistä käytännöistä ja vastuista
  • selvitys henkilöstön riittävyydestä suhteessa lasten lukumäärään
  • selvitys Pilkkeen toimenpiteistä liittyen työympäristön ja työhyvinvoinnin kehittämiseksi
  • selvitys päiväkodin ruokahuollon vastuista ja ruoan laadusta.

Yksityisen päiväkodin valvonta ja tämä selvityspyyntö perustuu varhaiskasvatuslain (52§, 55§ ja 56§) kunnan valvontaviranomaiselle antamaan tarkastusoikeuteen sekä oikeuteen pyytää tarkastuksen toimittamiseksi tarvittavat asiakirjat.Tampereen kaupungin käsittelee asiakaspalautteen valvonta-asiana. 

Pilke päiväkotien aluejohtaja Jenni Mäkelä on toimittanut pyydetyn selvityksen ja tarvittavat asiakirjat valvontakoordinaattorille 10.3.2023.

Saatujen selvitysten mukaan päiväkodin johtajan sairausloman ajaksi työtehtävät on jaettu Pilkkeen aluejohtajan ja varhaiskasvatuksen asiantuntijan kesken. Rekrytointi päiväkodin johtajan pidempiaikaiseen sijaisuuteen on käynnissä.

Selvityksen mukaan Pilke päiväkoti Komeetassa on ollut hyvä tilanne henkilökunnan riittävyydessä kahdesta pitkästä sairauslomasta huolimatta. Edellä mainittuihin sairauslomiin on saatu maaliskuussa sijaiset. Aluejohtaja nostaa selvityksessä esiin, että koko henkilökunta ei ole paikalla koko päiväkodin aukioloaikaa. Selvityksen mukaan alan työntekijöiden vaihtuvuus on juuri nyt iso valtakunnallinen haaste.  Pilke päiväkodit Oy tekee tämän eteen töitä kehittämällä työympäristöjä ja työhyvinvointia.

Pilke päiväkoti Komeetan ruokahuollon järjestää Compass Group.  Pääsääntöisesti ruokaan on oltu tyytyväisiä. Maanantaisin aamupalalla tarjotaan muroja ja leipää. Muina arkiaamuina aamupala koostuu puurosta ja tuorepalasta.  Jatkossa ruokalista lisätään myös Daisy-järjestelmään, josta huoltajien on helppo katsoa päivän aikana tarjottava ruoka. Biojätteet olivat huoltotoimenpiteen aikana kaatuneet ja jäätyneet päiväkodin piha-alueelle johtuen keittiösijaisen vahingosta. Jätteet on nyt siivottu ja ohjeistusta asian suhteen tarkennettu.

Tampereen kaupunki kiinnittää päiväkodin johtajan ja aluejohtajan huomiota varhaiskasvatuksen asianmukaiseen järjestämiseen.

Varhaiskasvatuslain mukaan henkilöstömitoitusta tarkastellaan päivä- ja päiväkotikohtaisesti, ei ryhmäkohtaisesti. Ongelmia saattaa aiheuttaa päiväkodin henkilöstöresurssien epätasainen jakautuminen lapsiryhmiin, vaikka päiväkodin henkilöstömitoitus on ollut samaan aikaan varhaiskasvatuslain mukainen. Päiväkodin johtajan ja aluejohtajan tulee huolehtia, että päiväkodin kaikissa lapsiryhmissä työskentelee riittävästi työntekijöitä. Työvuorojen suunnittelussa tulee entistä huolellisimmin ottaa huomioon lasten varhaiskasvatusajan varauksia ja kohdentaa henkilöstöä niiden mukaisesti työvuoroihin. 

Päiväkodin johtamiseen liittyvää tiedottamista on tarkennettava, jotta huoltajat ovat tietoisia kuka toimii päiväkodin johtajana ja miten hänet tavoittaa.

Sijaisten hankkimiseen liittyvä prosessi ja päätökset tulee tehdä siten, että päiväkodin johtajalla on mahdollisuus vastata siitä (Varhaiskasvatuslaki 45§), että päiväkoti ja siellä toteutettava varhaiskasvatus täyttävät sille asetetut vaatimukset (varhaiskasvatuslaki, hankintasopimus, sääntökirja).

Varhaiskasvatuslain 11§:n varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle on järjestettävä lapsen ravitsemustarpeet täyttävä terveellinen ja tarpeellinen ravinto. Päiväkoti Komeettaan ruoan toimittaa Compass Group, jolla on asiakkaana useita päiväkoteja. Päiväkotien ruokailun tulee perustua Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin: Terveyttä ja iloa ruuasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositus (VRN ja THL, 2018). Päiväkodin henkilökunnan tulee seurata ravitsemussuositusten toteutumista ja tarvittaessa reklamoida matalalla kynnyksellä ruoan toimittajaa. Toteutettujen valvontakäyntien perusteella voidaan todeta, että päiväkodin aamupala toteutuu Pilkkeen selvityksen mukaisesti eli maanantaita lukuun ottamatta muina aamuina syödään puuroa. Selvityksen mukaan päiväkodin ruokalista on jatkossa huoltajien nähtävissä päiväkodin ilmoitustaulun lisäksi myös Daisy -järjestelmässä. Tämä vaikuttaa hyvältä kehittämistoimenpiteeltä. 

Päätösvallan peruste: Sivistys-​ ja kulttuurilautakunnan päätös 21.3.2023 § 56: Sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja päättää huomautuksesta ja huomion kiinnittämisestä yksityisen palvelujentuottajan toiminnasta vastaavalle vastuuhenkilölle (Varhaiskasvatuslaki § 57)

Päätös

Annetaan tämän päätöksen mukainen huomion kiinnittämistä koskeva päätös

Tampereen kaupungin sivistyspalvelujen johtaja antamaan päätökseen ei saa varhaiskasvatuslain (540/2018) 63 §:n 2 momentin mukaan hakea muutosta valittamalla.

Pilke päiväkoti Komeetan varhaiskasvatuksen tuottamiseen liittyvän valvonta-asian (2366/2023) käsittely Tampereen kaupungilla päättyy.

Allekirjoitus

Johtaja Lauri Savisaari